van der Horst

Nieuwssprokkels uit de enduranceracerij, week 42: de raceverslagen

Mirko Bortolotti - SSR Performance Lamborghini Huracan GT3 Evo2
Mirko Bortolotti - SSR Performance Lamborghini Huracan GT3 Evo2
Het was opnieuw een ongelooflijk druk weekend voor de endurance-racerij, met verschillende seizoensfinales en een terugkeer naar het circuit in Japan. Komend weekend belooft het wel wat rustiger te worden, met enkel het Italiaans GT-kampioenschap en de FIA Motorsport Games op de kalender. Wij zullen aanwezig zijn in Valencia om verslag uit te brengen van deze wedstrijden en brengen dagelijks verslag uit. Daarnaast zijn er ook nog enkele nieuwtjes die we u niet willen onthouden, maar om het leesplezier te behouden, zullen we die in een apart artikel aanhalen.
  • St. Paul
Team Impul - Nissan Z NISMO GT500
Team Impul - Nissan Z NISMO GT500
*** Afgelopen weekend was het bijzonder regenachtig in Japan. De Super GT-kwalificaties op zaterdag moesten in Autopolis vanwege het slechte weer worden uitgesteld naar zondagochtend, waar die dag ook een drie uur durende race op het programma stond. Deze werd gewonnen door de TGR Team SARD GR Supra GT500 van Yuki Sekiguchi en Yuichi Nakayama. Zij wisten tijdens de laatste pitstops te profiteren om een voorsprong op te bouwen ten opzichte van de NISMO Nissan van Katsumasa Chiyo en Ronnie Quintarelli. De derde plaats ging naar de NISMO NDDP Nissan van Mitsunori Takaboshi en Atsushi Miyake. Bertrand Baguette, samen met Kazuki Hiramine, reed de Team Impul Nissan naar de vijfde plaats.

In de GT300-categorie behaalde de JLOC Lamborghini van Takashi Kogure en Yuya Motojima een tweede overwinning van het seizoen. Dankzij een slimme strategie tijdens een van de safetycar-periodes wisten zij een aanzienlijke voorsprong te creëren. De muta Racing INGING Toyota van Yuui Tsutsumi en Hibiki Taira eindigde als tweede, terwijl de K-tunes Racing Lexus van Morio Nitta en Shinichi Takagi als derde werd geklasseerd.

Landgraf Motorsport - Mercedes-AMG GT3 Evo
Landgraf Motorsport - Mercedes-AMG GT3 Evo
*** In Hockenheim vond de finale van de ADAC GT Masters plaats. De grote vraag was wie het Duits-Finse duo Tom Kalender en Elias Seppänen kon verslaan. Op zaterdag was het echter Salman Owega en David Schumacher van Haupt Racing Team die met de overwinning aan de haal gingen. Kalender en Seppänen eindigden als derde in hun Team Landgraf Mercedes, achter Marcel Marchewicz en Jay Mo Härtling in de Schnitzelalm Racing Mercedes. Dit resultaat was voldoende voor het duo om de titel met nog een race te gaan veilig te stellen.

Hoe vierden ze deze titel? Door ook de laatste race van het seizoen te winnen, hun vijfde zege dit jaar. Ze lieten daarbij Maxime Oosten en Leon Köhler in de FK Performance BMW en Jean-Luc D'Auria en Alain Valente in de Emil Frey Racing Ferrari achter zich. Daarmee kroonde Kalender zich ook tot eerste winnaar van de "Road to DTM"-competitie en ontvangt financiële steun voor een seizoen in de DTM.

Podium 2024 GT Open Monza Algemeen
Podium 2024 GT Open Monza Algemeen
*** In Monza stond de finale van de GT Open op het programma, dit keer geen twee races, maar een endurance-wedstrijd over 500 km. De race werd een tactisch steekspel, waarbij de Greystone GT McLaren van Dean Macdonald en James Kell als winnaar uit de bus kwam. Het was echter nipt, want de Eastalent Racing Audi van Simon Reicher en Christopher Haase kwam in de slotfase nog gevaarlijk dichtbij. Een gestrande Lamborghini net voor de Ascari-chicane zorgde er echter voor dat de top twee ongewijzigd bleef. Lukas Dunner en Jakub Giermaziak eindigden als derde in de Team Motopark Mercedes. Reicher en Haase mochten zich ook kampioen noemen en daarvan zijn ze nu vrij zeker nadat ze vorig jaar de titel nog waren kwijtgeraakt na een juridische uitspraak. Laurent de Meeus en Jamie Stanley eindigden met hun AF Corse Ferrari als dertiende in de Pro-Am klasse.

Team Thor - Ligier JS P320 Nissan
Team Thor - Ligier JS P320 Nissan
*** In Portimão vonden ook enkele seizoensfinales plaats. De Michelin Le Mans Cup werkte zaterdagochtend hun laatste race van het seizoen af, waar zoals gebruikelijk chaos niet ontbrak. Uiteindelijk pakte de Team Thor Ligier van Audunn Gudmundsson en Colin Noble de overwinning, de eerste voor het team uit IJsland. Zij hielden de Nielsen Racing Ligier van Tony Wells en Wayne Boyd en de High Class Racing Ligier van Jens Reno Moller en Tommy Foster achter zich. Deze laatste twee eindigden respectievelijk ook als tweede en derde in het kampioenschap, maar de eindzege ging naar de COOL Racing Ligier van Adrien Chila en David Droux. Hiermee werden de laatste races gereden met deze LMP3's, gezien volgend seizoen de gloednieuwe bolides aankomen.

Alessandro Balzan en Matt Kurzejewski
Alessandro Balzan en Matt Kurzejewski
In de GT3-klasse was de kampioen al sinds Mugello bekend: de AF Corse Ferrari van Alessandro Balzan en Matt Kurzejewski. Toch hielden zij de voet op het gas en tien minuten voor het einde nam Balzan de leiding, die hij niet meer afstond. De zusterauto van Custodio Toledo en Riccardo Agostini eindigde als tweede, wat hen de vicetitel opleverde. Het podium werd gecompleteerd door de Kessel Racing Ferrari van David Fumanelli en Frédéric Jousset, wat zorgde voor een Ferrari 1-2-3.

Podium 2024 Ligier European Series Portimão Race 1 JS2 R-klasse
Podium 2024 Ligier European Series Portimão Race 1 JS2 R-klasse
*** Tot slot moeten we ook aandacht besteden aan de Ligier European Series, waar Sita Vanmeert haar finale afwerkte. In Portimão kende ze overigens haar eerste grote succes met de Les Deux Arbres JS2 R, samen met haar vierde teamgenoot van dit seizoen, de Deen August Therbo. Tijdens de eerste race eindigden ze op het podium. Therbo nam de leiding in zijn stint, maar na de verplichte pitstops vielen ze iets terug. Noé Da Cuhna nam in de zusterauto het commando over en gaf die niet meer uit handen, waarmee hij samen met Antoine Lepesqueux op het hoogste podium stond. Vanmeert en Therbo klommen terug naar de derde plek, achter Cindy Gudet (M Racing), wat voor haar een eerste podium betekende, en het was ook de eerste keer dat twee vrouwen op het podium stonden.

Start 2024 Ligier European Series Race 2
Start 2024 Ligier European Series Race 2
In de tweede race gooide een safetycar roet in het eten voor een tweede podium op rij voor onze landgenote. Drie auto's profiteerden van de situatie, waardoor de rest slechts voor een vierde plaats kon strijden. Marta Garcia won voor de Iron Dames by M Racing, gevolgd door Paul Trojani van ANS Motorsport en het duo Da Cuhna en Lepesqueux. Vanmeert en Therbo eindigden als vierde. De overwinningen in de JS P4-klasse gingen naar Ian Aguilera (RLR MSport) en Jerónimo Berrio en Pedro Juan Moreno (Team Virage), waarbij deze laatste ook de titel binnenhaalde. In de JS2 R-klasse veroverden Julien Schell en David Caussanel de titel, die zij al na de eerste race veiligstelden.

Foto's: Len Kutasi - Nissan NISMO - Racing International Photography/Diego Onida - Michelin Le Mans Cup - Ligier European Series



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons