van der Horst

Polen: Winst voor verbluffende Rovanperä, efficiënte Neuville behoudt WK-positie

Podium 2024 WRC Rally van Polen
Podium 2024 WRC Rally van Polen
Kalle Rovanperä bewees nogmaals waarom hij op zijn leeftijd al tweemaal wereldkampioen is. Ondanks z’n beperkte voorbereiding reed de Fin een perfecte en foutloze wedstrijd. Goed voor een 13de WK-zege in zijn jonge carrière. Ploegmaat Elfyn Evans trakteerde Toyota Gazoo Racing op een onverhoopte dubbel. De leider van de eerste dag, Andreas Mikkelsen, ging op de slotdag in de fout waardoor de Fransman Adrien Fourmaux als derde mee op het podium mocht. WK-leider Thierry Neuville reed een prima wedstrijd in de gegeven omstandigheden en wist het puntenverlies op Evans tot een minimum te beperken waardoor de Hyundai-rijder op kop blijft in de WK-tussenstand.
  • Prospeed Competition
Kalle kwam, zag & overwon

Wat een weekend voor Kalle Rovaperä. De Fin zou normaliter niet van start gaan in Polen, maar werd in extremis  door Jari-Matti Latvala gevraagd om de gekwetste Seb Ogier te vervangen. Kalle kwam, zag en overwon. Ondanks zijn minimale voorbereiding klokte de Toyota-rijder 9x de snelste tijd in de 19 klassementsproeven. Voldoende voor een soevereine triomf met maar liefst 28.3 sec voorsprong op teamgenoot Elfyn Evans. Een overhoopte 1-2 podium voor Toyota Gazoo Racing en het bewijs dat Latvala de juiste keuze maakte door Rova69 ter hulp te roepen. “Het was een geweldige week, aldus Kalle op het podium, niet echt normaal, maar ik moet wel zeggen dat we hard hebben gewerkt. Ik voel me nu echt moe. Ik denk dat het geen slecht idee was om hierheen te komen. We hebben het team goed geholpen en veel punten gepakt, we hebben onze tijd dus niet verspild. Met zo'n voorbereiding was het zwaar. Ik probeerde geen fouten te maken en in een snelle rally als deze is dat heel belangrijk”.

Evans laat punten liggen

Ploegmaat Elfyn Evans stuurde z’n Yaris naar een onverhoopte tweede plaats, maar de Welshmen liet andermaal enkele steken vallen. Met totaal versleten banden haalde hij geen punten in de Power Stage en ook in het Super Sunday-klassement kwam hij niet verder dan een vierde plaats. Op deze manier pakt hij amper punten terug op Neuville. Als Evans nog wil meespelen voor de titel zal hij vooral moeten leren om efficiënter te werk te gaan. 

Derde podium voor Fourmaux


Ford-rijder Adrien Fourmaux vertoefde een gans weekend achter de koplopers en voor het peloton. De Fransman mikte op een podium en kreeg uiteindelijk loon naar werken toen Mikkelsen op zondagochtend moest afrekenen met een lekke band. Een derde podium voor Fourmaux die ook in het Super Sunday-klassement en de Power Stage punten pakte en dus evenveel WK-punten scoorde als Evans. 
 
Efficiënte Neuville

Thierry Neuville - Hyundai i20 N
Thierry Neuville - Hyundai i20 N
Onze landgenoot en WK-leider Thierry Neuville moest vrede nemen met een vierde plaats wat eigenlijk een groot succes is in de gegeven omstandigheden. De Hyundai-rijder wist bovendien perfect de schade te beperken dankzij z’n snelste tijd in de afsluitende Power Stage. En toch gaf onze landgenoot bij de finish een gelaten indruk: “Om eerlijk te zijn, het was een zeer ontgoochelend weekend voor ons. We wisten vooraf dat het moeilijk zou worden, maar we hielden de motivatie hoog. We kenden enkele tegenslagen, maar we wisten dat we hier vooral onze wedstrijd moesten beheren, geen fouten maken en er het beste van maken.” Een tactiek die uiteindelijk zeer lonend bleek.  Ondanks een gans weekend stof en stenen vegen verloor Neuville slechts 3 punten op Evans en liep hij zelfs 6 punten verder uit op Ott Tänak. Je hoeft niet alle rally’s te winnen om het hoogst geklasseerd te staan in het kampioenschap.
Tänak Sunday Master

Na zijn vroege opgave op vrijdag had Ott Tänak er geen geheim van gemaakt dat hij vooral mikte op de 12 punten van het Super Sunday-klassement en de Power Stage. De Est was op zondag driemaal de snelste, maar keek toch sip toen Neuville hem in de afsluitende Power Stage een perfecte score afsnoepte. Met slechts de helft van de proeven afgelegd eindigde de Est alsnog 6de in het Poolse puntenklassement. Een vaststelling die nogmaals de zin of onzin van het nieuwe puntenreglement in vraag stelt.
 
Lekke band Mikkelsen

Andreas Mikkelsen nam vrijdag de beste start, maar ging op de slotdag strijdend ten onder. De Noor probeerde om Rovanperä in het vizier te houden, maar raakte een talud, reed lek en verloor meer dan een minuut. Z’n Hyundai had bovendien aardig wat schade opgelopen waardoor de Noor in de slotproeven wegzakte naar een 6de plaats en slechts nipt Grégoire Munster achter zich wist te houden.
 
Tevreden Munster

Grégoire Munster sloot het Poolse weekend af op een zevende plaats. Vrijdag had de Ford-rijder verrast met een 2de tijd, maar de rest van het weekend lag het tempo te hoog. Zelfs gelegenheids ploegmaat Martins Sesks bleek sneller. De Litouwer heeft weliswaar meer ervaring op het specifieke Poolse parcours, maar zat voor de eerste keer in de cockpit van een Rally 1-wagen. Toch overheerste vooral tevredenheid in het Munster-kamp. “Veel positieve punten. Ik ben als zevende geëindigd en heb gevochten met de jongens voorin, dus ik ben best tevreden van ons weekend. Ik had het moeilijk in de laatste proeven. De auto deed niet altijd wat we wilden, maar ik ben er klaar voor om in Letland opnieuw ervaring op te doen.”
 
Pajari primus in WRC2

In de WRC2-klasse ten slotte domineerde Toyota-rijder Sami Pajari (GR Yaris) het gans weekend. De beloftevolle Fin ziet zijn overwinning bekroond met een ritje in een Yaris Rally 1 tijdens de komende Rally van Finland. Oliver Solberg verloor vrijdag teveel tijd om nog aanspraak te maken op zege. De verrassende Robert Virves recupereerde in de slotproef de derde podiumplaats nadat hij zondag veel tijd had verloren met een lekke band. 
 
Volgende afspraak op de WK-kalender is de WRC Rally van Letland van 18 tot 21 juli. Opnieuw een supersnel en onverhard parcours. 
 
EINDSTAND WRC RALLY POLAND
 
1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2u33m07s                                                       
2. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +28.3s
3. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +42.7s                                                             
4. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m10.8s
5. Mārtiņš Sesks/Renārs Francis (Ford Puma Rally1) +1m47s                                                                                       
6. Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m16.6s                                                       
7. Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2m18.0s
8. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m26.7s
9. Sami Pajari/Enni Mälkönen (GR Yaris Rally2) + 7m50.7s                                                                                   
10. Oliver Solberg/ Elliot Edmondson (Skoda Fabia RS Rally2) + 8m12.7s                                    

WK TUSSENSTAND NA POLEN

1.Thierry Neuville 136 ptn
2.Elfyn Evans 121 ptn
3.Ott Tänak 115 ptn
4.Seb Ogier 92 ptn

Foto's: Toyota Gazoo Racing - Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Stephan Lesuisse in FIA World Rally Championship op zondag 30 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Polen.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons