van der Horst

Het Belgian Audi Club Team WRT wil in Frankrijk zijn posities in consolideren

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
De zomervakantie mag dan wel zijn aangebroken, er wacht het Belgian Audi Club Team WRT in Zuid-Frankrijk een belangrijke taak. Circuit Paul Ricard, vlakbij Le Castellet, ontvangt dit weekend de Blancpain Endurance Series en het Belgische team wil er na twee manches zijn uitstekende posities in de tussenstand consolideren of indien mogelijk verbeteren. WRT staat tweede in het Ploegenklassement, terwijl bij de Piloten Edward Sandström-Frank Stippler-Christopher Mies tweede liggen. Stéphane Ortelli-Laurens Vanthoor-René Rast staan vierde terwijl Matt Halliday-Rahel Frey-Nicky Mayr-Melnhof dan weer hopen een plaatsje in de top 10 bemachtigen. Hoewel Paul Ricard niet meteen de meest favoriete omloop is van de Audi R8 LMS ultra, wil men even goed doen dan vorig jaar. In 2012 won het team de race en werd er misschien wel de basis gelegd voor de titel.
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
De Franse manche komt slechts een week na de 24 Uren van Le Mans, dé klassieker in de uithoudingsracerij, en voor de 12de keer in 14 jaar gewonnen door een Audi-prototype. De GT-wereld is echter nog niet bekomen van het ongeval waarbij Allan Simonsen het leven liet, een tragedie die ook bij de teamleden van WRT hard aankwam. “Allan reed vorig jaar voor ons in de 24 Uren van de Nürburgring en we leerden hem toen ook wat beter kennen. Naast het feit dat hij een uitstekend en zeer professioneel piloot was, was hij vooral een zeer vriendelijke jongen”, aldus Team Principal Vincent Vosse. “We waren allemaal erg geschokt bij het horen van het nieuws en al onze gedachten gaan uit naar Allans familie en vrienden. Jammer genoeg blijft de kans op een ongeluk bestaan en blijft autosport een activiteit waar je het risico nooit volledig kan uitsluiten, ondanks alle inspanningen en alles wat reeds werd gerealiseerd.”
 
Belgian Audi Club Team WRT - Vosse / Mal-Voy / Verbist
Belgian Audi Club Team WRT - Vosse / Mal-Voy / Verbist
Van zodra in Ricard de eerste wagens de pits verlaten, zal iedereen zich echter opnieuw focussen op zijn job.  “We weten dat Ricard ons niet echt ligt en dat we door de huidige ‘balance of performance’ misschien sommige rivalen voor ons zullen moeten dulden”, gaat Vosse verder, “maar dat heeft er ons vorig jaar ook niet van weerhouden om de zege te pakken, dankzij een goede strategie tijdens de safetycar procedures. We zullen opnieuw geduld moeten oefenen en slim zijn. Ons doel is zo hoog mogelijk te eindigen en onze goede positie in het kampioenschap te consolideren. We weten dat we over een goede auto, goede piloten en een goed team beschikken en de rest zien we wel.”
 
Van alle WRT-piloten is Stéphane Ortelli wellicht degene die de wedstrijd van zondag mag beschouwen als zijn ‘thuiswedstrijd’.  “Ik heb hier altijd al geracet”, aldus de Monegask, “en ik denk dat we ondanks onze handicap op het lange rechte stuk, het wel goed zullen doen in de belangrijke, lange en snelle bochten. De heel goede aërodynamische kwaliteiten van de R8 zijn gemeenzaam bekend en zijn er sinds vorig seizoen alleen nog maar op vooruit gegaan.”
 
Stéphane Ortelli - Laurens Vanthoor
Stéphane Ortelli - Laurens Vanthoor
Zijn ploegmaat Laurens Vanthoor geeft dan weer toe dat de Zuid-Franse omloop niet meteen tot zijn favorieten behoort. “Inderdaad, al is het wel een circuit waar kleine foutjes niet meteen worden afgestraft. Ik denk dat we best wel competitief voor de dag zullen komen. Vraag is echter welke impact het weer zal hebben, want voor het eerst dit jaar belooft het erg warm te worden.” De jonge Belg kent trouwens een druk schema de laatste tijd. Zo was hij vorig week-end in ‘zijn’ Zolder te gast in de Superstars Series, een Italiaanse versie van de DTM, waar hij met een RS5 van Audi Sport Italia aan de start kwam. “Het was een leuke ervaring en eens iets totaal anders”, blikt hij terug. Laurens eindigde twee maal op de tweede plaats en schonk zijn ploegmaat Gianni Morbidelli, die strijd om de titel, in de tweede race de overwinning.
 
Laurens Vanthoor - Belgian Audi Club Team WRT
Laurens Vanthoor - Belgian Audi Club Team WRT
Op dit ogenblik is de #13 van Frank Stippler, Christopher Mies en Edward Sandström de best geklasseerde Audi, iets wat ook de Zweed toejuicht. “Het is tof zo hoog in het klassement te staan en natuurlijk is het onze ambitie om daar ook te blijven. Het wordt dus een kwestie van domme dingen te vermijden en te proberen heel wat punten te pakken. Ik sluit vanzelfsprekend niet uit dat we voor de zege gaan als de kans zich voordoet. We kwamen sterk voor de dag in Silverstone en ik denk dat we dat ook in Ricard zullen zijn. Het is natuurlijk nog een beetje te vroeg om al aan het kampioenschap te denken. Dat zullen we nog wel eens bekijken na de 24 Uren van Spa, want daar worden heel wat punten verdeeld.”
 
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Zoals eerder dit seizoen staan ook nu de vrije trainingen en pre-kwalificatie op zaterdag op het programma, terwijl zondagvoormiddag de startorde wordt bepaald. Om 15.00u gaat dan het licht op groen voor een wedstrijd over 3 uren. Maar de Belgian Audi Club wordt ook nu vertegenwoordigd door Enzo Ide en Anthony Kumpen, die eerder in hun Phoenix R8 al mooie dingen lieten zien. We begroeten ook Ronnie Latinne die opnieuw zal te zien zijn aan het stuur van een door Saintéloc ingezette Audi.

Belgian Audi Club Team WRT Press
Foto's: Georges De Coster/Niels Vaeck/Belgian Audi Club

 
Blancpain Endurance Series - Ronde 3
Circuit Paul Ricard, Frankrijk
29-30 juni 2013
 
Timing
 
Zaterdag 29 juni 2013
11:20-12:50 Vrije training
15:40-17:10 Pre-kwalificatie
 
Zondag 30 juni 2013
10:25-11:25 Kwalificatie
15:00-18:00 Wedstrijd
 
Belgian Audi Club Team WRT
#1   Stéphane Ortelli (MC) - Laurens Vanthoor (BEL) - René Rast (DE) (Pro)
#2   Nikolaus Mayr-Melnhof (AT) – Matt Halliday (NZ) - Rahel Frey (CH) (Pro)
#13 Edward Sandström (SE) - Frank Stippler (DE) – Christopher Mies (DE) (Pro)
 
Tussenstand bij de piloten(Pro) na de tweede van 5 manches
1. Zampieri-Rigon-Ramos (Ferrari F458) 33 punten
2. Sandström-Stippler-Mies (Audi R8 LMS ultra) 27
3. Turner-Makowiecki-Mücke (Aston Martin Vantage) 25
4. Ortelli-Vanthoor-Rast (Audi R8 LMS ultra) 22
5. Soucek-Parisy-Leclerc (McLaren MP4-12C) 18
6. Carroll-Verdonck-Bell (McLaren MP4-12C) 16
13. Halliday-Frey-Mayr-Melnhof (Audi R8 LMS ultra) 4

Tussenstand bij de Teams (Pro) na de tweede van 5 manches  1. Kessel Racing 33 punten
2. Belgian Audi Club Team WRT 30
3. Aston Martin Racing 25
4. ART GP 18
5. Marc VDS Racing  18
6. Gulf Racing 16



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Blancpain GT Endurance op donderdag 27 juni 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons