van der Horst

Chili: Neuville stilaan in 'moneytime'

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Met de Rally van Chili, de elfde van dertien manches, zit het het wereldkampioenschap stilaan in 'moneytime'. Thierry Neuville kan komende weekend mathematisch de titel binnenhalen, maar moet in eerste instantie opnieuw punten zien te scoren.
Het scenario dat in de Acropolis Rally werd geschreven, was zowat het best denkbare voor Thierry Neuville. De Belg had vóór de Griekse manche reeds de beste papieren in handen, maar na zijn winst is de eerste titel nu echt binnen handbereik. Meer zelfs: de Oostkantonner kan zich zelfs al in Chili tot wereldkampioen kronen, maar zo een vaart zal het wellicht niet lopen.

Neuville heeft 34 punten voorsprong op zijn teamgenoot Ott Tänak (Hyundai) en 38 op Sébastien Ogier (Toyota). De Belg kan zijn wedstrijd afstemmen op hen en kijken hoe de twee kemphanen misschien elkaars nek afbijten. Wie volgende week nog wil meedoen voor de titel, moet namelijk dit weekend maximaal scoren. Neuville moet wel weer vegen, en moet dus in eerste instantie, vrijdag, een goede uitgangspositie zien te versieren voor de rest van het weekend.

Mogelijk kunnen enkele rijders profiteren van hun positie, zoals Elfyn Evans (Toyota) en Adrien Fourmaux (Ford). Beiden zijn mathematisch nog niet uitgeschakeld voor de titel. Evans moet wel eerst zijn negatieve spiraal zien te doorbreken, terwijl Fourmaux zijn aanhoudende hoogvorm kan bevestigen.

Maar er zijn nog kapers op de kust voor een dichte ereplaats, of zelfs winst, zoals Esapekka Lappi (Hyundai) en vooral Kalle Rovanperä (Toyota) die misschien wel de sleutel in handen heeft dit weekend. De uittredende wereldkampioen zal vooral Ogier moeten helpen.

Het is uiteraard ook uitkijken naar wat Sami Pajari (Toyota), die Takamoto Katsuta op de reservebank houdt, kan doen na een uitstekend debuut in Finland, en ook Martins Sesks (Ford) mag opnieuw verrassen na een fantastische zomer. De Let moet het wel doen zonder de hybride-versie van de Puma Rally1.

In WRC2 naderen we ook het slot. Oliver Solberg verdedigt zijn leidersplaats. Dichtste uitdager Sami Pajari zit dus in een Rally1-wagen, waardoor de Zweed vooral Yohan Rossel in de gaten zal moeten houden.

Donderdag start de elfde manche met de shakedown. De rally start vrijdag en eindigt zondag na zestien proeven. Wie de rally wil volgen moet rekening houden met een uurverschil van vijf uur. 

Foto: Red Bull Content

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 24 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Chili.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons