van der Horst

4H Mugello: Iron Lynx-Proton wint in onderbroken wedstrijd

Maceo Capietto, Matteo Cairoli en Jonas Ried
Maceo Capietto, Matteo Cairoli en Jonas Ried
De 4 Hours of Mugello, de voorlaatste wedstrijd van de European Le Mans Series, werd gewonnen door Iron Lynx - Proton. Matteo Cairoli, Jonas Ried en Maceo Capietto startten vanaf pole, moesten kort de leiding afstaan, maar wisten uiteindelijk toch als vijfde winnaar van dit seizoen te zegevieren. Algarve Pro Racing, met Matthias Kaiser, Olli Caldwell en Alex Lynn, eindigde op de tweede plaats, terwijl Inter Europol Competition met Oliver Gray, Clement Novalak en Luca Ghiotto het podium vervolledigde. In zowel de LMP3- als de LMGT3-klasse werd het een strijd tot het bittere einde, waarbij Team Virage met hun Ligier en Kessel Racing met hun Ferrari respectievelijk de overwinning pakten. De Iron Dames Porsche met Sarah Bovy eindigde als vijfde, na opnieuw een zeer moeilijke race.
De dames ontkwamen ook ditmaal niet aan problemen. Anderhalf uur voor het einde van de race tikte Rahel Frey met haar Iron Dames Porsche de Proton Competition Porsche van Gabriele Schiavoni aan tijdens een inhaalmanoeuvre. Schiavoni’s Porsche crashte zwaar crashte tegen de betonnen muur en  wedstrijdleider Edoardo Freitas besloot de race stil te leggen voor opruimwerkzaamheden, waarna de verloren tijd werd toegevoegd. Het leek sterk op wat we eerder zagen tijdens de 6 Hours of Spa in het FIA WEC, al duurde de onderbreking deze keer maar 20 minuten.

Start 2024 European Le Mans Series 4 Hours of Mugello
Start 2024 European Le Mans Series 4 Hours of Mugello
Voor de rode vlag probeerde Inter Europol Competition een alternatieve strategie door Clement Novalak, in de plaats van de gebruikelijke zilveren piloot, te laten starten. Dit pakte echter anders uit dan verwacht, vooral omdat Iron Lynx-Proton, Algarve Pro Racing en Panis Racing voor kortere stints kozen en konden aansluiten door de vele safety cars. Hierdoor kon Capietto de Oreca van Iron Lynx-Proton aan de leiding brengen, waarna Cairoli die meer uit handen gaf. Algarve Pro Racing hield stand op de tweede plaats, terwijl Inter Europol Competition in het laatste kwartier nog de derde plaats wist te veroveren van Panis Racing. In de LMP2 Pro-Am klasse ging de overwinning naar Richard Mille by TDS, met Rodrigo Sales, Grégoire Saucy en Mathias Beche, zij profiteerden van de problemen bij verschillende concurrenten.

Start 2024 ELMS 4 Hours of Mugello LMGT3
Start 2024 ELMS 4 Hours of Mugello LMGT3
Terwijl de Iron Dames niet verder kwamen dan een vijfde plaats, werd de strijd om de overwinning in de LMGT3 pas in de slotfase beslist. In een intens duel tussen de Grid Motorsport by TF Aston Martin van Lorcan Hanafin en de Kessel Racing Ferrari van Daniel Serra, wist Serra zes minuten voor het afvlaggen de leiding te nemen. Samen met Esteban Masson en Takeshi Kimura pakte hij de overwinning. Hanafin, Jonathan Adam en Martin Berry moesten genoegen nemen met de tweede plaats, terwijl de Formula Racing Ferrari van Johnny Laursen, Conrad Laursen en Nicklas Nielsen het podium completeerde.

Team Virage - Ligier JS P320-Nissan
Team Virage - Ligier JS P320-Nissan
Ook de LMP3-klasse eindigde in een spannende climax, met Gillian Henrion als de held van de dag. De Fransman reed een indrukwekkende stint van een uur en twintig minuten in de Team Virage Ligier en wist op briljante wijze brandstof te besparen. Ondanks de snelle opmars van de RLR MSport Ligier, bestuurd door Gaël Julien, wist Henrion de overwinning veilig te stellen. Samen met Julien Gerbi en Bernardo Pinheiro stond hij voor de tweede keer dit seizoen op het hoogste podium. Julien, samen met Nick Adcock en Michael Jensen, pakte de tweede plaats, terwijl  Alexander Bukhantsov, Kai Askey en Pedro Perino (Inter Europol Competition Ligier) de derde podiumplaats erfden.

Met nog één race te gaan op 20 oktober in Portimão, blijft de titelstrijd in elke klasse volledig open. 

Foto's: European Le Mans Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zondag 29 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Mugello.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons