van der Horst

Barcelona: Longin en Saelens houden titelstrijd wijd open

Stienes Longin/Nicolas Saelens - Q1 Trackracing Porsche 911 GT3 Cup
Stienes Longin/Nicolas Saelens - Q1 Trackracing Porsche 911 GT3 Cup
Met een podiumplaats in de tweede race van de voorlaatste meeting van de GT Cup Europe 2024 wisten Stienes Longin en Nicolas Saelens in Barcelona met de Q1 Trackracing Porsche hun tweede plaats in de tussenstand te vrijwaren. De twee races in Monza, op 19 en 20 oktober, zullen dus de titelstrijd beslissen.
Dat het vijfde weekend van de GT Cup Europe geen makkelijke opdracht zou worden, dat wist Stienes Longin al voor hij naar het Circuit de Catalunya nabij Barcelona afreisde.

“Ik had immers nog nooit op het Spaanse F1-circuit gereden”, legt de Leuvenaar uit. “En het tracé onder de knie krijgen bleek dan ook een moeilijke opdracht. Ik heb de volledige vrije training naar een juiste afstelling gezocht, maar eigenlijk was ik daar voor de eerste kwalificaties op zaterdag nog niet helemaal tevreden over.”

Stienes Longin/Nicolas Saelens - Q1 Trackracing Porsche 911 GT3 Cup
Stienes Longin/Nicolas Saelens - Q1 Trackracing Porsche 911 GT3 Cup
Longin begon als achtste aan die eerste race en trok zich meer dan behoorlijk uit de slag. “Niettegenstaande het feit dat de concurrentie veel meer ervaring heeft op dit circuit kon ik toch gelijke tred houden met de eerste vijf”, aldus Longin. “Maar perfect liep het niet. Bij de start en na een herstart had ik telkens een beetje tijd nodig om in het juiste ritme te komen. Bovendien moest onze pitstop ook tien seconden langer zijn, het gevolg van onze zege bij de vorige meeting in Paul Ricard. In die omstandigheden kan je onmogelijk om de zege strijden.”

Nicolas Saelens reed uiteindelijk als zevende over de streep, maar de race had ook belangrijke informatie opgeleverd. Informatie die voor de tweede race heel goed van pas kwam, want de afstelling van de Porsche werd nog wat meer verfijnd.

‘Ik moet de mensen van Q1 Trackracing dan ook van harte bedanken, want ze hebben dit weekend een grote rol gespeeld in het vinden van de juiste set-up”, licht Longin toe.

De tweede race op zondag verliep dan ook gunstig voor Saelens en Longin. De Leuvenaar mocht deze keer de tweede wedstrijdhelft afwerken en deed dat met het mes tussen de tanden. Na enkele geïnspireerde inhaalmanoeuvres kwam de #11 Porsche uiteindelijk als tweede over de streep, na de andere Q1 Trackracing Porsche van Zaenen en Przybylak.

Podium race 2 GT Cup Open Barcelona
Podium race 2 GT Cup Open Barcelona
“Helaas werden we na de finish een plaats teruggezet”, licht Longin toe. “Bij mijn inhaalbeweging op de Porsche van Leonov zou ik over de track limits gegaan zijn. Kan best, maar dat zal dan enkel geweest zijn omdat ik een incident of een aanrijding wou vermijden. Hij duwde me echt naast de piste. Nu goed, de wedstrijdleiding hadden geen oren naar mijn argumenten en dus moeten we tevreden zijn met de punten van de derde plaats.”

Dat zorgt er voor dat Longin en Saelens op 19 en 20 oktober met 17 punten achterstand op het Ferrari-duo Velasco-Ludwig naar de slotmeeting in Monza trekken. “Eén groot verschil met dit weekend: Monza ken ik wel”, besluit Longin. “Vorig jaar won ik er nog samen met Peter Guelinckx de GT2-race. We blijven dus tot het eind om de titel strijden.”

Persbericht Racemail Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in International GT Open op zondag 29 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Barcelona.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons