van der Horst

Portland: Twee op een rij voor António Félix da Costa - titelstrijd ligt wijd open

António Félix da Costa
António Félix da Costa
Voor de tweede dag op rij in Portland mocht het publiek het Portugese volkslied horen, want António Félix da Costa ging opnieuw met de overwinning aan de haal. Op zes ronden van het einde nam de Porsche-piloot de leiding en hield stand tot aan de finish. Achter hem eindigde Robin Frijns (Envision) op de tweede plaats, terwijl Mitch Evans (Jaguar) als derde over de meet kwam. Het kampioenschap ligt nu wijd open nadat Nick Cassidy (Jaguar) ver buiten de punten eindigde, terwijl Pascal Wehrlein (Porsche) als vierde over de meet kwam. Stoffel Vandoorne (DS Penske) eindigde buiten de punten op plaats elf.
  • Dreamdrive
Net zoals gisteren was het openingsgedeelte chaos alom, met enorm veel positiewijzigingen. Zo zagen we da Costa, Jake Hughes (McLaren), Jean-Éric Vergne (DS Penske) en zelfs Sébastien Buemi (Envision) vooraan verschijnen. Dan kregen we een probleem met Wehrlein. De Duitser raakte een andere wagen, waardoor zijn voorvleugel loskwam en even onder zijn bolide belandde. Wehrlein kon doorrijden, zij het met verlies van de nodige plaatsen, maar een ronde later schoot zijn voorvleugel onder zijn auto door, recht op de McLaren van Sam Bird. De Brit was niet blij en zag zo een mooie kans op punten in rook opgaan.

Vooraan bleef het nog steeds haasje-over, al verloren we eerst Buemi. De Zwitser kreeg een drive-through penalty voor een technische inbreuk, waardoor er een concurrent minder was vooraan. Al werd deze even snel vervangen door Nico Müller. Halverwege de race was er drama voor kampioenschapsleider Cassidy. De Kiwi liet zich net zoals gisteren in de openingsfase uitzakken om dan naar voren te gaan. Alleen liep het ditmaal mis: maar liefst vijf wagens raakten elkaar en hij moest noodgedwongen de pits opzoeken. Ondertussen was Wehrlein terug naar de voorste gelederen geklommen. Uiteindelijk vond de wedstrijdleiding het welletjes en liet de safety car uitkomen, aangezien het circuit bezaaid was met brokstukken.

Toen de safety car terug naar binnen ging, mocht Frijns iedereen op sleeptouw nemen. Dat was het sein voor da Costa om de leiding over te nemen. Van zijn race-ingenieur kreeg hij één opdracht: deze niet meer afgeven. Achter hem kwam Evans stevig opzetten en klom op naar de tweede plek, al liet Frijns zich niet doen. Eens de Maastrichter de tweede plek terug had, deed hij er alles aan om da Costa te bedreigen. Maar de Portugees liet zich niet ringeloren en pakte zo zijn derde overwinning op rij en zijn vierde in vijf wedstrijden. Frijns en Evans eindigden op twee en drie, terwijl Wehrlein en Vergne de top vijf vervolledigden.

Voor Vandoorne was het een wedstrijd die nooit van de grond kwam. De Rumbekenaar schommelde tussen de achterste regionen en de deur van de top tien. Alleen nekte de safety car hem compleet, aangezien enkele coureurs in de achterste gelederen nog naar de punten klommen. Daardoor moest hij tevreden zijn met plaats elf. Ondertussen was de grootste verrassing Cassidy. Met de safety car had de Kiwi een kans om toch nog kostbare punten te sprokkelen, maar het tegendeel was waar. De Jaguar kwam niet verder dan plaats zestien.

Hierdoor ligt de titelstrijd weer wijd open. Cassidy leidt nog steeds, maar heeft nu zowel Evans als Wehrlein op slechts twaalf punten achterstand. Ook da Costa is mathematisch nog niet uitgeschakeld en ligt slechts 33 punten achter. Bij de teams is er ook nog allerminst een beslissing gevallen. Jaguar ligt nog wel op kop, maar Porsche is genaderd tot op 33 punten. De strijd om plaats drie zal gaan tussen DS Penske, Andretti en Nissan. In ieder geval, de beslissing zal vallen eind juli, wanneer de laatste twee races in Londen worden verreden.

Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 30 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Portland 2.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons