van der Horst

Trofee Karting des Fagnes: Voorbeschouwing van de organisatoren

De eerste manche van de Belgian ASAF Karting Series heeft het onomstotelijk bewezen. De karting boert goed binnen de federatie Wallonië-Brussel! Tijdens de Lentetrofee, de openingsmanche, kwamen er midden maart niet minder dan 150 rijders naar Mariembourg. Ondanks de afwezigheid van enkele buitenlanders, die toe de X30 Challenge Europa kwamen voorbereiden, zullen ze opnieuw met meer dan 120 zijn volgende zondag, voor de Trofee Karting des Fagnes, de tweede afspraak in een seizoen dat nu al boeiend om volgen is.
De onderscheiden categorieën, in het leven geroepen door de invoerder IAME Belgium, maken opnieuw het leeuwendeel uit van de startvelden, met categorieën die openstaan voor leeftijdsgroepen van 8 tot ... 88 jaar. Of toch bijna!

X30 Senior : Onverdeelde spanning

Over de loop der jaren is deze categorie geëvolueerd tot de hoogste categorie onder auspiciën van de ASAF. Binnen de klasse X30 Senior wordt de strijd altijd geleverd met getrokken messen en de rijders, minimumleeftijd van 14 jaar, hebben allen hetzelfde materiaal ter beschikking. Al van bij aanvang toonden de jongeren zich tegenover de gevestigde waarden als Laurent Absolonne (derde en beste Belg tijdens de X30 Challenge Europa). Jongeren als Maxime Carpena, die zijn titel van vice-kampioen 2012 bevestigde met een 2de plaats tijdens de eerste afspraak van het seizoen, en Simon Mirguet. Maar vooral ook jongeren als Romain De Leval en Olivier Palmaers. Maar de lijst aan zegekandidaten is langer dan enkel deze namen. Want we mogen François Bécamel toch niet vergeten? De laureaat van de allereerste wedstrijd had niet voorzien het ganse seizoen te rijden, maar de sfeer in het Belgische kampioenschap beviel François en hij keert dus terug, op zoek naar een tweede succes. Aan Belgische zijde moeten we vooral Aurélien Debouny, Maxime Bertho, Anthony Raspatelli, Thibaut Haublin, Alix Fraiture en Kevin Maquoi in de gaten houden. Zij zullen allen uit zijn op weerwraak nadat ze op de eerste afspraak buiten de top 5 vielen.

X30 Junior: het wordt een hete strijd!

De beloftes in de categorie X30 Junior (11-15 jaar) brengen ons meestal een strijd om de overwinning tot de laatste ronde. De Trofee Karting des Fagnes zal hierop geen uitzondering zijn...tenminste als Benjamin Lessennes, de winnaar van de eerste manches en de laureaat van de X30 Challenge Europa, afwezig blijft. Dan zullen zijn achtervolgers zeker aan het feest zijn, te beginnen met Maxime Potty, winnaar van één wedstrijd tijdens de Lentetrofee, en de heersende kampioen Matteo Raspatelli. Zij zullen ook de internationale referenties vormen voor de jonge Ulysse De Pauw, die zich steeds meer opwerpt als een zegekandidaat. Nog andere jongeren zullen trachten hun goede prestaties van het eerste wedstrijdweekend te bevestigen, zoals Kenny Roosens, Esteban Muth (de kampioen in de Mini 2012), Tristan Földesi of een Ugo de Wilde, die zijn debuut maakt in de serie. Het staat buiten kijf: het zal een hete strijd worden!

Mini: Muth is favoriet, maar…

Hij is de gedoodverfde titelfavoriet en O’Neill Muth zakt inderdaad af naar deze tweede afspraak van de Belgian ASAF Karting Series aan de kop van het kampioenschap Mini (8-11 jaar). Maar de jonge Brusselaar beseft dat hij het niet onder de markt zal hebben. Tijdens het eerste wedstrijdweekend kon nieuwkomer Keziah Manguette hem immers een overwinning afsnoepen. O’Neill zal tevens Hugo Ravet in het oog moeten houden. Ravet die des te gemotiveerder zal zijn nu hij leider is in het Belgische kampioenschap. De drie voornoemde rijders maken het voorlopige podium uit van het kampioenschap maar zullen zich in de komende Trofee Karting des Fagnes moeten bewijzen tegenover een Valon Janssen, Arthur Ronvaux, Evan Becerra, Antoine Potty, Elie Goldstein, Aurélien Dasseleer, Maxime Lefevre, Calogero Lopez of zelf een Tom Poty. Al die rijders kunnen op zijn minst aanspraak maken op een klassering binnen de top 5 als zij een goede dag hebben.

X30 Senior: wie passeert Vankerckhove ?

Na zijn opmerkelijke terugkeer in de karting, zal François Duval één van de favorieten zijn tijdens de Rallye de Wallonie, verreden in ditzelfde laatste weekend van april. De ex-WRC rijder, en dubbelwinnaar in de eerste meeting, laat zijn tegenstanders in de categorie X30 Master (ouder dan 25 jaar of zwaarder dan 80kg) dus vrij spel. De Brusselaar Arnaud Vankerckhove, vicekampioen in 2012, lijkt ideaal geplaatst om mee te dingen naar de titel dit seizoen. Maar toch maar opletten voor Grégory Tytens, die meer dan overtuigde tijdens de openingsraces en die er nu van droomt op de hoogste trede van het podium te mogen stappen. Andere vaste klanten van de categorie, Guy Collignon en Gilles Smits willen eindelijk ook wel eens aan het feest en zullen profiteren van het minste foutje dat Arnaud Vankerckhove zou maken.

X30 Shifter: kampioenengevecht

De categorie X30 Shifter (karts met versnellingsbak en één type motor) heeft de wind in de zeilen. Dat bewees het eerste treffen met een strijd tussen de ex-kampioenen van België: Nicky Moris, Benoit Pécasse en Thierry Delré. Of Benoit zal deelnemen is nog onzeker maar Nicky en Thierry zullen zeker hun inmiddels traditioneel geworden duel, voortzetten. Op dit ogenblik leidt Nicky de dans maar Thierry Delré verkeert in uitstekende vorm na zijn tweee overwinning in de X30 Challenge Europa. Tegenover deze tenoren zal de jonge Thomas Cypers met het behalen van een succes, proberen zijn ontegensprekelijke snelheid te tonen. Wat Sébastien De Leeuw en Benjamin Breny betreft, zij moeten zich nog wat aanpassen aan deze categorie, die ze pas dit seizoen ontdekken.

KZ ASAF: als de kat van huis is…

Hoewel hij aanwezig was bij de Lentetrofee om wat kilometers in de benen te krijgen, heeft Adrien Brucculeri zijn zinnen niet gezet op de titel binnen de Belgian ASAF Karting Series. De Luikenaar, een dubbele winnaar 6 weken geleden, zal niet van de partij zijn tijdens deze Trofee Karting des Fagnes. En dat maakt de zaak van de heersende kampioen Sam Claes en ook van Kenny Charles. Beiden verloren alle kansen in het eerste wedstrijdweekend door een aanrijding. Afgaande op de eerste races kunnen ook Christopher Maes, Maxime Tombeur en Steven Loge een plaats op het podium opeisen.

EERP 250: bevestiging van Ledoux of weerwraak van Schmidt?

De heersende dubbelkampioen in de Challenge EERP 250 (Saetta rotatiemotoren), Steve Schmidt, onderging een lijdensweg in de openingsmanche van het seizoen. Hij moest zich tevreden stellen met een derde plaats in de kampioenschapstabel. Als de inwoner van Roselies het al hard te verduren kreeg dan was dat ook op rekening van Adriano Ledoux te schrijven. Die domineerde de twee wedstrijden. Michel Hallot lukte er in zich tussen de twee favorieten te plaatsen en zou natuurlijk al te graag deze prestatie herhalen, maar Aurélien Mazzolini en Steve Clément hebben zich hetzelfde doel gesteld.

Promokart: de lage kosten formule

Tijdens de Lentetrofee waren ze met een tiental om de ijzige koude en de regen te trotseren. Nu de zon terug van de partij is en de temperaturen aangenamer worden mogen we hopen dat deze keer wat meer rijders zullen komen opdagen. En dan bedoelen we die rijders die de categorie Promokart uitkozen om hun debuut in de officiële kartcompetitie te maken. Deze categorie biedt alle voordelen van een door een officiële federatie erkende race (een professionele organisatie, een wedstrijdleiding, veiligheidsdiensten, persverslagen...) maar dan aan verminderde tarieven. Voor 145 euro alles inbegrepen (buiten de licentie dan) kunnen rijders plaats nemen in een Sodi RT8 van de Karting des Fagnes en mogen ze viermaal op de piste: een vrije trainingssessie, een kwalificatiesessie en twee races van 15 minuten plus twee rondes. Meer dan genoeg plezier dus voor de jongsten (vanaf 13 jaar, minimum lichaamslengte van 1m45) of de minder jonge rijders! Mickaël Dartevelle won de eerste twee races voor Kevin Compère. Wie zal er zondag op het hoogste schavot van het podium treden?

14 wedstrijden op het programma

Met twee races voor ieder van de 8 categorieën (de X30 Shifter en de KZ ASAF rijden samen een race) kan het bezoekende publiek in Mariembourg deze zondag liefst 14 races meemaken! Het zijn korte en levendige wedstrijden waarbij de strijd voor de overwinning vaak in de laatste ronde wordt beslist en waarbij inhaalbewegingen schering en inslag zijn. Dat is het spektakelstuk dat de kartingliefhebbers voor u in petto hebben. Afspraak dus op de piste van de Karting des Fagnes in Mariembourg, nu zondag. De eerste start wordt al gegeven om 11u!

KP Event press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op dinsdag 23 april 2013.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons