van der Horst

Australië: Kwalificatie knock-out systeem is waardeloos volgens Ecclestone

Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone
Het ziet er naar uit dat de nieuwe 'stoelendans' format een kort leven beschoren is. Volgens verscheidene media zal zondagochtend voor de Grote Prijs van Australië een spoedvergadering plaatsvinden waarbij men de toekomst van de nieuwe kwalificatie zal bespreken. Bernie Ecclestone, die de verslaggeving rechtstreeks op TV volgde vanuit Londen, noemde het systeem waardeloos. “Het was niet mijn idee”, zei de 85-jarige F1-baas aan de Britse tabloid Mirror. “Ik ben er zeker van dat we dit kunnen veranderen voor we naar Bahrain gaan. We moeten mans genoeg zijn... We probeerden het en het werkte niet. Laat ons een nieuwe methode vinden om dit te doen.”
Nico Hulkenberg
Nico Hulkenberg
“Herinner je nog dat belachelijke kwalificatieformat dat slechts één race mee ging destijds in 2016?”, grapte Sky Sports F1-commentator en voormalig F1-rijder Martin Brundle tijdens de live-uitzending in Melbourne. Niemand twijfelt er nog aan dat de teambazen tijdens de spoedvergadering  morgenochtend unaniem zullen beslissen om deze format te schrappen.Slechts één teambaas, Robert Fernley van Force India, kloeg niet over het nieuwe systeem. Zijn jongens, Perez en Hulkenberg, behaalden vandaag de negende en tiende plaats en hebben hierdoor vrije bandenkeuze  voor de start van de Grote Prijs in Albert Park.

Jean Todt
Jean Todt
Racedirecteur en veiligheidscoördinator Charlie Whiting zei aan het Duitse Auto, Motor und Sport Magazine dat de verandering door alle elf de teams moet goedgekeurd worden. “En we hebben 18 van de 26 stemmen nodig in de F1-Commissie”, aldus de Engelsman. FIA-president Jean Todt leek een voorzichtiger visie te hebben en zei: “We moeten eerst grondig analyseren waarom dit niet werkte. Ik ben van mening, als ik het zo bekijk via de TV, dat het probleem te wijten is aan het tekort aan banden. We kunnen dit bijsturen maar we hebben een unanieme overeenkomst nodig.” Morgen na de meeting van de F1-bazen weten we vast en zeker meer.

Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op zaterdag 19 maart 2016.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons