van der Horst

Newey vindt de reglementen voor 2017 niet radicaal genoeg

Adrian Newey
Adrian Newey
Volgens Adrian Newey verschillen de voorgestelde reglementswijzigingen voor 2017 niet veel met de huidige. “De banden zijn een beetje breder en de regels op vlak van de aerodynamica zijn een beetje aangepast. Veel fundamentele verschillen zijn er eigenlijk niet”, aldus de Brit in The National. Het grootste probleem blijft volgens Newey nog steeds de motoren.
Newey, de meest succesvolle ontwerper uit de geschiedenis van de Formule 1, liet verstaan altijd genoten te hebben van reglementswijzigingen doorgaans zijn carrière. De laatste jaren was dit voor hem echter niet het geval.

“Als je terugkijkt naar de jaren '70 en '80 zag je de wagens in allerlei verschillende vormen. Dit omdat de reglementen relatief open waren. Vandaag zijn er veel meer restricties gekomen. Neem nu al de huidige wagens uit de pitlane en verf ze allemaal wit. Je moet er wel iets van kennen om uit te maken wiens auto bij welk team behoort.”

“De huidge reglementen zijn op vlak van het chassis heel strikt geworden en op vlak van de motoren heel los. Op dit moment zijn het de motoren die de F1 domineren en dat is hetgeen wat schort aan de sport”, aldus de Red Bull Racing-man.

Ook is er volgens Adrian een verschil met hetgeen de fabrieksteams, Mercedes en Ferrari, zelf gebruiken en leveren aan hun cliënten. “Dat zijn niet dezelfde krachtbronnen als zij zelf gebruiken. Toch niet op vlak van software, iets wat vandaag heel belangrijk is geworden. Dus is het voor die teams heel moeilijk om de fabrieksteams te verslaan.”

“Nu zijn we echter in een situatie terecht gekomen waarin enkel het fabrieksteam van Mercedes, en eventueel Ferrari, het kampioenschap kan winnen”, gaat hij verder.

De 53-jarige designer hoopt alsnog dat de FIA iets doet aan de situatie. “De F1 is op z'n best wanneer competitieve motoren beschikbaar zijn voor alle teams. Dan kan iedereen mekaar goed beconcurreren.”

Foto: Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op woensdag 6 januari 2016.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons