van der Horst

WRX: Kalender 2025 bekend, maar België valt na tien jaar af

Start 2024 World RX of Benelux WRX1
Start 2024 World RX of Benelux WRX1
Het is opvallend: waar de kalender van het World Rallycross Kampioenschap de voorgaande jaren vaak lang op zich liet wachten, is die voor 2025 opvallend vroeg aangekondigd. Acht evenementen staan gepland, verspreid over drie continenten. Hoewel er enkele verfrissende nieuwigheden op de agenda staan, zullen de Belgische fans teleurgesteld zijn, want Mettet ontbreekt op de kalender. Dit betekent dat België voor het eerst in tien jaar geen stop in het kampioenschap wordt.
Zoals bekend, start het World Rallycross Kampioenschap 2025 in Canada, waar voor het eerst op ijs zal worden geracet. Dit markeert een spannende opening van het seizoen. Daarnaast staat er ook een stratenrace gepland in Groot-Brittannië, een primeur voor het kampioenschap. Bovendien trekt men richting Australië hoewel eerdere pogingen om Oceanië aan te doen mislukt zijn. Het blijft nog even afwachten of deze race dit keer wel doorgang zal vinden. De organisatie wil immers een voet aan de grond krijgen op dat continent, maar beet vooralsnog in het zand.

In Europa zijn er ook enkele veranderingen. De Portugese manche verhuist van Montalegre naar Lousada, waar men voor het eerst sinds 2008 een EK- of WK-manche over de vloer krijgt. Daarnaast wordt Finland toegevoegd met een nieuwe race op de Kymiring, die direct na Groot-Brittannië plaatsvindt. Verder keert Turkije terug op de kalender en natuurlijk mag de traditionele race in Zweden niet ontbreken.

Met deze aanpassingen staan er acht races op de kalender. Helaas betekent dit ook dat er geen Benelux-manche meer is. De voorbije twee jaar was België nog vertegenwoordigd met een race in Mettet en daarvoor in Spa-Francorchamps. Voor het eerst sinds het ontstaan van het WK rallycross staat België dus niet meer op de kalender, wat een domper is voor de Belgische fans.

Kalender World RX 2025

23-25 januari: World RX of Canada
11-13 april: World RX of Hungary
02-04 mei: World RX of Portugal
30 mei - 01 juni: World RX of Great Britain
13-15 juni: World RX of Finland
04-06 juli: World RX of Sweden
25-27 juli: World RX of Türkiye
21-23 november: World RX of Australia

Foto: Johnny Loix



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Rallycross Championship op vrijdag 18 oktober 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons