van der Horst

GPDA uit bezorgdheid via open brief – Ecclestone reageert met eigen schrijven

Alexander Wurz
Alexander Wurz
De Grand Prix Drivers' Association heeft aan de eigenaars van de Formule 1 gevraagd om hun ouderwets en slecht gestructureerde beslissingsproces te staken, omdat dit de vooruitgang van de sport hindert. De GPDA uitte zijn bezorgdheid via een open brief die ze eerder deze week op twitter publiceerde. Deze werd ondertekend door voormalig wereldkampioenen Sebastian Vettel en Jenson Button, alsook bestuurder en voormalig F1-rijder Alexander Wurz. Ondertussen diende F1-baas Bernie Ecclestone hen al van antwoord, zo meldde BBC Sport.
  • De Swert Opticiens
Sfeerbeeld Albert Park Melbourne
Sfeerbeeld Albert Park Melbourne
Al enige tijd heerst er een grote onvrede bij de rijders over de koers die de F1 vaart. Het laatste wat hen niet gelukkig stemde was de invoering van de nieuwe kwalificatieformat, dat slechts twee weken voor de aanvang van het wereldkampioenschap werd ingevoerd. Ook willen zij meer betrokkenheid bij het opmaken van de reglementen. “Enkele recente regelveranderingen, zowel op sportief alsop  technisch vlak, alsook sommige zakelijke beslissingen zijn ontwrichtend, pakken niet de grotere problemen aan die in de sport spelen en brengen in sommige gevallen zelfs de toekomst van de sport in gevaar”, staat er ondermeer in de open brief te lezen.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
“We weten dat iedereen, of het nu om de eigenaren, hun vertegenwoordigers, de autosportbond, de teams of andere belanghebbenden gaat, met de beste bedoelingen handelt. Wij, rijders, zijn daarom tot de conclusie gekomen dat het besluitvormingsproces in de sport niet meer van deze tijd is en een goede structuur mist, wat op dit moment vooruitgang in de weg staat. Het resulteert soms zelfs in het tegenovergestelde. Dit is slecht voor het beeld dat mensen van onze sport hebben en zorgt ervoor dat we niet klaar zijn voor de volgende generatie fans en belemmert verdere globale groei.”

F1 start op Spa-Francorchamps
F1 start op Spa-Francorchamps
De GPDA liet ook weten dat deze brief met de beste bedoelingen is opgesteld en niet aanzien moet worden als een ongefundeerde en respectloze aanval. Verder staat nog te lezen: “Wij, de rijders, denken dat het belangrijk is dat de F1 een sport blijft, een competitie waarin de beste rijders met geweldige machines op de coolste circuits tegen elkaar strijden. Alleen de beste teams, rijders en circuits horen thuis in dit kampioenschap. De F1 is de top van de autosport en één van de best bekeken sporten ter wereld. Daar zijn we als rijders erg trots op en we zullen daarom doen wat we kunnen om onze sport in een goede conditie te houden voor de toekomst en de generaties die na ons komen.”

Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone
Ondertussen heeft F1-baas Benie Ecclestone via een schrijven, dat ingekeken werd door BBC Sport, reactie gegeven op de open brief van de GPDA. “Het is niet altijd even gemakkelijk om het met jullie eens te zijn, maar jullie hebben het bij het juiste eind dat het proces van beslissingen nemen in de sport verouderd en slecht gestructureerd is”, gaat Ecclestone akkoord in zijn brief. “Zoals jullie hebben geschreven moeten we de eigenaars en alle F1-belanghebbenden verzoeken om het bestuur te herstructureren.” Hij zei nog dat de rijders naar hem moeten komen zo ze ideeën hebben om de situatie te verbeteren.

Foto's: Arne Simons, Georges De Coster & Racing International Photography




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op vrijdag 25 maart 2016.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons