van der Horst

Autolak van een sportauto herstellen: waar en wanneer?

Het herstellen van de autolak is een delicate klus, maar is spijtig genoeg al eens nodig. Het is namelijk een veelvoorkomende vorm van schade, zeker bij sportvoertuigen. Het belang van de juiste knowhow en materialen mag niet worden onderschat, maar hetzelfde geldt ook voor de omgeving waarin dit gebeurt. Doe dit op de juiste plaats en het juiste moment. Dit kan namelijk een groot verschil maken in het eindresultaat.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Het is belangrijk dat het goed zit qua temperatuur en luchtvochtigheid. Doe dit niet op een hete dag en in direct zonlicht, maar doe het ook niet wanneer het vriest dat het kraakt. Een milde omgevingstemperatuur van ongeveer 15 tot 25°C is wat dit betreft ideaal. In ons klimaat zal het dan normaal gesproken ook wel goed zitten met de luchtvochtigheid. Deze mag in ieder geval niet te hoog zijn. Daarom raadt men vaak aan om ’s ochtends of in de vroege voormiddag aan de slag te gaan. De temperatuur is dan nog niet te hoog opgelopen en de luchtvochtigheid ligt lager. Laat op de middag, als de zon niet meer op zijn sterkst is, kan ook een goed moment zijn om de lak aan te brengen. Dit zal uiteraard van dag tot dag verschillen. Houd vooral het weerbericht goed in de gaten.
Dit alles is cruciaal voor het bekomen van een laklaag die gelijkmatig wordt aangebracht en opdroogt. Het grote risico is namelijk dat de lak op sommige plaatsen te snel of te langzaam uithardt.

Niet in de volle zon

Hoe dan ook is het belangrijk om de blootstelling aan direct zonlicht te vermijden. De hitte van de zon kan ervoor zorgen dat de lak op sommige plaatsen te snel droogt, wat leidt tot oneffenheden, blaasjes en een ongelijkmatige afwerking. Zoek daarom een schaduwrijke plek op, bijvoorbeeld onder een grote boom of carport. Uiteraard is het ook niet de bedoeling dat je dit in een stoffige omgeving doet, want dat is ook om problemen vragen.
Nog beter is het om de klus uit te voeren in een schone garage of ruimte. Dit biedt bescherming tegen regen en wind, wat stof en vuil kunnen meebrengen. Dit biedt ook de mogelijkheid om een constante temperatuur te bekomen, wat essentieel is voor een gelijkmatige droging en een schoon resultaat.

Gecontroleerde omgeving geniet de voorkeur

Hoewel het mogelijk is om thuis een lakreparatie uit te voeren, biedt een gecontroleerde omgeving vaak de beste resultaten. Professionele werkplaatsen beschikken over klimaatbeheersingsoplossingen en hebben schone, stofvrije omgevingen met de juiste omgevingstemperatuur. Dit zijn zaken die essentieel zijn voor een perfecte laklaag. In feite worden daar de fabriekscondities het best nagebootst. Hoe dan ook is het het beste om deze taak aan een specialist over te laten. Professionals zoals Wondercar hebben niet alleen de juiste faciliteiten, maar ook de ervaring en expertise om autolak nauwkeurig te herstellen. Zij kunnen ook meer doen dan enkel dat. Wondercar kan onder meer de autolak herstellen en deuken herstellen, wat zorgt voor een resultaat dat nauwelijks te onderscheiden is van de originele lak.

Persbericht DB Online Marketing



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Automotive op zaterdag 21 september 2024.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons