van der Horst

6H Watkins Glen: Porsche boven in een door weer geteisterde race

Felipe Nasr en Dane Cameron
Felipe Nasr en Dane Cameron
De Sahlen's Six Hours of the Glen werd eveneens afgelopen weekend afgewerkt en het was Porsche dat de overwinning mee naar huis mocht nemen. Felipe Nasr en Dane Cameron maakten in de laatste zestien minuten van de race de beslissende inhaalbeweging om zo de winst binnen te halen. De Braziliaan, die de finale stint reed, bleef nipt de Chip Ganassi Racing Cadillac voor. Ook hier moest de wedstrijd stilgelegd worden vanwege het regenweer, terwijl onze twee aanwezige Belgen niet het weekend kenden waar zij op gehoopt hadden.
2024 Sahlen's Six Hours of the Glen
2024 Sahlen's Six Hours of the Glen
Het wedstrijdverloop was zeer evenwichtig met verschillende leiders in de GTP-klasse, totdat een zware regenval roet in het eten strooide. Gezien het water op sommige plekken in plasvorm bleef liggen, kon men niet anders dan de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Die pauze duurde 42 minuten, waardoor er nog maar een goed halfuur wedstrijd overbleef. Dat werd nog minder toen de Wayne Taylor Racing with Andretti Acura #10 stil kwam te staan op de baan tijdens de heropstart vanwege een loszittend wiel. De zusterwagen met Louis Déletraz mocht het veld aanvoeren, maar de Zwitser kon niet verhinderen dat verschillende wagens hem voorbijstaken. Van daaruit legde Nasr de basis voor de overwinning.

Renger van der Zande kwam nog dichtbij in de Chip Ganassi Racing Cadillac, maar moest samen met Sébastien Bourdais tevreden zijn met de tweede plaats. Ondertussen kwam de tweede Porsche van Porsche Penske Motorsport met Nick Tandy en Mathieu Jaminet als derde over de finish na een sterke remonte in het laatste kwart van de race. Beide BMW's, waarvan de #25 van Connor De Philippi en Nick Yelloly nog een compleet ander chassis kreeg na een crash tijdens de kwalificaties, vervolledigden de top vijf.

Heart of Racing Team - Aston Martin Vantage GT3 Evo
Heart of Racing Team - Aston Martin Vantage GT3 Evo
In de GTD Pro-klasse kende men het nodige drama op het einde van de race. De Pratt Miller Motorsports Corvette #4 lag op koers voor de winst, totdat bij het aanvatten van de laatste ronde de wagen de pits indook voor extra benzine. Weg overwinning, waar Ross Gunn en Alex Riberas in de Heart of Racing Aston Martin vriendelijk voor bedankten. Zij wonnen voor de Pfaff Motorsports McLaren van Marvin Kirchhöfer en Oliver Jarvis en de andere Pratt Miller Motorsports Corvette, bestuurd door Tommy Milner en Antonio Garcia.

Wright Motorsports - Porsche 911 GT3-R (992)
Wright Motorsports - Porsche 911 GT3-R (992)
In de GTD-klasse lijkt er geen beginnen aan tegen Winward Racing. Voor de derde keer op rij wonnen zij een manche in de IMSA Michelin Endurance Cup, na Daytona en Sebring. Russell Ward, Philip Ellis en Indy Dontje hielden nipt de Conquest Racing Ferrari van Manny Franco, Albert Costa Balboa en Cedric Sbirrazzuoli achter zich, terwijl de Magnus Racing Aston Martin van John Potter, Andy Lally en Spencer Pumpelly als derde geklasseerd werd. Eigenlijk eindigde de Wright Motorsports Porsche, met onder meer onze landgenoot Jan Heylen, als tweede, maar zij werden achteraan het klassement gezet omdat Heylen zes minuten te kort kwam op de minimum rijtijd. Sarah Bovy daarentegen had het zwaarder te verduren. De Brusselse crashte tijdens de regenbui en moest voor de zekerheid naar het ziekenhuis worden overgebracht. Het team liet wel weten dat er niets ernstigs aan de hand is en dat ze op maandag het ziekenhuis mag verlaten.

Tot slot wist AF Corse de LMP2-klasse te winnen. Lilou Wadoux, Luis Perez-Companc en Nicklas Nielsen haalden het nadat de Riley Oreca in aanvaring kwam met de United Autosports en de CrowdStrike by APR wagens, waardoor de eersten een vrijgeleide richting winst kregen. De CrowdStrike by APR-bolide kwam als tweede over de meet, maar verloor deze positie net zoals Wright Motorsports vanwege een te korte rijtijd van één van de rijders. Daardoor mocht Riley met Felipe Fraga, Gar Robinson en Josh Burdon op de tweede trede staan, terwijl Jakub Smiechowski, Nick Boulle en Tom Dillmann voor Inter Europol by PR1 Mathiasen Motorsports naar de derde plaats promoveerden.

Foto's: Porsche AG - IMSA



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op maandag 24 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Watkins Glen.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons