van der Horst

Belgen vechten als leeuwen in Sarno

Rotax Grand Finals
Rotax Grand Finals
De Rotax Max Challenge Grand Finals zijn in volle gang. In Sarno vonden de voorbije dagen de kwalificatieheats plaats waarbij onze landgenoten zich met het mes tussen de tanden een weg naar voor probeerden de banen. Met de prefinales voor de boeg telt iedere gewonnen positie en dus draaiden de heats uit op bijzonder spannende races. De Belgen wisten zich met regelmaat te tonen, al is er nog werk aan de winkel.
Net zoals in 2019 ontvangt het Italiaanse Sarno de Rotax Grand Finals, het WK voor de Rotax categoriën. Sinds maandag is er actie op de baan en met de kwalificaties en heats achter de rug kan een eerste balans worden opgemaakt. 
MicroMax: Moonen maakt plaatsen goed.
Yesse Moonen is aan een comback bezig in de Rotax Micro Max. Onze jonge landgenoot kende een dramatische kwalificatie op dinsdag nadat een hevige bui iedereen verraste. Moonen had daarna amper twee heats de tijd om plekken goed te maken maar dat deed hij wel! Hij staat nu dertigste geklasseerd en kan in de prefinale van morgen nog wat plaatsen goedmaken om zich van een betere uitgangspositie voor de finale te verzekeren. Snelste man na de heats is de Brit Luke Milward.
MiniMax: Belgen in de buik van het pak.
Vic Van Campenhout
Vic Van Campenhout
Ook de MiniMax categorie moest dinsdag al aan de bak voor hun kwalificatiesessie. Ook hier vielen enkele verrassingen te noteren, zij het in niet zo positieve zin. Onze landgenoten Vic Van Campenhout en Vince Vanderhallen konden zich niet mengen in de strijd om een goede uitgangspositie wat resulteerde in een vijftigste plaats voor Van Campenhout, die met een scheur in de band de baan op moest, en een 59e tijd voor Vanderhallen. In de drie daaropvolgende heats kwamen onze landgenoten wel goed voor de dag en wisten ze heel wat plaatsen goed te maken. Met een 32e en 36e plaats voor respectivelijk Vanderhallen en Van Campenhout bevinden ze zich momenteel in de buik van het pak, met zicht op een plaats in de finale en dat zal, gezien de darmatische kwalificatie, al een hele knappe prestatie zijn. Ook hier is de pole voor een Brit, Albert Friend. 
JuniorMax: Bran Vanderveken kansrijk
Bran Vanderveken is in de Rotax Junioren goed onderweg. Onze jonge landgenoot houdt zich goed staande tussen veel concurrenten en met een pak meer ervaring. De jongeman uit Tienen staat 26e in de tussenstand. Een plaats in de finale moet zeker mogelijk zijn als de prefinale van morgen niet te veel verrassingen kent. Vooraan heeft Cameron Nelson voorlopig de beste papieren in handen. De Brit gaat Casper Nissen en een sterk presterende Ties Van Wijk vooraf. De Nederlander komt uit voor het Belgische Bouvin Power!
SeniorMax: Stevens sterk voorin.
Rotax Senior Max
Rotax Senior Max
Vic Stevens is tot nog toe aan prima Grand Finals bezig. Hij klokte gisteren een dertiende tijd algemeen in de kwalificaties maar begon de heats meteen met een zege. Stevens draaide ook in de tweede heat goed mee en was in heat drie zelfs opnieuw bij de kop van het veld toen hij in het gedrum toch naast de baan terecht kwam en terugviel tot buiten de top tien. Niets verloren, gelukkig, hij staat nog steeds knap in de top tien, als zesde. 
DD2 & DD2 Masters: Weinig geluk voor de Belgen.
Werk aan de winkel in de DD2 en DD2 Masters, voor karts met twee versnellingen. Nicolas Guillaume reed een 41e tijd in de DD2 maar belandde daarna in het sukkelstraatje waarbij amper punten gescoord werden. Hij moet al rekenen op een mirakel om zich toch nog te kunnen plaatsen voor de finale. Ook de DD2 Masters moesten zich op dinsdag in moeilijke weersomstandigheden kwalificeren. De poleposition was voor Scott Howard, terwijl Carl Cleirbout een 29e tijd neerzette. De warme bakker staat ondertussen 26e maar blijft zoeken naar snelheid.  
E20 & E20 Masters: Christophe Adams voorlopig zesde.
Er is op de Grand Finals opnieuw plaats voor de volledig elektrische klasse E20 Senior en E20 Masters. In die laatste hebben we met Christophe Adams een Belgisch ijzer in het vuur met een voorlopige zesde plaats. De Brusselaar is daarmee opnieuw kanshebber op eremetaal, al zijn er nog twee wedstrijden te rijden. 

Er wacht de deelnemers morgen elks nog één race; de prefinale. Zaterdag treffen de 36 best geplaatsten elkaar dan een laatste keer in de finale en dan kennen we de kampioenen.

Foto's: Rotax Karting & Vic Van Campenhout



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op donderdag 24 oktober 2024.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons