van der Horst

FIA Motorsport Games: Het slotakkoord op zondag

Pieter Van Hoorick
Pieter Van Hoorick
Ooit komt er een einde aan alle liedjes, en zo ook tijdens de FIA Motorsport Games in Valencia. Naast de finales in de Cross Car stonden er zondag nog tal van medaillewedstrijden op het programma. Op het circuit kwamen vrijwel alle disciplines in actie, terwijl in de drift de banden tot het uiterste werden gedreven. Ook werden de prijzen uitgereikt in karting, karting slalom en auto slalom. Tot slot kende ook de rally zijn spannende ontknoping. Hierbij een overzicht van de gebeurtenissen op de laatste dag van de FIA Motorsport Games.
  • Hamofa Performance
Ignacio Montenegro - Honda Civic TCR
Ignacio Montenegro - Honda Civic TCR
*** De eerste finale van de dag was voor de Touring Cars. Met het losbarsten van een zware regenbui werd Circuit Ricardo Tormo een verraderlijk parcours. De thuisrijder Eric Gené viel helaas al snel terug, maar de Italiaan Marco Butti baande zich juist een weg naar voren met zijn Honda en haalde zelfs merkgenoot Ignacio Montenegro in. Goud voor Italië leek zeker, totdat Butti gediskwalificeerd werd wegens een reglementsovertreding. Daardoor ging het goud naar Montenegro, het zilver naar de Braziliaan Raphael Reis en de bronzen medaille naar de Tsjech Adam Kout, die profiteerde van een penalty voor Gené.

Juan Fernando Cota
Juan Fernando Cota
*** In Formule 4 was Juan Fernando Cota onaantastbaar. Na zijn overwinning in de kwalificatierace begon de Spanjaard vanaf polepositie en leidde de wedstrijd van start tot finish, met de Peruviaan Andres Cardenas als runner-up. Voor brons leek Yehan David uit Sri Lanka goed gepositioneerd, maar door track-limit penalties viel hij terug. Zo ging de bronzen medaille naar Reza Seeworuthun uit het Verenigd Koninkrijk.

James Owen
James Owen
*** De GT Single Make, beter bekend als de Ferrari Challenge, kende een bepalende rol toe aan penalties. Ivan Velasco kwam als eerste over de lijn voor Spanje, maar door zijn opeenstapeling van penalties greep hij naast de medailles. James Owen uit het Verenigd Koninkrijk won hierdoor het goud, met de Zweed Christian Kinch en de Zwitser Christophe Hurni op respectievelijk zilver en brons.

Ayhancan Güven - Porsche 911 GT3-R (992)
Ayhancan Güven - Porsche 911 GT3-R (992)
*** Ook in de GT Sprint was het spannend. Ayhancan Güven startte vanaf pole, maar werd naar de laatste plek teruggezet omdat zijn wagen te licht bleek. De Turk werkte zich echter razendsnel terug naar voren en pakte in de tweede ronde al de derde plaats. Na een safety car wist hij de tweede plek van de Spanjaard Daniel Juncadella af te pakken en voerde vervolgens een intense strijd met de Duitser Finn Wiebelhaus. Güven slaagde erin om zijn Porsche langs Wiebelhaus te sturen en behaalde zo het goud. Het zilver ging naar Wiebelhaus en Juncadella eindigde met brons.

Podium 2024 FIA Motorsport Games Karting Slalom
Podium 2024 FIA Motorsport Games Karting Slalom
*** Op het slalomparcours stonden nog twee finales op het programma. In Auto Slalom versloeg Slowakije Estland overtuigend met een verschil van zeven seconden. Duitsland won brons van Israël na een spannende strijd, waarbij het verschil slechts iets meer dan een seconde bedroeg. In Karting Slalom reikte Duitsland wel tot de finale en won goud door Hongarije met een voorsprong van een seconde te verslaan. Nederland behaalde de bronzen medaille.

Podium 2024 FIA Motorsport Games Karting Mini
Podium 2024 FIA Motorsport Games Karting Mini
*** De kartingfinales vonden plaats op het Aspar Circuit. Bij Karting Mini pakte de Portugees Xavier Lázaro verrassend het goud, met een voorsprong van twee seconden op de Est Bennet Korjus. Nuvola Morales Mendes uit Spanje behaalde brons. Karting Junior werd gewonnen door de Brit Jorge Edgar, gevolgd door de Turk Ishkar Zülfikari en de Spanjaard Bosco Arias. In Karting Senior haalde Litouwen goud, dankzij Markas Silkunas, die de Andorrees Alex Machado en de Spanjaard Ruben Moya Lopez achter zich hield.

Medaille race 2024 FIA Motorsport Games Rally2
Medaille race 2024 FIA Motorsport Games Rally2
*** De algemene rally kende zijn ontknoping, waarbij de topteams uit Rally2, Rally4, en Historic Rally streden om medailles. Bij Historic Rally liet de Italiaan Zippo met zijn Audi Quattro er geen twijfel over bestaan en versloeg hij Benjamin Mellors (Verenigd Koninkrijk) en Antonio Sainz (Spanje). In Rally4 wist Tom Kässer voor Duitsland verrassend de overwinning te behalen, ondanks zijn twaalf minuten achterstand op de Spaanse Sergi Pérez in de reguliere rally. Pérez nam zilver en de Braziliaan Luis Eduardo Stedile brons. In Rally2 wist de Turk Ali Türkkan de Spanjaard Alejandro Cachón op de laatste rechte lijn voor te blijven en won goud. Alejandro Mauro Sánchez uit Mexico pakte het brons.

Jakub Przygonski
Jakub Przygonski
*** De afsluiter van deze Games was Drift, met als laatste Belgische deelnemer Pieter Van Hoorick, die 25e werd na verlies tegen Nasser Alharbali Urias uit El Salvador. In de finale versloeg Jakub Przygonski uit Polen de Noor Simen Olsen, en het brons ging naar Joakim Andersson uit Zweden.

*** Spanje bleek met 18 medailles de grote winnaar van de Games, waarbij zij zes medailles in elke kleur veroverden. Duitsland volgde op de tweede plaats met zeven medailles, en Italië – de winnaar van de vorige editie – werd derde met drie gouden medailles. Het Verenigd Koninkrijk had ook zeven medailles maar eindigde lager door een lager aantal gouden medailles. België behaalde twee medailles en eindigde zevende van de 26 deelnemende landen, een resultaat om trots op te zijn.
 
LandGoudZilverBrons
Spanje666
Duitsland322
Italië300
Verenigd Koninkrijk232
Turkije230
Brazilië212
België200
Slowakije110
Frankrijk101
Litouwen101
Argentinië100
Polen100
Portugal100
Nederland021
Estland020
Tsjechië013
Zwitserland011
Andorra010
Hongarije010
Noorwegen010
Peru010
Zweden003
Canada001
Denemarken001
Mexico001
Zuid-Korea001

Foto's: Thomas Smets - FIA Motorsport Games



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Rally Internationaal op maandag 28 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting FIA Motorsport Games.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons