van der Horst

GT Cup Open: Monza: Dramatisch slot voor Q1-trackracing

Q1-trackracing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Q1-trackracing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
De finale van de GT Cup Europe in Monza had het hoogtepunt van het seizoen moeten worden voor Q1-trackracing, met zowel Nicolas Saelens en Stienes Longin nog in de race voor de algemene titel als Nicolas Vandierendonck die nog meedeed voor de overwinning bij de amateurs. Helaas werd het een dramatische zondag voor het team uit Limburg, beide wagens moesten al in de eerste ronden van de race opgeven. Dit betekende het einde van hun titelaspiraties, waardoor de algemene kampioenstitel uiteindelijk ging naar Ivan Velasco en Luca Ludwig van Mertel Motorsport. Het duo bekroonde hun eindzege door ook de race te winnen.
Start GT Cup Europe Monza Race 2
Start GT Cup Europe Monza Race 2
Voor de race leek alles nog mogelijk voor Nicolas Saelens en Stienes Longin, die een uitstekende uitgangspositie hadden na de kwalificaties. Het plan was duidelijk: als de Mertel Motorsport Ferrari of de GDL Racing Porsche van Federico Al Riffai en Matteo Luvisi niet voor hen zouden finishen, was de titel binnen handbereik. Maar die hoop vervloog al snel toen de wagens de Variante del Rettifilio bereikten. Een auto voor Saelens remde eerder dan verwacht, waardoor hij deze niet kon ontwijken en als een bal in een flipperkast van de ene naar de andere wagen stuiterde. Hoewel Saelens zijn weg nog even kon vervolgen, schoot hij uiteindelijk rechtdoor in Lesmo 1 door een gebroken ophanging. Dit betekende meteen het einde van zijn race en van de titeldroom.

Kort daarna overkwam Nicolas Vandierendonck iets soortgelijks, opnieuw in Rettifilio. Terwijl hij zijn positie verdedigde, raakte een concurrent hem, wat resulteerde in een kettingbotsing waarbij ook een Ferrari betrokken raakte. Net als bij Saelens was het voor Vandierendonck direct game over.

Vooraan ontvouwde zich ondertussen een spannend duel tussen Lodovico Laurini en Ian Rodriguez in hun Racevent A.S.D. Porsche en de Mertel Motorsport Ferrari van Ivan Velasco en Luca Ludwig. Een tijdstraf van vijf seconden voor Laurini en Rodriguez zorgde er echter voor dat het Italiaans-Guatemalaanse duo terugviel naar de tweede plaats, waardoor Velasco en Ludwig de overwinning en uiteindelijk ook de titel veiligstelden. Al Riffai en Luvisi eindigden als derde en verzekerden zich van de tweede plaats in het kampioenschap, voor Longin en Saelens.

In de Am-klasse deden Dieter Svepes en Leandro Martins precies wat ze moesten doen. Ze pakten de overwinning in hun RACAR Motorsport Porsche, voor Nathan Brauns en Laurent Vandervelde en verzekerden zich daarmee van de eindzege in het kampioenschap.

Foto: Racing International Photography/Diego Onida



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in International GT Open op zondag 20 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons