van der Horst

CER: Neuville leidt, Tänak bijt (SS5)

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Na de vijfde van achttien proeven heeft Thierry Neuville de leiding genomen in de Central European Rally. De snelste tijd ging naar Ott Tänak die zich niet overgeeft.
Hoewel er nog één proef te gaan is in de ochtendlus hebben de rijders alle vrijdagetappes gezien. Voor de lunch keren ze nog terug naar Klatovy, voor een derde run.

Hyundai zette zich vooraan. Thierry Neuville (Hyundai) zette een stevige richttijd neer en leek ook even op weg naar de snelste tijd. Dat lukte net niet omdat Ott Tänak (Hyundai) drie tienden sneller reed over de 17 kilometer, maar de Belg pakte wel de leiding over. De Belg verspeelde die drie tienden op een kruispuntje toen hij even de kant opzocht. "De balans blijft wel moeilijk. En we zien ook geen referenties op de baan, als eerste", aldus Neuville. 

De Belg leidt met 2.7 seconden op Sébastien Ogier (Toyota) die als derde wel al wat opgeworpen vuil tegenkomt. "Vooral veel bladeren. Het is "tricky"", aldus Ogier. Tänak wipt ineens naar plaats drie op nog geen vier seconden van Neuville. De Est houdt dus de druk hoog, terwijl Neuville er duidelijk alles aan doet om Tänak voor te blijven.

Elfyn Evans (Toyota) kreeg een tik, al is een achterstand van amper zes seconden zeker nog speelbaar. Ook Takamoto Katsuta (Toyota) moest de rol lossen vooraan. De Japanner verloor een kwarminuut, onder meer door een foutje. Hij is vierde op 20 seconden.

De rest van het pak is kansloos want onder meer Adrien Fourmaux (Ford) en Sami Pajari (Toyota) kennen mechanische problemen. Nog erver verging het Andreas Mikkelsen die van de baan ging. Hyundai staat plots voor een zware opdracht in de strijd om de merkentitel.

Om 13 uur is er nog Klatovy. Dan gaan de rijders lunchen. Vanavond volgen nog twee proeven.

Foto: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 18 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Central European Rally.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons