van der Horst

CIK-FIA Academy Trophy: Maxime Potty en Gilles Magnus vertegenwoordigen België

RACB
RACB
Maxime Potty en Gilles Magnus werden door de RACB geselecteerd om België te vertegenwoordigen in de Academy Trophy van de CIK-FIA, die tijdens het laatste weekend van juni van start gaat in Genk. In deze internationale competitie beschikt elke piloot over exact hetzelfde materiaal. De twee jonge Belgen (beiden 13 jaar) mikken op het podium.
Sinds 2010 zorgt de Academy Trophy van de CIK-FIA voor een frisse wind in de internationale kartingwereld. De jonge piloten, geselecteerd door hun nationale federatie die één of twee piloten mag afvaardigen, zijn allemaal 13 tot 15 jaar jong. Het originele aspect van de Academy Trophy komt van het materiaal dat de jonge kartpiloten ter beschikking krijgen. Ze rijden immers allemaal met een Parolin chassis, toegekend in het begin van het seizoen en met een FIM-motor die voor elke wedstrijd door lottrekking wordt toegewezen. Het doel van de formule is duidelijk: de kwaliteit van de piloten moet de doorslag geven en niet het materiaal.
 
Vanaf het eerste jaar was België vertegenwoordigd in de Academy Trophy van de CIK-FIA. Na Mathieu Di Giacomo (2010) en Simon Mirguet (2011), werd onze nationale driekleur vorig seizoen verdedigd door Amaury Bonduel en Benjamin Lessennes. Benjamin won één van de zes wedstrijden en eindigde op een erg mooie 5de plaats in het kampioenschap. Benjamin maakte indruk, hoewel hij één van de jongste deelnemers was in deze promotieformule.
 
De editie van dit seizoen gaat van start op de piste van Genk in de marge van het Europees kampioenschap KZ en KZ2. De RACB heeft beslist om de twee beschikbare plaatsen toe te kennen aan twee erg jonge piloten van 13 jaar: Maxime Potty en Gilles Magnus.
 
Maxime, Kampioen van België X30 Junior in 2012, reed vorig jaar al een aantal internationale wedstrijden. De jonge piloot uit Hamoir toonde er zijn natuurlijke snelheid, maar een gebrek aan ervaring hield hem op de beslissende momenten van succes. « Ik heb vorig jaar veel geleerd en dat wil ik dit jaar bewijzen in de Academy Trophy, » bevestigt Maxime, door de Federatie Wallonië-Brussel erkend als sportbelofte. « Omdat iedereen over exact hetzelfde materiaal beschikt, moet de piloot het verschil maken en dat spreekt me wel aan. Ik ben heel trots op het feit dat ik mijn land mag vertegenwoordigen in een internationaal kampioenschap! »
 
Hoewel hij het zal moeten opnemen tegen concurrenten uit 22 andere landen, start Maxime met duidelijke ambitie. « Ik wil podiumplaatsen veroveren, » kondigt hij aan. « Ik hoop op het einde van het seizoen in de top 3 van het kampioenschap te finishen. Ik heb het voordeel dat het seizoen in België, in Genk, begint. Het Italiaanse circuit van Ortona ken ik nog niet, maar ik heb al wel gereden in Varennes-sur-Allier, waar de laatste race verreden wordt. Dat is een omloop die me ligt. Ik kan je verzekeren dat ik 100% gemotiveerd ben! »
 
Gilles Magnus, die debuteerde in competitie in 2011, reed zich snel in de kijker. Vorig jaar werd de jonge piloot uit Schoten 3de in het Kampioenschap van België X30 Junior en tevens 3de in de categorie Mini Max in de BNL Karting Series. « Ik zal veel moeten leren, » vertelt Gilles. « De motor waarmee we zullen rijden is heel anders dan de Mini Max of X30 Junior motoren waarmee ik eerder reed. Maar, het is een mooie uitdaging, zeker omdat iedereen met hetzelfde materiaal zal rijden. »
 
Wanneer we het over zijn ambitie hebben, blijft Gilles voorzichtig. « Het is moeilijk te voorspellen waar ik me zal situeren in dit peloton,» vervolgt hij. « Het niveau zal heel hoog liggen en ik mis ervaring in vergelijking met mijn concurrenten. Gelukkig begint het kampioenschap in Genk, zodat ik me meteen zal kunnen concentreren op mijn kart, want ik ken die omloop goed. Ik zal beter kunnen inschatten wat de mogelijkheden zijn na die eerste meeting. »
 
Na de meeting in Limburg, met de eerste twee races van het kampioenschap op zondag 30 juni, trekken de deelnemers aan de Academy Trophy CIK-FIA tijdens het weekend van 21 juli, onze nationale feestdag, naar Ortona aan de Adriatische kust in Italië. In het Franse Varennes-sur-Allier zal het seizoen afgesloten worden van 20 tot 22 september.
 
Kalender
 
CIK-FIA Academy Trophy
27-30 juni : Genk (B)
18-21 juli: Ortona (I)
19-22 september : Varennes-sur-Allier (F)



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op maandag 17 juni 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons