van der Horst

Spa-Francorchamps: Erind Baba en Vince Peeters verdelen de overwinningen

Vince Peeters
Vince Peeters
De Porsche Cup Benelux by Simwear.eu, het simracingkampioenschap met uitsluitend de Porsche 911 GT3 Cup (992), trok naar Spa-Francorchamps, dat onlangs een update kreeg in iRacing. Deze bewuste keuze van de organisatie bleek een succes. De eerste race werd na een spannende driestrijd gewonnen door Erind Baba, terwijl Vince Peeters de tweede race op zijn naam schreef na een incident met teamgenoot Baba. In de Am-klasse was Maico Vanlook dominant en pakte tweemaal overtuigend de winst.
  • Dreamdrive
Erind Baba
Erind Baba
Peeters moest de eerste meeting in Zandvoort missen, maar de Limburger liet zich in Spa-Francorchamps meteen opmerken. Na een spannend duel tussen Baba en Coen Klopman in de Nederlandse duinen, kregen we in de Ardennen direct bij de eerste race een driestrijd. Baba wist de leiding te nemen, gevolgd door Peeters, die stevig werd opgejaagd door Klopman. De Visceral-piloot hield lang stand, maar Klopman dwong hem uiteindelijk tot een fout in Blanchimont en nam zo de tweede plaats over. Hoewel Klopman nog flink pushte, kwam hij net tekort om Baba van de overwinning te beroven. Peeters werd derde, Ollie Postrup eindigde als vierde, en Lucas Romano completeerde de top vijf.

Maico Vanlook
Maico Vanlook
In de Am-klasse was Maico Vanlook oppermachtig. Na een foutje in de eerste race in Zandvoort, waar hij al dominant was in de tweede race, liet hij ook in Spa zijn talent zien. Vanlook mengde zich moeiteloos in de top tien en eindigde als zesde algemeen. Jean Van Liempt, die sterker presteerde op Belgisch grondgebied, pakte de tweede plaats met een voorsprong van vier seconden op Kevin Deckers. Jelle Verstraeten kwam als vierde over de streep, terwijl Kim Beheyt de top vijf afsloot.

Ollie Postrup versus Coen Klopman
Ollie Postrup versus Coen Klopman
Race twee begon slecht voor Klopman. Door te vroeg naar de tweede versnelling te schakelen, verloor hij een kostbaar momentum, waardoor Baba, Peeters en Postrup hem meteen passeerden en hij zo terugviel naar de vierde plaats. Terwijl Baba en Peeters een voorsprong opbouwden, reed Postrup de race van zijn leven. De Zweed verdedigde zich met hand en tand tegen Klopman om de derde plaats vast te houden, wat aanvankelijk leek te lukken. In de laatste ronden volgden echter enkele onverwachte wendingen. Peeters verloor eerst terrein, maar herstelde zich snel en haalde Baba in bij de Busstop. Hierbij raakten beide rijders elkaar, waardoor hun voorsprong van twaalf naar zes seconden slonk. In de laatste ronde probeerde Baba Peeters opnieuw in te halen, maar dit resulteerde in een spin. Hij herstelde zich net op tijd om voor Klopman te blijven, die ondertussen voorbij Postrup was gegaan nadat deze zonder brandstof viel. Uiteindelijk eindigde Postrup als vijfde, nadat ook Romano hem nog passeerde.

Strijd om de tweede plaats in de AM-klasse
Strijd om de tweede plaats in de AM-klasse
Net als in de eerste race was Vanlook opnieuw dominant in race twee. Hij reed weer rond op een zesde plaats algemeen, maar schoof dankzij Postrups pech op naar de top vijf. De strijd om de tweede plaats leek opnieuw tussen Van Liempt en Deckers te gaan, totdat Steve Claeys zich in de laatste minuten nog voorbij Deckers wist te wringen. De drie finishten dicht bij elkaar, met Van Liempt die opnieuw als tweede eindigde, gevolgd door Claeys en Deckers. Verstraeten moest ditmaal genoegen nemen met de vijfde plek.

De rijders krijgen nu een korte pauze, want de volgende race staat gepland voor maandag 21 oktober, wanneer het virtuele Imola wordt aangedaan.

Foto's: Nick Debeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op woensdag 25 september 2024.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons