van der Horst

Portland: Jean-Éric Vergne verslaat nipt António Félix da Costa voor de pole

Jean-Éric Vergne - DS Penske
Jean-Éric Vergne - DS Penske
De tweede kwalificatiesessie voor de Portland E-Prix was bijzonder spannend. Jean-Éric Vergne behaalde de pole position na een intens duel in de finale, waarin hij António Félix da Costa (Porsche) versloeg met slechts 25 duizendsten van een seconde. Hiermee heeft Vergne het record van de meeste poles in de Formule E op zijn naam staan. De tweede startrij wordt bezet door Sam Bird (McLaren) en Robin Frijns (Envision). Stoffel Vandoorne miste nipt de duels en start straks vanaf plaats tien.
Mitch Evans (Jaguar) was gisteren nog de held van de kwalificaties met zijn pole position, maar vandaag liep het helemaal mis. De Kiwi moest na de groepsfase genoegen nemen met een zesde plek, wat doet vermoeden dat de situatie tijdens de race van gisteren - waarbij hij de overwinning verloor door een tijdstraf - nog in zijn hoofd speelde. Robin Frijns (Envision) kon voor de tweede keer dit weekend doorstoten naar de duels, samen met Jean-Éric Vergne (DS Penske), Nick Cassidy (Jaguar) en Jake Hughes (McLaren).

De tweede groepskwalificatie was voor sommigen een nagelbijter. Andretti kende in zijn thuisrace een zware dag; Jake Dennis en Norman Nato eindigden na een fout in bocht elf respectievelijk op de negende en tiende plek. Stoffel Vandoorne (DS Penske) leek goed op weg naar de duels, maar werd op het laatste moment voorbijgestreefd door Sam Bird en Nyck de Vries (Mahindra). Pascal Wehrlein (Porsche) had net genoeg om de vierde plek over te nemen, waardoor Vandoorne vanaf de vijfde startrij zal vertrekken.

In de eerste kwartfinale van de duels versloeg Vergne Nick Cassidy, terwijl het duel tussen Hughes en Frijns op het scherpst van de snee eindigde in het voordeel van Frijns met slechts veertien duizendsten van een seconde. Gelukkig kon McLaren rekenen op Bird, die versloeg de Vries en stelde een plek op de tweede startrij veilig. Het laatste duel ging tussen de twee Porschisten, waarbij António Félix da Costa gemakkelijk won van teamgenoot Wehrlein, die hierdoor net achter kampioenschapsleider Cassidy start.

In de halve finale leek Frijns de bovenhand te krijgen, maar een ontketende Vergne sprong eroverheen en plaatste zich voor de strijd om de pole. Zijn uitdager werd da Costa, die korte metten maakte met Bird. In een spannend duel tussen de voormalige teamgenoten behaalde Vergne zijn zeventiende pole met slechts 25 duizendsten van een seconde verschil, waarmee hij zijn eigen record aanscherpte. Of hij dit kan omzetten in een overwinning weten we om 23 uur.

Foto: Formula E
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 30 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Portland 2.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons