van der Horst

Herman, Van Langendonck en Ramaekers winnen op Slovakia Ring

Academy Trophy
Academy Trophy
Wat een zondag voor de Belgische kartsport. Op de Slovakia Ring vond dit weekend manche drie van het FIA Europees kampioenschap plaats en in de drie deelnemenden klassen, zegevierde een landgenoot. Gilles Herman kende een perfect weekend in de Academy Trophy, Dries Van Langendonck won in de OK-Junioren en Thibaut Ramaekers reed van start tot finish aan de leiding in de OK klasse.
  • Prospeed Competition
Na Valencia en Val D'Argenton was het de beurt aan de Slovakia Ring om het Europese kampioenschap te ontvangen. Op de bochtige Slovaakse omloop, die voor het eerst op de kalender stond, vonden vandaag de finales plaats. Belangrijke finales, want er wacht nu enkel nog de manche in Zweden, alvorens we de kampioenen kennen.

Gilles Herman
Gilles Herman
In de Academy klasse, waar iedereen met hetzelfde materiaal aan de start komt, werd het het weekend van Gilles Herman. Onze landgenoot realiseerde op vrijdag de pole, en won daarna twee van de drie kwalificatieheats. Hij moest enkel de Fin Joel Taipale voorlaten in één heat maar behield zijn pole voor de finaledag, vandaag. Herman behield de kop na de start en kon langzaam een gaatje slaan. Het verschil liep op tot vijf seconden en zo kwam de zege eigenlijk nooit in gevaar. Als klap op de vuurpijl neemt Herman ook de leiding in het kampioenschap. 

Dries Van Langendonck
Dries Van Langendonck
Dries Van Langendonck kende een desastreuze generale repetitie voor het EK. Onze landgenoot haalde twee weken geleden zelfs geen finaleplaats in de Champions of the Future wedstrijd, ook op de Slovakia Ring. Maar de wereldkampioen bleef niet bij de pakken zitten en klom doorheen het weekend richting de voorste gelederen van het veld. Na de heats pakte hij de pole voor de finale en daarin pakte de Limburger de volle buit. Na ook al in Valencia te hebben gewonnen, gaat Van Langendonck als stevige leider naar de slotmanche, de Europese titel is mathematisch al binnen. 


In de OK categorie was Thibaut Ramaekers meteen bij de les. De jonge Waal, die dit jaar debuteert in de klasse, reed een derde chrono op vrijdag en verzekerde zich na de heats van de pole voor de finale. Onze landgenoot leidde het veld na twee herstarts naar de startlichten en behield de leiding. Daarachter was er meteen contact tussen enkele deelnemers, met Morgato en Gomez als belangrijkste slachtoffers. Ramaekers bleef uit de miserie en had meteen een gaatje op de rest van het veld, wat resulteerde in een knappe zege. Noah Monteiro en Dmitry Matveev werden tweede en derde. Joe Turney blijft leider in de tussenstand maar werd pas zevende in de finale en kon daarmee niet optimaal profiteren van het uitvallen van Gabriel Gomez en Matheus Morgatto die nog steeds nummer twee en drie blijven. Ramaekers klimt op naar P5, maar kent na zijn uitvalbeurt in Frankrijk al 100 punten achterstand.

Voor de overige landgenoten werd het in de OK klasse een weekend om snel te vergeten. Ean Eyckmans misliep de finale, hoewel het met de snelheid aanvankelijk zeer goed zat. Dat bewees hij vanochtend nog met een tweede tijd in de warmup. Vermoedelijk gooide een bandenprobleem in de heats roet in het eten. Kaï Rillaerts misliep twee weken geleden met de vierde plaats in de finale van de COTF nipt het podium maar trekt jammergenoeg zijn negatieve lijn in het EK door met een uitvalbeurt in de tweede ronde van de finale. Ook in Val d'Argenton kon onze landgenoot geen punten bijschrijven, na een vast gelopen motor in de finale. Zonde, want onze landgenoot was in de heats enorm snel onderweg!

Foto's: FIA Karting & Forza Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 23 juni 2024.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons