van der Horst

Jacky Ickx geeft de start van de eeuweditie van CrowdStrike 24 Hours of Spa

Jacky Ickx
Jacky Ickx
Jacky Ickx behoort ongetwijfeld tot de meest vooraanstaande figuren van de internationale autosport. De Belg werd tweemaal vicewereldkampioen Formule 1, zegevierde in acht Grote Prijzen (met in totaal 25 podiumplaatsen) en betwistte 116 F1-races. Hij kroonde zich twee keer tot wereldkampioen uithouding, won zesmaal de 24 Uur van Le Mans en triomfeerde in Parijs-Dakar. Bovendien staat ook de toenmalige 24 Uur van Francorchamps op zijn palmares. Het is dan ook moeilijk om een meer iconische starter te bedenken voor de honderdste verjaardag van de CrowdStrike 24 Hours of Spa!
24 Hours Spa 2023
24 Hours Spa 2023
Opmerkelijk genoeg wordt de carrière van de Belgische kampioen op hetzelfde moment gelanceerd als de renaissance van de Ardennenklassieker. Jacky, zoon van autojournalist Jacques Ickx, staat in 1964 aan de start van de allereerste editie voor toerismewagens. Een jaar later klokt hij de tweede tijd in de kwalificaties, maar een technisch probleem dwingt hem tot de opgave. Zijn broer Pascal, teamgenoot van Gérard Langlois van Ophem, schenkt BMW een eerste van 25 zeges voor de Duitse constructeur.
 
Een jaar later, in 1966, noteert Jacky Ickx de polepositie op een BMW 2000 Ti. De teamgenoot van Hubert Hahne wint op amper 21-jarige leeftijd en wordt zo de jongste winnaar ooit. Ondanks een nieuwe polepositie in 1967 met een Ford Mustang, blijft dat de enige overwinning van Jacky Ickx in de Belgische uithoudingsklassieker.
 
De man die 58 jaar later nog altijd evenveel charisma heeft, zal op zaterdag 29 juni om 16.30u met de zwart-geel-rode vlag zwaaien wanneer meer dan 65 GT3-bolides zullen oplijnen aan de haarspeldbocht van La Source, klaar om voor de eerste keer de Raidillon te bestormen. Het is een moment waar alle fans van de CrowdStrike 24 Hours of Spa reikhalzend naar uitkijken!

Persbericht Crowdstrike 24 Hours of Spa
 



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons