van der Horst

Paul Ricard: Stoffel Vandoorne lukt tweedesnelste tijd (dag 2)

Stoffel Vandoorne moest enkel Felix da Costa voorlaten
Stoffel Vandoorne moest enkel Felix da Costa voorlaten
De promotoren van de Formula Renault 3.5 leven niet in de beste verstandhouding met de weergoden, dat moge duidelijk zijn. Toen de jonge wolven van de eenzitterij naar Motorland Aragon trokken werd de tweede testdag geschrapt wegens sneeuw en ijzel. Deze keer veroorzaakte de regen heel wat zorgen in Zuid-Frankrijk. Toch konden de wisselende weersomstandigheden het programma van Stoffel Vandoorne en Fortec Motorsports niet echt verstoren.
  • 24 Hours of Zolder

“Op vrijdagochtend, toen het asfalt nog wat nat was, zette ik de derde tijd neer. Nadien hebben we ons toegelegd op pitstoptraining”, vertelt de RACB Driver of the Year 2012. “Voor mij was dat iets compleet nieuw. Je moet je perfect voor de box weten te parkeren, op een precies vastgelegde plek. Een paar centimeter te laat of te vroeg en de mecaniciens zijn helemaal van slag. In een race kan dat heel wat tijdverlies veroorzaken. Tijdens de buien heb ik er ook gebruik van gemaakt om een paar keer een start op nat asfalt te oefenen.”

’s Namiddags kon Stoffel zich opnieuw toeleggen op het voor hem meest aangename aspect van zijn taak: racen! “Het asfalt was ondertussen opgedroogd, het ideale moment om nieuwe banden om te leggen. Maar ik was amper onderweg of er werd al een rode vlag gezwaaid. Ik had dan ook helemaal niet verwacht dat ik de snelste tijd zou neerzetten, met 28 duizendsten voorsprong op Antonio Felix da Costa. Ja, hij wordt zeker één van mijn zwaarste tegenstanders dit seizoen, maar Antonio zal zeker niet alleen zijn: ik heb kunnen vaststellen dat een goed dozijn rijders binnen dezelfde seconde draaide.”

Op zaterdag schotelden de weergoden hetzelfde menu voor: regen ’s ochtends, zon in de namiddag. Voor onze landgenoot voldoende om in natte omstandigheden de beste tijd neer te zetten en zich nadien op een andere taak toe te leggen: “We besloten om een volledige racesimulatie af te werken”, stelt ’s lands grootste eenzitterhoop. “Vijftien ronden met veel brandstof dus. Het was niet de bedoeling om een sterke tijd te klokken, maar wel dat ik ook leerde omgaan met een bolide die een pak zwaarder was. Wees gerust, ik werd niet onaangenaam verrast…”

Eens de zon de temperaturen in Le Castellet opnieuw de hoogte injoeg besloot men bij Fortec Motorsports de bolide van Stoffel Vandoorne van nieuwe banden te voorzien. “Jammer genoeg verliep het net zoals daags voordien”, legt Vandoorne uit. “Ik was maar net uit de pitstraat gereden of ik werd al met een rode vlag geconfronteerd. Ik denk dat ik een twaalftal minuten moest wachten vooraleer ik opnieuw kon vertrekken. Dus mijn tweede tijd stemt me best tevreden, hoewel ik moet toegeven dat de tijd van da Costa echt wel sterk was. Niet zeker dat ik zelfs in de best mogelijke omstandigheden beter had kunnen doen!”

De volgende – en laatste – collectieve testsessie voor de Formula Renault 3.5 gaat door in Barcelona, op 19 en 20 maart.

Tijden tweede testdag Paul-Ricard:

Pos.RijderTeamTijd
01.Antonio Felix da CostaArden Caterham Motorsport1:46.425
02.Stoffel VandoorneFortec Motorsport1:47.007
03.Arthur PicAV Formula1:47.134
04.Kevin MagnussenDAMS1:47.184
05.Sam BirdISR1:47.278
06.Marco SorensenLotus1:47.375
07.Nico MüllerInternational Draco Racing1:47.393
08.Andre NegraoInternational Draco Racing1:47.479
09.Norman NatoDAMS1:47.650
10.Lucas ForestiSMP Racing by COMTEC1:47.655


Foto: Racing International Photo



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Formule Renault 3.5 op zaterdag 9 maart 2013.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons