van der Horst

GP Verenigde Staten: Ferrari domineert, Verstappen vergroot voorsprong

Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc (Ferrari) heeft de Grote Prijs van de Verenigde Staten van Amerika gewonnen. De Monegask kon bij de start de leiding van de race nemen, terwijl teamgenoot Carlos Sainz met een goede strategie de tweede plek comfortabel kon inpalmen. Max Verstappen (Red Bull) werd als derde geklasseerd nadat Lando Norris (McLaren) hem in de slotfase ingehaald had maar daarbij de baanlimiet niet gerespecteerd had en dus vijf seconden straftijd kreeg. Norris finishte zo één seconde achter zijn titelrivaal. Liam Lawson (RB), die het hele jaar nog geen enkele race gereden had en vanaf nu Daniel Ricciardo vervangt, reed een indrukwekkende race van P19 naar P9.
Na de kwalificatie bleek George Russell (Mercedes) niet voldoende nieuwe onderdelen te hebben om de bolide opnieuw op te bouwen met alle upgrades. Het team moest zodoende noodgedwongen terugkeren naar de specificatie van Singapore. Aangezien dat op sommige vlakken een andere wagen is dan tijdens de kwalificatie, moest de Brit vanuit de pitlane starten. Mercedes ging dus een lastige race tegemoet aangezien Lewis Hamilton vanop P17 diende te starten.

De top twaalf startte allemaal op de medium compound met een verwachte tweestopstrategie. Bij de start kozen zowel Lando Norris als Max Verstappen voor de binnenkant van de bocht. De twee raakten elkaar niet, maar verloren wel allebei tijd waardoor Charles Leclerc de eerste positie kon overnemen. Alex Albon (Williams) en Esteban Ocon (Alpine) raakten elkaar in de eerste bocht, waardoor Ocon spinde en zijn weg in laatste positie moest verderzetten.

Verstappen volgde in tweede stelling, Carlos Sainz in derde en beiden raakten elkaar bijna in bocht twaalf, terwijl Norris vierde was, net voor zijn teamgenoot. Lewis Hamilton was al twaalfde na de eerste ronde, Liam Lawson was ook vijf plaatsen opgeschoven naar P14. 

In de tweede ronde ging Hamilton van de baan in de voorlaatste bocht, waar zijn teamgenoot gisteren nog crashte, en de Mercedes-bolide bleef steken in de grindbak waardoor de safety car de baan op kwam. Het was de eerste keer sinds de GP van Canada dat de safety car nog eens in actie kwam. Hierdoor werd een strategie met één stop terug aantrekkelijk.

Bij de herstart wijzigden geen posities in de top tien, al kon Nico Hülkenberg (Haas) wel in ronde zeven de top tien binnenraken na een inhaalactie op Fernando Alonso (Aston Martin). Twee ronden later rapporteerde Sainz een probleem met de wagen, hij had weinig energie bij het uitkomen van de bochten en hij rook benzine in de wagen. Ferrari bevestigde het probleem en liet hem enkele instellingen wijzigen. Het probleem bleek vervolgens opgelost.

In de zeventiende ronde slaagde Sergio Perez (Red Bull) er eindelijk in om Yuki Tsunoda (RB) in te halen en de achtste plek over te nemen.

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Sainz kwam als eerste van de koplopers binnen voor een pitstop in ronde 21. De undercut is vrij krachtig, dus het was uitkijken naar wat Verstappen ging doen, want Sainz zat maar anderhalve seconde achter de Nederlander voor z'n stop. Red Bull besloot echter om de pitstop nog even uit te stellen. Ook McLaren kwam niet binnen en slaagde erin hun tempo te verhogen en het gat met Verstappen te verkleinen. Uiteindelijk kwam Verstappen op het einde van ronde 25 binnen, en hij kwam vier seconden achter Sainz terug de baan op. Eén ronde later kwam ook leider Leclerc binnen; net als Perez. McLaren bleef nog een hele poos verder rijden, tot ronde 31 en 32, zij kozen voor een strategie met versere banden in de slotfase van de race.

Norris was een heel pak sneller dan Verstappen en kon stelselmatig het gat met de Nederlander verkleinen. Twintig ronden voor het einde bedroeg het verschil nog vier seconden. Dertien ronden voor het einde was hij tot binnen de seconde geraakt.

Na een rondenlange strijd raakte Norris in de 52ste ronde voorbij Verstappen, maar het duo reed daarbij wel naast de baan in bocht twaalf. Norris gaf de positie niet terug, hij was volgens hem voor de Nederlander bij het insturen van de bocht. De wedstrijdleiding dacht daar toch anders over en gaf de Brit een straf van vijf seconden.

Ferrari slaagde erin om een dubbelzege te behalen, terwijl Verstappen alsnog de derde plek kon behouden, net iets minder dan een seconde voor Norris, na toepassing van de vijf seconden straftijd. Piastri volgde in vijfde stelling, terwijl Russell er in de voorlaatste ronde nog in slaagde om Perez in te halen en dus zesde te worden. Hülkenberg werd achtste, terwijl de twee youngsters Liam Lawson en Franco Colapinto (Williams) de laatste punten meepikten.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van de Verenigde Staten 2024

#RijderTeamResultaat
1.Charles LeclercScuderia Ferrari1:35:09.639
2.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+8.562s
3.Max VerstappenOracle Red Bull Racing+19.412s
4.Lando NorrisMcLaren F1 Team+20.354s
5.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+21.921s
6.George RussellMercedes-AMG Petronas F1 Team+56.295s
7.Sergio PérezOracle Red Bull Racing+59.072s
8.Nico HülkenbergMoneyGram Haas F1 Team+62.957s
9.Liam LawsonVisa Cash App RB F1 Team+70.563s
10.Franco ColapintoWilliams Racing+71.979s
11.Kevin MagnussenMoneyGram Haas F1 Team+79.782s
12.Pierre GaslyBWT Alpine F1 Team+90.558s
13.Fernando AlonsoAston Martin Aramco F1 Team+1 ronde
14.Yuki TsunodaVisa Cash App RB F1 Team+1 ronde
15.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+1 ronde
16.Alexander AlbonWilliams Racing+1 ronde
17.Valtteri BottasStake F1 Team Kick Sauber+1 ronde
18.Esteban OconBWT Alpine F1 Team+1 ronde
19.Zhou GuanyuStake F1 Team Kick Sauber+1 ronde
20.Lewis HamiltonMercedes-AMG Petronas F1 TeamDNF



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 20 oktober 2024.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons