van der Horst

FIA Motorsport Games: een terugblik op de activiteiten op donderdag

Giovanni Scamardi - Cupra León VZ TCR
Giovanni Scamardi - Cupra León VZ TCR
De eerste dag van de FIA Motorsport Games in Valencia zit erop. Terwijl veel categorieën zich nog voorbereidden, zowel op Circuit Ricardo Tormo als op het Aspar Circuit, gingen al minstens zes disciplines van start. Onder de deelnemers bevonden zich ook vier Belgen in de Esports- en Karting Slalom-categorieën. Over het algemeen was het een positieve dag voor onze landgenoten, hoewel we ook vernamen dat één van hen uiteindelijk niet in actie zal komen.
Victoria Lebrun
Victoria Lebrun
*** Beginnen doen we met de Karting Slalom. Loan Vanton en Victoria Lebrun moesten direct aan de bak, want twee kwalificatiesessies bepaalden wie zou doorstoten naar de volgende fase. Met slechts zestien beschikbare plaatsen en 21 deelnemende landen, was de druk hoog. De ochtend begon goed; aanvankelijk eindigde het Belgische duo als zevende. Maar na het wissen van een juryfout, waarbij Lebrun onterecht een tijdstraf van tien seconden kreeg, sprongen ze naar plaats drie. In de tweede sessie zakten ze slechts één plek, waardoor ze nu door gaan naar de volgende ronde. Hun eerste tegenstander wordt Georgië.

Vince Peeters
Vince Peeters
*** In het centrum van Valencia, bij Ciudad de las Artes y las Ciencias, vond de eerste dag van de Esports-categorieën plaats, met een vrije training en een kwalificatiesessie. Vince Peeters blonk uit tijdens de kwalificatie in de Esports F4 door de snelste tijd in zijn groep neer te zetten, waarin ook topfavoriet Moritz Löhner deelnam. Algemeen moest de Limburger zelfs alleen de Braziliaan Luis Felipe de Sá Tavares voorlaten qua tijd. Dankzij deze prestatie start Peeters morgen vanaf pole tijdens de eerste race, die om 13:45 uur plaatsvindt, voorafgegaan door een vrije training.

Mathias Kühn
Mathias Kühn
*** Voor Mathias Kühn verliep het in de Esports GT's iets minder vlot. Onze landgenoot klaagde over een probleem met zijn pedalen, die volgens hem niet goed gecalibreerd waren. Hij gaf aan dat er toch een stevig verschil was tussen wanneer hij remde en wat de simulator registreerde. Iets wat overigens verboden is om aan te passen tijdens dit evenement. Dit probleem hield hem op tijdens de kwalificatie, waarin hij uiteindelijk als zesde eindigde. Gelukkig is er nog niets verloren, want net als Peeters hoeft Kühn enkel in de top tien te eindigen om door te stoten naar de halve finales. Indien dit niet lukt voor beiden, is het nog niet voorbij, maar moeten ze zich wel via de Last Chance Qualifiers proberen te kwalificeren. Alle Esports-races worden morgen live uitgezonden, met commentaar van Paul Jeffrey (stem van TCR Europe) en Chaz Draycott, die in het verleden de Virtual Belcar becommentarieerde.

Alejandro Cachon - Toyota GR Yaris Rally2
Alejandro Cachon - Toyota GR Yaris Rally2
*** Ook de rally-competitie kwam vandaag in actie met hun shakedown en kwalificaties op Circuit Ricardo Tormo. In de Rally4-klasse zette de Slowaak Martin Koci de snelste tijd neer in zijn Peugeot 208 Rally4. Bij de Rally2's was het de Spanjaard Alejandro Cachón die de beste tijd liet noteren in zijn Toyota GR Yaris Rally2. Bij de Historics was het Italiaan Zippo die de snelste tijd reed met zijn Audi Quattro. Zo werpt hij zich weer op als favoriet voor een tweede gouden medaille, nadat hij deze al een keer behaalde in Marseille.

*** Tot slot moeten we helaas melden dat één Belgische deelnemer dit weekend niet in actie zal komen. Giovanni Scamardi, die normaal zou deelnemen in de TCR-klasse, heeft zich moeten terugtrekken vanwege een sterfgeval in de familie. Vanuit naam van Autosport.be willen wij onze oprechte deelneming betuigen aan Scamardi en zijn familie.

Foto's: Thomas Smets - FIA Motorsport Games



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons