van der Horst

CER: Tänak pakt zege, Neuville redt wat kan

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak heeft de zege gepakt in de Central European Rally, de voorlaatste manche van het WRC. Tänak zit daarmee opnieuw in de strijd om de titel. Thierry Neuville deed wat kon, maar de titel is bijlange nog niet binnen. Hyundai doet wel een zaakje in de merkentitel, en de rijderstitel gaat sowieso ook naar Korea.
  • Dreamdrive
Ott Tänak (Hyundai) kon geen beter moment kiezen om toe te slaan. De Est moest voor Thierry Neuville (Hyundai) eindigen om zijn titelkansen gaaf te houden, en Tänak deed meer dan dat. De Est pakt nu de volle pot uit de zaterdagpunten en graaide er zondag ook nog gulzig weg, al hield hij wel de handrem een beetje op de Power Stage. Thierry Neuville (Hyundai), die geen risico's wil nemen, moest lijdzaam toezien.

Tänak pakt dus een heel belangrijke zege met een bonus van een tiental seconden op Elfyn Evans (Toyota). Neuville eindigt op het podium, maar de Belg zal toch even wakker liggen van het puntenverlies. Hij verspeelde alle mogelijke kansen na twee foutjes op zaterdag. Erger verging het Sébastien Ogier (Toyota) die in het slot van de baan ging en mathematisch uitgeteld is voor de titel. Ook in de merkenstand krijgt Toyota een tik.

Takamoto Katsuta (Toyota) zit terug in zijn gekende ritme, maar blijft wat onregelmatig. Hij besluit met een degelijke vierde plaats. Grégoire Munster (Ford) scoort één van zijn beste eindnoteringen dit seizoen, maar ondanks veel mechanische besognes bracht de Belg niet wat er verwacht werd.

Nikolay Gryazin pakt de zege in WRC2 en bezorgt DG Sport opnieuw een Belgische zege. Oliver Solberg werd tweede in Rally2, maar pakt dus geen punten. Maar de Zweed mag terugkijken op een goed weekend met een tweede stek, vooral omdat Yohan Rossel uitviel en niet over Solberg wipte in de tussenstand. Als Sami Pajari in Japan niet wint, dan wordt Solberg alsnog kampioen.

Ook Maxime Potty zag de finish met een knappe stek in de top 15. En Armand Fumal zorgt voor nog een Belgische zege, als eerste, maar ook enige, GT.

Neuville trekt straks nog altijd als soevereine WK-leider naar de slotmanche in Japan. Die wordt binnen exact een maand verreden. De Belg verdedigt een voorsprong van 26 punten. De telramen mogen boven worden gehaald in Japan!

Foto: Hyundai Motorsport

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 20 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Central European Rally.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons