van der Horst

Mercedes W196R van Juan Manuel Fangio verkocht voor kleine 20 miljoen pond

Tijdens de jaarlijkse veiling van Bonhams tijdens het Goodwood Festival of Speed ging vandaag onder meer een Mercedes W196R onder de hamer. De bolide met chassisnummer 00006/54 kreeg in het verleden nog de sporen door Juan Manuel Fangio. De vijfvoudige wereldkampioen F1 won met dit chassis in 1954 onder meer de Grote Prijs van Duitsland en Zwitserland. Bij het debuut behaalde Mercedes zelfs de eerste en tweede plaats, meteen de eerste "dubbel" voor het Duitse merk sinds de Tweede Wereldoorlog.
  • Skylimit Events
Mercedes zou in het begin van het seizoen 1954 verstek moeten laten gaan voor de GP's van Argentinië en België, maar behaalde zoals vermeld bij het debuut van de W196R tijdens de GP in Frankrijk meteen de dubbel, en hoe... De tegenstand kon slechts toekijken hoe Juan Manuel Fangio en Karl Kling de verzamelde concurrentie op één ronde zetten na bijna drie uur racen op dezelfde dag dat Duitsland het WK voetbal won. Twee weken later moesten de Silberpfeilen op het bochtige Silverstone echter hun meerdere erkennen in Ferrari en werd polesitter Fangio zelfs op één ronde van zijn winnende landgenoot José Froilán González gezet. Niettemin zou de snelle Argentijn dat seizoen nog drie GP's op zijn naam schrijven achter het stuur van zijn Mercedes, nadat hij het jaar gestart was in een Maserati.

Hoewel de W196 oorspronkelijk wielkasten rond de banden hadden, werd er op vraag van Fangio een "open wheel" versie gebouwd. Het nieuwe chassis werd 00006 gedoopt en het is dat chassis dat vandaag onder de veilinghamer ging. Uiteindelijk bracht het stukje geschiedenis net geen 20 miljoen pond op, een pak meer dan origineel gedacht.



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Varia op vrijdag 12 juli 2013.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons