van der Horst

Portland: António Félix da Costa wint slijtageslag, Nick Cassidy maakt kapitale fout

António Félix da Costa
António Félix da Costa
Men voorspelde een pelotonrace in Portland, en dat werd het zeker. António Félix da Costa (Porsche) bewees opnieuw zijn kunde in dergelijke omstandigheden. Hoewel Mitch Evans (Jaguar) als eerste over de finish kwam, kreeg de Kiwi een betwistbare penalty van vijf seconden, waardoor da Costa de overwinning toegewezen kreeg. Robin Frijns (Envision) eindigde op de tweede plaats en Jean-Éric Vergne (DS Penske) behaalde de derde plek. Teamgenoot Stoffel Vandoorne eindigde als negende. Kampioenschapsleider Nick Cassidy (Jaguar) had ook zicht op de winst, tot hij in de voorlaatste ronde een kapitale fout maakte.
  • Powercars
Bij de start was het Jake Hughes (McLaren) die het voortouw nam, met polesitter Mitch Evans (Jaguar) in zijn zog. Vanaf dat moment werd er regelmatig van positie gewisseld aan de kop van het veld. Helaas viel Hughes al na vijf ronden uit de strijd vooraan weg door een lekke band rechts achter, veroorzaakt door een lichte aanraking met Evans' voorvleugel.

Vooraan bevonden zich voornamelijk de bekende namen, met Robin Frijns die zich als outsider continu in de top hield, totdat Nick Cassidy opdook. In de twaalfde ronde verscheen de kampioenschapsleider ineens vooraan, na in de openingsfase rond de twaalfde plaats te hebben gereden. Samen met Evans en António Félix da Costa was hij de meest prominente rijder vooraan. Echter, Cassidy kreeg een penalty van vijf seconden voor zijn lichte aanraking met Hughes, een discutabele beslissing volgens velen. Nieuwe namen zoals Edoardo Mortara (Mahindra) en Jean-Éric Vergne voegden zich ook bij de kopgroep. Vergne had zich vanuit de achterste gelederen opgewerkt naar voren.

In de slotfase ontspon zich een duel tussen Cassidy en da Costa. Cassidy nam de leiding over en kreeg teamgenoot Evans achter zich, ondanks de penalty die boven Evans hing. Cassidy leek zich hier weinig van aan te trekken en wilde de leiding behouden. In de voorlaatste ronde ging het mis voor Cassidy; hij verloor zijn balans in de laatste chicane en moest door het gras. Hierdoor verspeelde hij zijn kans op de overwinning en een mogelijke uitloop in het kampioenschap. Evans bleef aan de leiding, maar wist dat da Costa de overwinning zou krijgen vanwege zijn penalty. Da Costa behaalde zo zijn derde overwinning van het seizoen, als je de overwinning in Misano meetelt.

Evans viel uiteindelijk terug naar de achtste plaats, waardoor Frijns, Vergne, Mortara, Jake Dennis (Andretti) en Sam Bird (McLaren) hem voorbijgingen. Stoffel Vandoorne, die in de eerste wedstrijdhelft achteraan reed, kon zich opwerken naar de negende plek. Het had wellicht een achtste plaats kunnen zijn, maar in de laatste ronde raakte de Rumbekenaar in aanraking met Lucas di Grassi (ABT Cupra), waardoor zijn stuurstang werd verbogen.

Ondanks Cassidy's fout blijft hij comfortabel aan de leiding van het kampioenschap. Pascal Wehrlein (Porsche), zijn naaste uitdager, eindigde slechts als tiende, waardoor Cassidy zijn voorsprong behoudt met 24 punten. Evans staat derde met 27 punten achterstand op Cassidy. In het teamkampioenschap blijft Jaguar aan de leiding, hoewel Porsche dichterbij komt met een achterstand van 55 punten. DS Penske ligt derde, maar maakt weinig kans op de titel bij de teams. Hiermee is de eerste race in Portland afgerond. Morgen volgt de tweede race, te beginnen met de vrije training om 16:25 uur.

Foto: TAG Heuer Porsche Formula E Team



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 30 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Portland 1.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons