van der Horst

Chili: Rovanperä pakt winst, Neuville stap dichter bij titel

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä heeft de Rally van Chili op zijn naam gezet. De Fin was in zijn Toyota de snelste in deze op twee na laatste manche van het jaar. Elfyn Evans en Ott Tänak mochten mee het podium op. Thierry Neuville eindigde vierde en komt weer een stap dichter bij zijn eerste titel.
Er was op zondag niet veel meer te doen aan Kalle Rovanperä (Toyota). De Fin deed het als vanouds en controleerde meesterlijk op de slotdag. Hij liet Elfyn Evans (Toyota) nooit meer dichterbij komen en pakte zo zijn vierde zege van het seizoen. Evans zorgde wel voor een mooie dubbel waardoor de Fin en de Welshman Gazoo Racing terug helemaal in de strijd om de merkentitel brengen.

Ott Tänak (Hyundai) pakte een mooie derde plaats, maar schiet daar weinig mee in de strijd om de rijderstitel. De Est komt wel enkele punten dichter op Thierry Neuville (Hyundai), maar de Belg vertrekt met een geruststellende voorsprong naar Centraal Europa voor de voorlaatste manche. De Belg deed wat moest en graaide alle mogelijke punten mee, zonder in de problemen te komen en risico's te nemen. "Ik ben blij dat het onverhard voorbij is", aldus Neuville, die inderdaad voor de rest van het jaar verlost is van zijn rol als veger. 

Achter de vier gaapte een grote leegte. Adrien Fourmaux (Ford) reed weer een dijk van een wedstrijd maar zijn Ford Puma liet hem op de openingsdag in de steek. Achter de Nordist zorgden Sami Pajari (Toyota) en Grégoire Munster (Ford) voor een mooi onderling duel. Pajari trok aan het langste eind voor de zesde stek.

Yohan Rossel boekte een knappe achtste plaats algemeen en ging met winst lopen in WRC2. Hij hield daarmee Oliver Solberg van de titel. Het werd een Belgische dubbel in WRC2, want Nikolay Gryazin zette een tweede DG-Sport-Citroën op het podium. DG-Sport pakte ook de merkentitel. In WRC3 pakte Diego Dominguez met een zege de titel.

De volgende manche is meteen ook de voorlaatste. De karavaan trekt dan naar Centraal-Europa met proeven in Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk. Daarna volgt enkel nog de Rally van Japan.

Neuville trekt uiteraard als leider naar de voorlaatste afspraak. Hij telt nu 207 punten. Dat zijn er 29 meer dan Tänak en 41 meer dan Ogier. Als de Belg meer punten pakt dan Tänak en geen 11 punten verliest op de Fransman, is Neuville straks de eerste Belgische wereldkampioen rally.

Foto: Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 29 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Chili.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons