van der Horst

Circuit Zolder zet nog meer in op groene energie – windmolenpark aan de Rea-bocht

Circuit Zolder
Circuit Zolder
Het is al langer gekend dat het Circuit Zolder het promoten van alternatieve energiebronnen hoog in het vaandel draagt. Een eerste stap was het organiseren van de Clean Week waarna het circuit voorzien werd van een heus zonnepaneelpark aan de eerste linkse dat het ganse pitcomplex van elektrische stroom moet voorzien. Ook het promoten van de fiets past in het kader van zuiniger omspringen met energie. Doch wil men bij Circuit Zolder het hierbij niet laten en staat al een volgend project op stapel! Het is nu geweten dat zonnepanelen niet de meest efficiënte elektriciteitsproducenten zijn, de zon moeten wij dikwijls ontberen maar wind is er bijna altijd. Daarom start men met het bouwen van een windmolenpark net achter de Rea bocht.
Bij Circuit Zolder denkt men vooruit en het was al snel duidelijk dat het zonnepanelenpark aan het kanaal nooit de gewenste productie aan elektriciteit leverde om het circuit energie-zelfstandig te maken. Studies toonden al aan dat windenergie nog steeds voordeliger is en daarnaast is de productie onafhankelijk van het aantal uren zonneschijn en dus in staat dag en nacht elektriciteit te leveren. Daarom heeft men bij Circuit Zolder besloten om het zonnepanelenpark niet verder uit te breiden, maar te koppelen aan een windmolenpark.

Een circuitverantwoordelijke preciseert: “Wij wensten nog verder te gaan met het voorzien van alternatieve energiebronnen om het circuit te bevoorraden en een studie wees uit dat windenergie de beste oplossingen biedt. We hebben gemerkt dat er van de VIP parking na de Rea bocht met de jaren minder gebruik werd gemaakt en dat, gekoppeld aan de ideale ligging, heeft ons er toe doen besluiten om het terrein te gebruiken voor het opzetten van een windmolenpark. Drie grote windmolens moeten er voor zorgen dat er genoeg elektriciteit wordt geleverd om niet alleen de infrastructuur van energie te voorzien, maar ook verschillende nog te instaleren laadpalen in de paddock. De bedoeling is dat men aan die palen elektrische voertuigen gratis kan opladen en wij hopen dan ook binnen enkele jaren de voertuigen met brandstofmotoren te kunnen weren uit de paddock-area wat de algehele gezondheid van het publiek ten goede komt.”

Al jaren heeft de eigenaar van het circuit aangekondigd om maatregelen te nemen om de omwonenden te compenseren voor de geluidsoverlast die de donderdagtrainingen voortbrengen. Ook hiervoor biedt het nieuwe molenpark een oplossing.  Het voorziene park zal immers niet alleen de hele omloop, maar ook een deel van de wijk Terlaemen van stroom kunnen voorzien en alzo de energiefactuur van de buurtbewoners van het circuit gevoelig doen dalen. Een win-win situatie dus voor alle partijen en weer een stap verder in de uitbouw van Circuit Zolder als centrum van de alternatieve energieontwikkeling in Vlaanderen.

Update 2 april

Dit bericht was een aprilvis :-).

Foto: Circuit Zolder



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op maandag 1 april 2013.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons