van der Horst

Alain Menu keert terug naar het WTCC

Alain Menu
Alain Menu
Alain Menu maakt zijn terugkeer in het wereldkampioenschap voor toerismewagens. Niet als rijder weliswaar, maar als rijderscoach van Fransman Grégoire Demoustier die dit seizoen in de serie debuteert in een RML Chevrolet Cruze, gerund door het Craft Bamboo Team. Menu zelf staat naar eigen zeggen zeker niet afkerig tegenover een comeback in het FIA WTCC, mocht hem daartoe de kans geboden worden.
'Waterdrager' Alain Menu
'Waterdrager' Alain Menu
Het was een ietwat bizar, zeg maar grappig zicht; voormalig BTCC-kampioen en WTCC-topper Alain Menu in Vila Real met een koelbox richting Demoustier's wagen op de startgrid te zien zeulen. Een ietwat medeplichtig lachje bij het kruisen van onze blikken verraadde dat ook hij de situatie best wel als dusdanig ervaarde. Ware het niet dat het best wel jammer is dat zo'n getalenteerd rijder, zelfs op zijn 52ste, werkloos aan de kant blijft. Maar zo kennen we er natuurlijk nog wel een paar. Met 23 overwinningen in acht seizoenen is Menu alias Michel Vaillant de op twee na best scorende rijder in de WTCC-geschiedenis. In 2012 sloot hij zijn carrière in de serie af met winst in Macau, hij kwam er toen 12 punten te kort om Chevrolet-stalgenoot Rob Huff van een tweede titel te houden.



Grégoire Demoustier - Craft Bamboo Racing
Grégoire Demoustier - Craft Bamboo Racing
Toen Chevrolet kort daarop onverwacht besloot een punt achter de voor het merk succesrijke WTCC-campagne te zetten, wist hij in tegenstelling tot Yvan Muller en Huff geen stuur te bemachtigen. Na twee deelnames aan de Porsche Supercup dat jaar in naar verluidt ongunstige  omstandigheden, hield hij het zelf voor bekeken. In 2014 keerde hij terug naar zijn oude liefde, het BTCC waarin hij tussen 1992 en 2000 tweemaal tot kampioen werd gekroond.
Het seizoen 2014 aan boord van een door het Team BMR ingezette VW Passat CC werd afgesloten met een  handvol podia en een eerder bescheiden tiende plaats in de eindstand. Het runnen van een verffabriek in het eigenste Zwitserland weerhield de man uit Geneve er wel niet van als rijderscoach voor de BMR-piloten in o.m. het BTCC en de Britse Clio Cup te fungeren. Een functie die hij thans ook waarneemt voor de op de Frans-Belgische grens wonende Demoustier. De Zwitser was er ook al bij toen Demoustier eerder dit jaar in Le Castellet ging testen. Door beroep te doen op Menu's rijke ervaring en know how beoogt de onder Belgische kleuren rijdende Craft Bamboo-rijder thans sneller het racen met een voorwiel aangedreven wagen volledig onder de knie te krijgen.

Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op donderdag 30 juli 2015.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons