van der Horst

Spa Six Hours: Thierry Boutsen op het podium

Thierry Boutsen - Shadow DN5
Thierry Boutsen - Shadow DN5
Na zijn opgave in de eerste race van de Masters Racing Legends-F1 Cars 66-85 wist Thierry Boutsen (Shadow DN5) zich meesterkijk te herpakken in de tweede race. Boutsen moest op zaterdag wegens zijn opgave in race 1 achteraan de grid starten maar wist in de race op te rukken tot de vijfde plaats. Bovendien werd hij tweede in de Fittipaldi klasse (wagens van voor 1978, zonder wingcar effect). Onze landgenoot mocht alzo nog eens plaats neen op het podium van de omloop van Spa-Francorchamps.
Olivier Hart - Arrows A3
Olivier Hart - Arrows A3
Het werd een chaotische race op zaterdag voor de Masters Racing Legends-F1 Cars 66-85. Onder barre weersomstandigheden werd de race wel driemaal geneutraliseerd, eenmaal met de rode vlag en tweemaal achter de safety car. Uiteindelijk kwam Olivier Hart (Arrows A3) als eerste onder de finishvlag door maar een penalty wegens een aanrijding in de eerste ronde wierp de debuterende Nederlander terug naar de zesde plaats. De zege ging zo voor de tweede maal op rij naar na Matthew Wrigley (Tyrrell 011).

Matthew Wrigley (Tyrrell 011) versus Matteo Ferrer-Aza (Ligier JS11/15)
Matthew Wrigley (Tyrrell 011) versus Matteo Ferrer-Aza (Ligier JS11/15)
Hart nam een fantastische start en schoot van de zesde plaats door naar de koppositie. Hij wist die positie ook te bewaren na de twee safety car procedures maar werd alsnog bedacht met een straftijd van 25 seconden. Hij was niet de enige, Matteo Ferrer-Aza (Ligier JS11/15), aanvankelijk tweede na Wrigley kreeg ook een straf voor het hinderen van een concurrent en hij viel terug naar de derde plaats. Nick Padmore (Lotus 77) werd alzo tweede en tevens winnaar in de klasse van wagens van voor 1978.

Thierry Boutsen op het podium
Thierry Boutsen op het podium
Thierry Boutsen nam de start van op de voorlaatste startrij maar wist onder de moeilijke omstandigheden steeds verder naar voren op te rukken. Na een mooie demonstratie kwam hij als vijfde over de finish en dat werd door de penalty van Hart uiteindelijk nog een vierde plaats. Tevens was Boutsen tweede in de Fittipaldi klasse en mocht hij azo mee het podium op met Padmore en Peter Williams (LEC CRP1).

Christophe d’Ansembourg - Williams FW07C
Christophe d’Ansembourg - Williams FW07C
Onze andere landgenoten kenden minder geluk. Werner d’Ansembourg (Brabham BT49C) kwam niet verder dan de eerste ronde, zijn vader Christophe (Williams FW07C) werd ditmaal pas twaalfde. Voor Stéphane De Groodt (March 741) werd het een tweede opgave in twee races.


Foto's: Georges De Coster & Niels Vaeck
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op zondag 29 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Six Hours.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons