van der Horst

Acropolis: Neuville vliegt naar Griekse zegekrans en doet gouden zaak

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville heeft voor de tweede keer in zijn carrière de mythische Acropolis Rally gewonnen. Dat was de tiende manche van het wereldkampioenschap rally. Met zijn 21ste zege zet de Belg een belangrijke stap richting een eerste wereldtitel. Sébastien Ogier crashte nog op de slotproef, waarooor Hyundai het volledige podium bezet.
Hij had het vooraf zelf nooit durven dromen, maar Thierry Neuville (Hyundai) heeft zijn tweede zege van 2024 beet. Als WK-leider moest de Belg vrijdag de baan openen, wat onmiskenbaar een nadeel is. Sébastien Ogier (Toyota) gaf vrijdag nog een stevige sneer naar de Belg dat hij maar moest leren omgaan met die positie. Neuville ging wijselijk niet in op die woorden, maar bood de Fransman een duidelijk antwoord met deze overwinning, ook al was de Belg misschien niet de snelste dit weekend.

De Belg kende vrijdag enkele mechanische problemen, maar reed daarna een heel slimme wedstrijd waardoor hij stelselmatig opschoof in de stand. Met een flinke portie geluk, kwam Neuville aan de leiding. De man uit Sankt-Vith controleerde daarna volleerd de wedstrijd en kwam nooit meer in de problemen. Sébastien Ogier (Toyota) was samen met Ott Tänak (Hyundai) wellicht de snelste man van het weekend, maar heeft zijn titeljacht op de Power Stage serieus gehypothekeerd. De achtvoudige wereldkampioen ging op de slotproef nog van de baan.

Dani Sordo (Hyundai) kende een wisselvallige wedstrijd maar doet met een tweede plaats weerom waarvoor hij aan boord gehaald werd bij Hyundai, namelijk merkenpunten scoren. Tänak werd derde. De Est had wellicht gehoopt op meer, maar na de opgaves van Sébastien Ogier en de problemen van Elfyn Evans doet hij samen met Neuville een goede zaak in de strijd om de titel. De Est wordt zo opnieuw de belangrijkste uitdager van Neuville.

Dat de Acropolis loodzwaar was, toont de rest van de stand. Sami Pajari wint in WRC2, maar de Fin eindigde ook vierde algemeen, voor een uitstekende Robert Virves en Yohan Rossel. Pajari en Virves eindigden ex aequo nadat de Fin nog lek reed. Pajari krijgt wel de winst omdat hij sneller was dan de Est op de eerste proef. Rossel en vooral Pajari doen ook een goede zaak in de strijd om de WRC2-titel. In WRC3 is Tom Rensonnet op weg naar zijn tweede opeenvolgende podium

De volgende manche is de Rally van Chili, de laatste onverhardmanche van het jaar. Die vind binnen drie weken plaats. Neuville trekt als stevige leider naar Zuid-Amerika. De Belg telt 192 punten, 34 meer dan Tänak en 38 meer dan Ogier. Neuville kan dus in Chili mathematisch al kampioen worden!

Foto: Red Bull Content 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 8 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Griekenland.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons