van der Horst

Spa Six Hours: Geen geluk voor Thierry Boutsen

Thierry Boutsen - Shadow DN5
Thierry Boutsen - Shadow DN5
De eerste races van het Spa Six Hours vonden vrijdag plaats. Uitkijken was het naar de Masters Racing Legends-F1 Cars 66-85 waar we verschillende landgenoten aan de start kregen waaronder Thierry Boutsen. Helaas moest deze laatste zijn Shadow DN5 van 1975 aan de kant zetten met elektrische problemen. Werner d’Ansembourg in een Brabham BT49C werd wel tweede na Matthew Wrigley (Tyrrell 011).
Thierry Boutsen inspecteert de schade aan de Shadow
Thierry Boutsen inspecteert de schade aan de Shadow
Het weekend begon al in mineur voor Thierry Boutsen. Tijdens de vrije training voor de Masters Racing Legends-F1 Cars 66-85 op donderdag begon het plots te regenen. Verscheidene rijders gingen in de fout, waaronder ook Boutsen. Hij beschadigde daarbij de voorvleugel van de Shadow wat het einde van zijn sessie betekende nadat hij eerder de vijfde tijd liet optekenen. In de kwalificatie reed hij opnieuw de vijfde tijd.

 
Werner d’Ansembourg - Brabham BT49
Werner d’Ansembourg - Brabham BT49
De pole was voor Matthew Wrigley met naast hem de Fittipaldi F8B van Samuel Hancock. Op de tweede startrij vonden we Christophe d’Ansembourg (Williams FW07C) en Olivier Hart (Arrows A3) terug. Werner d’Ansembourg (Brabham BT49) lag op kop wanneer een late safety car periode Hart en Wrigley terug in het slipstream van de Brabham bracht. Hart en Wrigley gingen bij de herstart voorbij de d’Ansembourg en in een finale sprint haalde Wrigley het voor d’Ansembourg en Hart. Christophe d’Ansembourg werd vierde terwijl Hancock de top vijf afsloot.

Stéphane De Groodt - March 741
Stéphane De Groodt - March 741
Nick Padmore (Lotus 77), zevende algemeen, won de Pre-78 klasse maar zijn zege werd vergemakkelijkt door de opgave van de Shadow van Thierry Boutsen. Half koers moest de Belg zijn wagen aan de kant zetten met elektrische problemen. Nog een landgenoot die aan de start kwam was Stéphane De Groodt. De Groodt is een bekendheid in het Waalse gewest en maakte zijn debuut in de serie met een March 741 waarmee Reine Wisell in 1974 de Grote Prijs van Zweden mee betwiste. Maar ook hij zag de finishvlag niet, kort voor het einde van de race moest ook hij de strijd staken.
 
Christophe d’Ansembourg/Werner d’Ansembourg - Pescarolo Judd 01
Christophe d’Ansembourg/Werner d’Ansembourg - Pescarolo Judd 01
In de Masters Endurance Legends & Masters GT Trophy stond er geen maat op Stuart Wiltshire die zijn Peugeot Peugeot 90X als eerste onder de finishvlag piloteerde voor de Pescarolo-Judd 01 van Christophe en Werner d’Ansembourg. Shaun Lynn (BR Engineering-Nissan BR01) werd derde algemeen en won de LMP2 klasse. Winnaar in de LMP3 klasse was Jack Fabby in de Duqueine-Nissan D08. In de Masters GT Trophy pakte Ferrari de drie eerste plaatsen. Sean Doyle/Darren Howell (Ferrari 488 Evo Challenge) haalden het voor Jac Meeuwissen/Ties Meeuwissen (Ferrari 488 Challenge) en William Ashmore (Ferrari 430 Challenge).
 
Ron Sanen - Chevron B36
Ron Sanen - Chevron B36
In de Masters Sports Car Legends race noteerden we het debuut van de Mooie Chevron B36 van Ron Sanen. Onze landgenoot eindigde op de negende plaats en tweede bij de 2L. prototypes. Vooraan werd het een duel tussen de krachtige Lola’s T70 en de McLaren’s CanAm. Op een natte piste kregen een uiterst spannend duel om de zege tussen de Lola van David en Olivier Hart en de McLaren M1B van Nigel Greensall en John Spiers. James Claridge/Gonçalo Gomes (Lola T296) werden derde algemeen.
 
Rudiger Friedrichs - Cooper T53
Rudiger Friedrichs - Cooper T53
De HGPCA-Pre 66 Grand Prix Cars race werd dan weer gewonnen door de Cooper T53 van Rudiger Friedrichs voor Timothy Child (Brabham BT3/4) en Charlie Martin (Cooper T53). Hier kwamen enkele landgenoten aan de start, Tom de Gres (Brabham BT14) werd zeventiende, Arnold Herreman (LDS F1) eenentwintigste, Erik Staes (Cooper Bristol T23) vijfentwintigste, Maxime Castelein (Lotus 18) dertigste en Christian Dumolin (Maserati 250F) zesenveertigste.
 
Julian Thomas - Shelby Cobra
Julian Thomas - Shelby Cobra
Bij de Masters Gentlemen Drivers & Masters Pre '66 Touring Cars Race won Julian Thomas (Shelby Cobra) de race. Van Riet/Bouvy werden met hun Shelby Cobra tiende. Michael Whitaker Jnr (Ford Mustang) was de beste bij de touring cars. Bij de F2 Classic Interseries kwam Matthew Watts (March 772) als winnaar uit de race voor de March 782 van Wolfgang Kaufmann en de March 762 van Alex Kapadia. Andy Smith (March 783) was primus in beide races van de F3 Classic Interseries.

Foto's: Niels Vaeck
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op vrijdag 27 september 2024.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons