van der Horst

BK Karting: Voorbeschouwing RACB op 2013

Het Kampioenschap van België Karting werd in gered door de late organisatie van de Bekers van België in Francorchamps. Voor 2013 ziet de nationale campagne van de karters van ons land er helemaal anders uit. RACB Sport zal twee verschillende Kampioenschappen van België superviseren, met enerzijds een eenmalige wedstrijd voor de internationale CIK categorieën en de IAME Challenges en anderzijds door titels 'Kampioen van België' toe te kennen in de BNL Karting Series voor de Rotax categorieën.
  • Hamofa Performance
« De nationale kampioenschappen in Europa hebben het de laatste jaren moeilijk en stilaan hebben de mono-merkenklassen de bovenhand genomen, » vertelt William Watté, de Karting Manager bij de RACB. « In België doen de categorieën die rijden met een Rotax Max motor of een IAME motor het uitstekend. Het zou dom zijn om slechts een van deze categorieën te kiezen om nationale titels toe te kennen. Daarom hebben we beslist om het statuut 'Kampioenschap van België' toe te kennen aan de BNL Karting Series, een bestaande competitie. We hebben daarnaast het voorstel van KC Sambréa aanvaard om een Kampioenschap van België van één meeting te organiseren voor de klassen IAME en de drie categorieën die op internationaal niveau erkend zijn.»
 
Er staan drie wedstrijden op het programma van de BNL Karting Series, waarin de verschillende categorieën van de Rotax Max-familie rijden. Van de kleinsten (Micro Max, van 8 tot 11 jaar) tot de meest ervaren piloten (met DD2-karts die 2 versnellingen hebben voor piloten vanaf 15 jaar), via de Mini's (10-13 jaar), Juniors (13-16 jaar) en de Seniors (vanaf 15 jaar). Kortom, alle leeftijdscategorieën komen aan bod. De competitie gaat van start in Genk (20-21 april), waarna een verplaatsing naar het Franse Ostricourt (11 en 12 mei) volgt, alvorens de kampioenen te kronen na de slotmeeting in Genk (24 en 25 augustus).
 
« Er zijn geen grote veranderingen te verwachten, want we gaan verder op de basis van vorig jaar, » vertelt Boy Pijls, de organisator van de BNL Karting Series. « Het enige belangrijke verschil is dat de eindwinnaar officieel de titel Kampioen van België krijgt. Voor het overige blijven we werken met twee aparte wedstrijddagen met 2 finales op zaterdag en 2 finales op zondag. In totaal levert dat 12 resultaten op na drie meetings, waarvan de 10 beste scores mee zullen tellen voor het kampioenschap. De kampioenen in Junior Max en Senior Max zullen, samen met de top 3 in DD2, uitgenodigd worden voor de wereldfinale van Rotax.»
 
De piloten in de klassen KF (karts zonder versnellingsbak, voorheen KF2 genaamd), KFJ (Juniors tussen 13 en 15 jaar, voorheen KF3 genaamd) en KZ (geschakelde karts, voorheen KZ2 genaamd), die Europese en mondiale competities rijden, zullen voor de nationale titels kunnen strijden tijdens een meeting in Mariembourg op 14 en 15 september. « Die categorieën zijn voor ons complementair aan de merkenklassen, want daarmee behouden we een link tussen het nationaal en internationaal niveau», verduidelijkt Valérie Duchateau, de organisatrice. « We houden voor deze klassen vast aan een echt Kampioenschap van België… met een internationaal accent, want buitenlandse piloten mogen deelnemen en kunnen de Belgische titels veroveren! We weten trouwens dat heel wat buitenlandse toppers gecharmeerd zijn door de omloop in Mariembourg…»
 
Naast de drie internationale klassen, zullen de categorieën georganiseerd door de invoerder van IAME in Belgïe ook vertegenwoordigd zijn in Mariembourg met de klassen Mini Parillia (8-11 jaar), X30 Junior (11-15 jaar), X30 Senior (vanaf 14 jaar in het lopende jaar) en X30 Shifter (zelfde motoren met versnellingsbak), toegankelijk voor piloten die in de loop van het jaar 15 jaar worden. « We hopen op deze manier aan de piloten een mooi kartevenement aan te bieden met telkens 4 races per categorie, met als bonus een degelijke communicatie over de wedstrijd! Het Kampioenschap van België zal dit jaar slechts één wedstrijd tellen, maar als alles goed verloopt mikken we in de toekomst op 2 of 3 wedstrijden per jaar,» besluit Valérie Duchateau.
 
Naast de wedstrijden van de Kampioenschappen van België, verwelkomen de Belgische circuits opnieuw een aantal internationale wedstrijden. Op 30 en 31 maart ontvangt Genk de Rotax Max Euro Challenge, terwijl tegelijkertijd in Mariembourg de Challenge X30 Europa in actie komt.
 
Op 1 en 2 juni staat Genk opnieuw in de spotlights, want dan zijn de WSK Euro Series, een prestigieuze internationale competitie, te gast. Dat is nog niet alles, want de finale van de Europese kampioenschappen KZ1 en KZ2 (geschakelde karts) wordt van 27 tot 30 juni eveneens afgewerkt in Genk. Een meeting waar heel wat kartliefhebbers naar uitkijken, want verschillende landgenoten zullen een gooi doen naar de Europese titels…
 
 
Kalenders
 
BNL Karting Series (categorieën Rotax)
20-21 april : Genk
11-12 mei : Ostricourt
24-25 augustus : Genk
 
Kampioenschap van België (internationale klassen en IAME)
14-15 september : Mariembourg
 
Internationale competities
29-31 maart : Rotax Max Euro Challenge in Genk
29-31 maart : Challenge X30 Europa in Mariembourg
28 mei-2 juni : WSK Euro Series in Genk
27-30 juni : Kampioenschap van Europa KZ1 en KZ2 in Genk

RACB press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op woensdag 9 januari 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons