van der Horst

Nieuwssprokkels uit de endurance racerij, week 16

CP Racing - Mercedes-AMG GT3 Evo
CP Racing - Mercedes-AMG GT3 Evo
Een druk weekend hebben we achter de rug, met wedstrijden in Amerika, Europa en Azië. Naast de artikels over de hoofdseries die u dit weekend al kon lezen, krijgt u ook nog een samenvatting van de overige wedstrijden dit weekend. Dat terwijl er nog steeds kampioenschappen hun opstart moeten maken, zoals de DTM en ADAC GT Masters volgend weekend in Oschersleben, de GT Open in Portimão. We krijgen ook de hoofdrace van het Brits GT-kampioenschap in Silverstone. Ondertussen blijven de nieuwtjes nog steeds binnenstromen, die we u ook nog altijd niet willen onthouden.
  • Hamofa Performance
Chip Ganassi Racing - Cadillac V-Series.R
Chip Ganassi Racing - Cadillac V-Series.R
*** Na de twee langste races van IMSA stond er verleden weekend in Long Beach de kortste race van het seizoen op de planning. Daar was het Cadillac en Lexus boven in hun respectievelijke klassen. Chip Ganassi Racing met Renger van der Zande en Sébastien Bourdais wisten na bijna een jaar nog eens te winnen - en op maar één set banden nota bene -, nipt voor het exemplaar van Action Express Racing met Pipo Derani en Jack Aitken. De Porsche Penske Motorsport #7 van Felipe Nasr en Dane Cameron mocht op het laatste podiumtrapje plaatsnemen.

Vasser Sullivan had dit weekend twee paarden om op te wedden, en met succes. Parker Thompson en Ben Barnicoat wisten het te halen van de Turner Motorsport BMW van Robby Foley en Patrick Gallagher, met net geen anderhalve seconde om precies te zijn. De derde plaats ging naar de Korthoff Preston Motorsports Mercedes van Mike Skeen en Mikael Grenier.

Start 2024 Fanatec GT World Challenge Asia Sepang Race 2
Start 2024 Fanatec GT World Challenge Asia Sepang Race 2
*** Alessio Picariello kwam dit weekend uit in de Fanatec GT World Challenge Asia opener in Sepang, maar een succes werd het niet. Tot tweemaal toe werd de Henegouwer die samenrijdt met Anthony Liu, teruggezet na een penalty. Tijdens de eerste race vielen zij terug van plaats vier naar vijf, terwijl op zondag ze terugezet werden van de derde plek naar twaalf. Beide keren omwille van een aanvaring met een andere wagen. De eerste race - die (hoe kan het ook anders in Maleisië) uitgesteld werd door regenweer - gewonnen door Franky Chen en Adderly Fong in de FAW Audi Sport Asia Racing Team Audi, terwijl de tweede wedstrijd naar Wei Lu en debutant Laurin Heinrich in de Origine Motorsport Porsche ging.

E2P Racing - Porsche 911 GT3-R (991.2)
E2P Racing - Porsche 911 GT3-R (991.2)
*** Het was een emotionele zesde editie van de Hankook 12H Spa. Zo zagen we CP Racing winnen tijdens hun laatste wedstrijd, gezien de grote man Charlie Putman het racen voor bekeken houdt. Het team heeft wel een serieuze staat van dienst opgebouwd, met verschillende titels, waaronder het laatste jaar van de 24H Championship of the Continents in 2022. Aan de andere kant kreeg E2P Racing de "Spirit of the race" award, een prijs waar de commentatoren over beslissen. Zij kregen die omdat hun wagen na de Hankook 12H Mugello naar de schroothoop mocht, ze een nieuw chassis kregen vijf dagen voor het evenement in Spa en toch nog een top vijf plaats behaalden. De eigenaars bewierookten dan ook de mecaniciens, die tot veertien uur per dag bezig waren om de wagen klaar te maken en zij schonken deze trofee aan hen.

Peugeot 9X8
Peugeot 9X8
*** Peugeot heeft de knoop doorgehakt voor de Totalenergies 6 Hours of Spa, de volgende ronde van het FIA WEC. Zij komen namelijk met twee duo's aan de start, gezien Jean-Éric Vergne en Stoffel Vandoorne in Berlijn aanwezig moeten zijn in de formule E. De derde piloot die een dubbel programma had, Nico Müller, moet dan weer wel in Spa aanwezig zijn. Geen debuut voor reserve-rijder Malthe Jakobsen dus.

AKKODIS ASP Team - Lexus RC F GT3
AKKODIS ASP Team - Lexus RC F GT3
*** Met deze beslissing moest ABT CUPRA op zoek naar een vervanger voor Berlijn. Deze vond men met Kelvin Van der Linde, die ook normaal moest rijden... in het FIA WEC. De Zuid-Afrikaan komt immers uit op de AKKodis ASP Lexus, maar zal daar vervangen worden door Ritomo Miyata. Tot slot zal Edoardo Mortara ook in Berlijn zitten in plaats van in de Ardennen. Lamborghini heeft daarom Andrea Caldarelli opgeroepen als invaller.

Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey
Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey
*** De stoelendans houdt niet op in het FIA WEC, want ook de Iron Dames voeren een wijziging door. Gezien Doriane Pin zich nu gaat toespitsen op de Formula Regional Europe powered by Alpine samen met Marta Garcia, komt Rahel Frey terug bij Sarah Bovy en Michelle Gatting. Pin zal nog wel rijden tijdens de 24 uren van Le Mans.

Jota - Porsche 962
Jota - Porsche 962
*** Wie wordt de opvolger van Chip Ganassi Racing in het FIA WEC voor Cadillac? Het zou zo de titel van een TV-programma kunnen zijn (mits een beter bedachte titel), maar het blijft wel de hamvraag sinds de bekendmaking dat CGR en het Amerikaanse merk uit elkaar gaan. Volgens Sportscar365 zou de grootste kanshebber Jota zijn. Het team van Sam Hignet en David Clark komt op dit moment uit in het FIA WEC met twee klanten Hypercar Porsche's. General Motors wil nog afwachten tot juni vooraleer een finale beslissing te nemen, want er zijn natuurlijk meerdere teams waar zij mee in gesprek zijn gegaan. De vraag luidt: als het toch Jota wordt, wat gaat er met de twee Porsche 963's gebeuren? We volgen het zeker op!

Ford Mustang met de livery "Champion Spirit"
Ford Mustang met de livery "Champion Spirit"
*** Tot slot heeft Ford een speciale livery geïntroduceerd voor de GTD Pro Mustang GT3, getiteld Champion Spirit. Deze eert de 60ste verjaardag van de Ford Mustang. De livrei zelf is geïnspireerd door vier verschillende versies van de Mustang die in verschillende periode successen kenden in de Tour de France, de SCCA, IMSA en Trans-Am. Tot nog toe zou deze speciaal getooide Mustangs te zien zijn tijdens de IMSA-manches in Laguna Seca en Detroit. Al hopen wij deze toch ook te zien tijdens de 24-uursraces van Le Mans en Spa. Wij duimen alvast.

Foto's: 24H Series powered by Hankook - IMSA - Fanatec GT World Challenge Asia - Thomas Smets - Arne Simons - Georges de Coster - Ford Performance



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in 24H Series op dinsdag 23 april 2024.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons