van der Horst

Lime Rock: Nabeschouwing Maxime Martin

Maxime Martin had amper zijn zege in de Blancpain Endurance Series op het circuit van Paul Ricard gevierd, of er stond al een opdracht aan de overkant van de oceaan op het programma. Martin trok richting Connecticut in de VS, waar op de kleine omloop van Lime Rock de vierde manche van de American Le Mans Series plaats vond. De Brusselse rijder van BMW Motorsport vond zo BMW Team RLL van Bobby Rahal terug en uiteraard zijn teamgenoot in de ALMS, de Amerikaan Bill Auberlen…
  • De Swert Opticiens
“Lime Rock is een erg klein circuit, waar we een ronde in goed 50 seconden afleggen”, legt Maxime uit. “Echt moeilijk is het niet, als zijn de laatste twee bochten niet evident. Vooral de laatste, die je vol in vijfde neemt, mag er zijn. Het grote probleem van deze piste is het verkeer. De LMP1, LMP2, LMPC, GTE en GTC samen doen rijden, vereist kunst en vliegwerk.”

Het weekend begon goed voor Maxime, die naar een tweede chrono in GTE reed, net achter de andere Z4 GTE van BMW Team RLL. “We hebben niet veel gereden tijdens de vrije trainingen, maar dat weerhield ons er niet van om vast te stellen dat we in vorm waren”, vervolgt Maxime. “Ik heb de start genomen en nadat ik even eerst lag, werd ik opgehouden en viel ik terug naar twee. Niet erg, ware het niet dat op het einde van de eerste ronde Olivier Beretta vergat te remmen en vol in me reed. Ik zat in de zandbak en moest als laatste weer beginnen.”

Op een dergelijke korte piste is inhalen geen makkelijke opdracht, maar Martin startte een geweldige inhaalrace en lag op een bepaald ogenblik weer… derde en dat in dezelfde ronde als de leiders. “Bill nam het stuur over en hij had een ronde over op de vierde, dus alles zag er goed uit. Jammer genoeg kwam mijn teamgenoot in aanraking met een Porsche uit de klasse GTC, die in de zandbak terecht kwam. Het gevolg was een Stop & Go van 60 seconden! Op een circuit waar een ronde 50 seconden telt, is dat geen goed idee. Hij was negende bij de herstart en werd nog vierde. Jammer want de wagen was snel genoeg om te winnen, net als eerder in Long Beach. De andere wagen van het team, die van Dirk Müller en John Edwards, ging met de zege lopen, wat maakt dat de Duitser de leiding in het kampioenschap heeft, terwijl wij derde zijn.”

Na dit bewogen weekend, komt Maxime weer naar Europa om er volgende week de DTM-meeting van de Norisring als reserverijder mee te maken, alvorens weer over de oceaan te vliegen voor de vijfde manche van de ALMS in Mosport, in Canada. Dan is het weer richting eigen land voor de 24 Uur van Spa, de toprace van de Blancpain Endurance Series. Een hard leven dat van een toprijder…

Maxime Martin press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in American Le Mans Series op dinsdag 9 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Lime Rock.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons