van der Horst

De terugkeer van de 24U Karting van Francorchamps

Gedurende de jaren 90, en ook in het begin van dit millenium, beleefden de 24 uren Karting van Francorchamps hun hoogdagen. Hoewel aanvankelijk bedoeld voor de amateur-rijders, kon deze race ook tal van vedetten aantrekken en werd zodoende een evenement op zich. Zeven jaar na de laatste editie in 2006, zijn de 24U Karting terug van weggeweest!
Patrick Van Billoen was één van de voornaamste bezielers van de opstart van de amateur-autosport met de Belgian Gentlemen Drivers Club. Nu heeft hij een nieuwe uitdaging gevonden. “Zoals zovelen koester ik enige heimwee naar deze sublieme race die de 24U Karting van Francorchamps toch was”, bekent de Brusselaar onmiddellijk. “Nadat ik 10 jaar lang zelf kartingevenementen heb georganiseerd via mijn bedrijf One Day Karting, vond ik de tijd rijp om het concept eens opnieuw te lanceren.”

De 24U Karting van Francorchorchamps staan geprogrammeerd op 31 augustus en 1 september, één week dus na de Grote Prijs van België Formule 1. De wedstrijd krijgt een onuitgegeven vorm. “In samenwerking met de RACB en Sokafran, de beheerders van de karting van Francorchamps, besloten mijn medewerker Marc Pilloy en ikzelf om de race open te stellen voor drie categorieën”, vervolgt Patrick Van Billoen. “Naast de Sodikart RT8 390cc van de piste van Francorchamps, stellen we ook de categorie Biz Twin voor, karts afkomstig uit Groot-Brittannië. Dat zijn eigenlijk de tweemotorige karts van het circuit van Teeside en ze hebben een totale cylinderinhoud van 320cc. Tenslotte komen we ook tegemoet aan een bepaalde vraag en laten we ook de privé-karts toe met een viertaktmotor. Om een wapenwedloop in motorvermogen tegen te gaan, krijgen die echter een beperking van de maximale hoeveelheid brandstof die ze tijdens deze 24 uren mogen gebruiken.”

Hoewel er een maximum van 59 plaatsen is voorzien (15 privé-karts, 22 Biz Twin en 22 Sodikart RT8), zijn al talloze deelnameformulieren op het bureau van Patrick Van Billoen beland. “Hoogstens 8 rijders kunnen een team vormen”, preciseert de dirigent van het evenement. “Dat laat toe om de kosten te delen onder vrienden. Maar we zien ook een mogelijkheid voor de bedrijven om van deze race een onvergetelijk teambuilding-event te maken.”

24U Karting Francorchamps press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op donderdag 4 april 2013.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons