van der Horst

Nieuwssprokkels uit de enduranceracerij, week 22

De mist tijdens de 24H Nürburgring
De mist tijdens de 24H Nürburgring
De maand juni is begonnen en dat betekent dat we voor een drukke maand staan als het op endurance racen aankomt. Afgelopen weekend werd de (toch wel teleurstellende) 24 uren van de Nürburgring afgewerkt, wat betekent dat er nu nog twee 24-uurswedstrijden op het programma staan. Niet alleen in Duitsland werd er geracet, maar ook in Amerika en Japan stonden er wedstrijden op het programma. En komend weekend trekt de DTM richting Zandvoort en kunnen we ons opmaken voor de testdag van de 24 uur van Le Mans op zondag. Natuurlijk blijven de nieuwtjes nog steeds binnenrollen, die we u niet willen onthouden.
Wayne Taylor Racing with Andretti - Acura ARX-06
Wayne Taylor Racing with Andretti - Acura ARX-06
*** Detroit was de volgende stop van het IMSA WeatherTech Sportscar Championship. Maar in de thuisbasis van General Motors was het Acura dat als winnaar uit de bus kwam na een incidentrijke wedstrijd. Op 26 minuten van het einde ging Ricky Taylor voorbij de Porsche Penske Motorsport van Mathieu Jaminet. Vanaf dan hield de Amerikaan stand en mocht voor het eerst in twee jaar op het hoogste schavot staan met teamgenoot Filipe Albuquerque. Jaminet en Nick Tandy eindigden als tweede, terwijl Renger van der Zande en Sébastien Bourdais in de Chip Ganassi Racing Cadillac als derde finishten.

AO Racing - Porsche 911 GT3-R (992)
AO Racing - Porsche 911 GT3-R (992)
In GTD Pro was het de AO Racing "Rexy" Porsche die zijn tweede overwinning op rij behaalde. Sebastian Priaulx en Laurin Heinrich konden profiteren van het feit dat de Vasser Sullivan Lexus #14 en de Pratt Miller Motorsports Corvette #4 elkaar raakten om de leiding over te nemen. Ben Barnicoat en Jack Hawksworth eindigden in hun beschadigde Lexus als tweede, terwijl de Heart of Racing Aston Martin van Alex Riberas en Ross Gunn eveneens kon profiteren van een incident, gezien de Pfaff Motorsports McLaren op het einde van de race van de baan getikt werd door de blauwe Aston Martin, en zo dus op het laagste podiumtrapje innam.

Team Impul - Nissan Z NISMO GT500
Team Impul - Nissan Z NISMO GT500
*** Super GT ging aan de slag in Japan afgelopen weekend en het werd een Toyota 1-2 aan de meet in GT500. Alles leek erop dat de TGR Team ENEOS ROOKIE van Kazuya Oshima en Nirei Fukuzumi richting winst reed, totdat een drivethrough penalty vanwege een onveilige actie bij de pitstops de winstkansen in rook deden opgaan. Daardoor kwam de polesittende TGR Team Deloitte TOM's van Giuliano Alesi en Ukyo Sasahara naar voren en won de race. In strijd voor de derde plaats wist onze landgenoot Bertrand Baguette zich te mengen, maar hij kwam net tekort op de ARTA Honda van Ren Sato en Hiroki Otsu.

GT300 werd dan weer gedomineerd door de D'Station Racing Aston Martin van Tomonubu Fujii en Charlie Fagg. Zij hadden maar liefst 38 seconden voorsprong op de mutu Racing INGING Toyota van Yuui Tsutsumi en Hibiki Taira. De derde plaats ging naar de Team LeMans Ferrari van Yoshiaki Katayama en Roberto Merhi.

Team BILSTEIN by BLACK FALCON - BMW M4 GT4
Team BILSTEIN by BLACK FALCON - BMW M4 GT4
*** Tijdens de 24 uur van de Nürburgring zijn er ook een aantal piloten hun ring permit kwijt gespeeld, het bewijs dat je op de Nordschleife mag racen. Zo was er Alesia Kreutzpointer, die de crash met Sheldon van der Linde veroorzaakte. Daarnaast was er nogeen notabele naam op de BMW van Jimmy Broadbent die dit moest ondergaan. Teamgenoot Steve Alvarez Brown, beter bekend als YouTuber Super GT, mocht zijn permit na de avondkwalificatiesessie op donderdag al afgeven nadat hij 65 km/u te snel door een code 60 reed. Overigens moest hun wagen ook nog eens een stop en go van 90 seconden afwerken na de eerste ronde. Uiteindelijk eindigden zij als tweede in hun klasse, na het kwartet Timo Glock, Timo Scheider, Jeroen Bleekemolen en Peter Cate.

Manthey EMA - Porsche 911 GT3-R (992)
Manthey EMA - Porsche 911 GT3-R (992)
*** We zouden bijna vergeten dat deze race ook voor de eerste maal in zijn geschiedenis deel uitmaakte van een kampioenschap. Maar gezien er geen 75% van de wedstrijd afgewerkt werd, kregen de uitverkorenen van de Intercontinental GT Challenge maar halve punten. Daar heeft vooral Laurens Vanthoor een goede zaak gedaan met de tweede plaats en de beste wagen in IGTC. Samen met Ayhancan Güven blijft hij nog steeds aan de leiding in de tussenstand voor Luca Stolz, die als vierde eindigde met de Bilstein Mercedes.

De merken voor de 2024 Bathurst 12H
De merken voor de 2024 Bathurst 12H
*** De Bathurst 12 Hour verschuift in 2025 weer van datum, nu naar 31 januari tot en met 2 februari. De ondertussen klassieker op Mount Panorama keert terug naar zijn originele datum, een week na de Rolex 24 at Daytona. In 2024 wijzigde lmen de datum om de Amerikaanse teams de tijd te geven om beide wedstrijden af te werken, maar aangezien de wedstrijd volgend jaar anders zou overlappen met de Asian Le Mans Series heeft men besloten om terug te keren naar de datum begin februari.

Livery DKR Engineering voor 24H Le Mans
Livery DKR Engineering voor 24H Le Mans
*** Le Mans komt met rasse schreden dichterbij en dat betekent dat de meeste teams kleur bekennen. Zo heeft u al de livrei van de Iron Dames kunnen zien, maar ook Nielsen Racing komt met een speciaal kleurenschema. Maar de meest speciale vindt men toch wel bij DKR Engineering. Zij komen met een zeer speciale variant van hun "Nemo"-livery. Deze wagen wordt bestuurd door René Binder, Laurents Hörr en Alexander Mattschull.

*** Zinédine Zidane zal de honorary starter zijn tijdens de 24 uur van Le Mans. De voormalige Franse wereldster in het voetbal is enorm populair in zijn land. Zo behaalde hij de wereldtitel, de europese titel en als trainer werd hij meervoudig kampioen in de Champions League met Real Madrid. Een perfecte combinatie, gezien datzelfde weekend ook het EK voetbal in Duitsland begint.

Michelin
Michelin
*** Tot slot krijgen we een grote wijziging in de 24H Series. Na tien jaar heeft Creventic besloten om van bandenleverancier te veranderen en wisselt Hankook voorr Michelin. Het Koreaanse bandenmerk maakte zijn debuut in 2014, toevallig in hun thuisrace Zandvoort. De Franse bandenfabrikant neemt de teugels over vanaf de 24H Dubai begin januari volgend jaar.

Foto's: Thomas Smets - IMSA - Porsche AG - Nissan NISMO - Intercontinental GT Challenge - DKR Engineering - Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op maandag 3 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Detroit.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons