van der Horst

FLASH: Polen – Rovenperä grijpt commando

Kalle Rovanperä - Toyota GR Yaris
Kalle Rovanperä - Toyota GR Yaris
Halfweg de tweede dag van de WRC Rally van Polen heeft Toyota-rijder Kalle Rovanperä de koppositie overgenomen van Andreas Mikkelsen. Dankzij twee snelste tijden in de ochtend wist de tweevoudige wereldkampioen de rollen om te keren. Mikkelsen reageerde nog met een besttijd waardoor de verschillen zeer klein blijven. Rovanperä heeft amper 0.1 sec voorsprong op teamgenoot Evans. Mikkelsen blijft de Toyota’s op de voet volgen op amper 2.2 sec.
Toch bleek de Fin niet 100 % tevreden. “Onze tijden zijn niet goed genoeg. We moeten eigenlijk veel sneller, aldus de nieuwe leider, maar met onze beperkte voorbereiding is het vaak bangelijk om de hele tijd in vijfde versnelling rond te rijden.”

Martijn Wydaeghe - Thierry Neuville
Martijn Wydaeghe - Thierry Neuville
Achter het podium volgen de Ford Puma’s van Fourmaux en verrassende Litouwer Sesks. Onze landgenoot Thierry Neuville ging in de ochtendlus voorbij Grégoire Munster, maar telt inmiddels wel 46 tellen achterstand op de leiders. “Ik ben best snel aan het rijden, aldus de Hyundai-kopman, maar het is vaak moeilijk in te schatten hoe hard we kunnen doorduwen. Nieuwe proeven, dus nieuwe pace notes. Er is geen reden om onnodige risico’s te nemen. We hebben éénmaal een talud geraakt. Het was een foute nota. We moeten nu alles checken”.

Grégoire Munster - Ford Puma
Grégoire Munster - Ford Puma
Ford-rijder Grégoire Munster zag in de voormiddag Neuville aan zich voorbij gaan en heeft ook moeite om het tempo van z’n merkgenoten Fourmaux en Sesks bij te benen. “De proeven hier in Polen zijn zeer snel”, aldus Munster Jr,het is bovendien zeer smal tussen de bomen, dus een foutje is snel gemaakt. Het was nipt op een paar verborgen wegveranderingen waar we eigenlijk te snel toekwamen. Hoedanook deze Rally van Polen is mijn favoriete proef op de kalender.

Na z’n vroege opgave gisteren kwam Ott Tänak ook opnieuw in actie. De Est denkt nu reeds aan de punten in het zondagdeel en de power stage en beperkte zich tot tijden in de top 5.

Opschudding bij de WRC2-jongens waar “local hero” Kajetanowicz in de 11de proef in het decor dook. Sami Pajari blijft de tabellen aanvoeren en heeft nu al meer dan een halve minuut voorsprong op de verrassende Est Robert Virves. Oliver Solberg is inmiddels opgerukt naar de 3de podium plaats.

De WRC Rally van Polen gaat vanmiddag verder met een tweede lus over dezelfde proeven als deze ochtend. Vlak voor de middagservice staat ook nog een passage over de 2.5km korte showproef van Mikolajki op het menu.
Einde van de tweede dag is gepland omstreeks 20u55. Vanavond worden ook de eerste WK-punten verdeeld.

Foto's: Davy Degryse



Dit artikel werd gepubliceerd door Stephan Lesuisse in FIA World Rally Championship op zaterdag 29 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Polen.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons