van der Horst

East Belgian Rally: Lyssia Baudet en Léa Sam-Caw-Freve vierde in de Clio Trophy

Lyssia Baudet/Léa Sam-Caw-Freve - Renault Clio
Lyssia Baudet/Léa Sam-Caw-Freve - Renault Clio
Lyssia Baudet en Léa Sam-Caw-Freve wisten met de Renault Clio in de kleuren van het RACB National Team beslag te leggen op de vierde plaats in de Clio Trophy, in het kader van de zaterdag verreden East Belgian Rally. Zonder op het verraderlijke parcours ook maar één keer in de fout te gaan wist onze jonge landgenote het verschil met de leiders in de Trophy gevoelig te verkleinen.
De East Belgian Rally maakte zaterdag zijn reputatie helemaal waar. Op rallywegen waar rallyrijders als Bruno Thiry en Thierry Neuville (samen met een hele waaier aan uitstekende amateur-rijders) hun eerste ervaringen opdeden bleek de voorlaatste manche van de Clio Trophy Belgium een heel selectief verloop te krijgen.

Op de snelle maar smalle proeven, uitgetekend in een prachtig landschap, wist Lyssia Baudet heel wat progressie te boeken, ondanks de wisselende weersomstandigheden die de opdracht nog wat moeilijker maakten.

Lyssia Baudet/Léa Sam-Caw-Freve - Renault Clio
Lyssia Baudet/Léa Sam-Caw-Freve - Renault Clio
“In vergelijking met de Omloop van Vlaanderen – waar ik tegenover de snelsten in de Trophy zowat twee seconden per kilometer moest toegeven – wist ik hier het verschil al snel te herleiden tot één seconde”, stelde onze landgenote. “Al in de eerste lus zette ik in de derde klassementsproef een derde tijd neer (op negen deelnemers, red.). Een bemoedigend resultaat, dat me aanspoorde om op mijn elan door te gaan.”

Bij het aansnijden van de laatste lus van vier proeven stond Lyssia Baudet met haar Renault Clio op de zesde plaats in Trophy. De jonge Belgische zette nog eens alles op alles en wist zo op te klimmen naar een vierde plaats. “De laatste proeven waren echt heel lastig, door de vele regenbuien die in de loop van de dag over het parcours getrokken waren”, stelde de jongedame aan de finish. “In de elfde KP kregen we zelfs met grote modderstromen op het parcours af te rekenen. En in de laatste proef werden we voor de eerste keer geconfronteerd met mist, terwijl ook de duisternis al was gevallen. Niet eenvoudig om in die omstandigheden te blijven aanvallen en op de weg te blijven!”

Lyssia Baudet/Léa Sam-Caw-Freve - Renault Clio
Lyssia Baudet/Léa Sam-Caw-Freve - Renault Clio
Het Belgo-Franse duo slaagde echter perfect in die opdracht. “Indien men geen rekening houdt met mijn vroege opgave in Bocholt was de East Belgian Rally de eerste rally die ik voor een tweede keer afwerkte. Het is een heel natuurlijk parcours waar ik me snel op thuis voelde. Ik reed heel wat meer ontspannen dan in Roeselare enkele weken geleden. In de Omloop spookte mijn schuiver van de Sezoensrally nog duidelijk door mijn hoofd. Die schrik is nu weg en hier heb ik vanaf de eerste wedstrijdmeters rond Sankt Vith alles gegeven. Ik ben nu helemaal klaar voor de Spa Rally, de laatste wedstrijd op de Belgische rallykalender. Het vertrouwen is volledig terug.”

Voor die wedstrijd in het Ardense kuuroord gaat Lyssia Baudet eerst nog een andere uitdaging aan: de vertegenwoordigster van het RACB National Team is immers één van de drie rijdsters die door de WRC-promotor werd geselecteerd om in het kader van het Beyond Rally Women’s Programme deel te nemen aan de Central European Rally.

Persbericht RACB National Team



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op zondag 29 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons