van der Horst

Nieuwe kwalificatieformat in de Formule 1 uitgesteld

Felipe Massa - Williams Martini Racing
Felipe Massa - Williams Martini Racing
Eerder deze week bevestigde de FIA een aanpassing aan de kwalificaties voor dit seizoen. Deze nieuwe format werkt met een zogenaamde ‘knock-outsysteem’ waarbij steeds de traagste deelnemer afvalt. Deze kwalificatie blijft nog wel steeds ingedeeld in drie delen. F1-baas Bernie Ecclestone heeft nu laten weten dat deze aanpassing pas tijdens de Grote Prijs van Spanje van kracht zal gaan in plaats van volgende maand tijdens de Grote Prijs van Australië en dit omdat de nodige software nog volop in ontwikkeling is.
Mercedes F1 Team & Scuderia Toro Rosso GP Bahrein 2015
Mercedes F1 Team & Scuderia Toro Rosso GP Bahrein 2015
Volgens de nieuwe regeling, blijft de nieuwe kwalificatie nog steeds uit drie delen bestaan. Tijdens Q1, dat zestien minuten zal duren, valt na zeven minuten de traagste deelnemer uit en nadien om de negentig seconden nog één, tot er maar vijftien wagens overblijven. Na een korte pauze kan Q2 van start gaan met deze vijftien overgebleven piloten.

Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Tijdens de vijftien minuten durende Q2 valt na zes minuten wederom de traagste deelnemer uit en dan wederom om de negentig seconden tot er deze keer slechts acht rijders overblijven in plaats van tien dat we nu reeds gewoon zijn die in Q3 mogen strijden voor de pole. Er volgt nog eens een kleine pauze vooraleer Q3 van start gaat.

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Tijdens deze veertien minuten durende strijd om de pole positie in Q3 zal na vijf minuten de traagste deelnemer uitvallen. En ook wederom hier valt er nadien om de negentig seconden de minst snelste uit tot er nog maar twee rijders over zijn. En met nog negentig seconden te gaan in deze sessie zullen deze laatste twee strijden om de eerste plaats.

Alain Prost - Niki Lauda
Alain Prost - Niki Lauda
In de paddock heerst er een verdeelde mening over deze nieuwe format, ook al werd deze tijdens de F1 Commissie in Genève unaniem goedgekeurd. Niki Lauda van Mercedes AMG en Christian Horner van Red Bull Racing vinden dit een goede beslissing en anderen zoals Bernie Ecclestone, Filipe Massa en Romain Grosjean zien dit niet zo goed zitten met laatst genoemde die dit als een ramp benoemde.

Mark Weber
Mark Weber
Wat de meningen op dit moment ook mogen zijn, het zal even wachten zijn voor deze effectief in voege komt. De voorziene start van deze format is nu verlaat naar mei voor tijdens de Grote Prijs van Spanje in Barcelona. Dinsdag start de tweede vierdaagse wintertest op het Spaanse circuit.


Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op zondag 28 februari 2016.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons