van der Horst

Portland: Mitch Evans pakt drie belangrijke punten met pole

Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
Vanavond zal de eerste van twee wedstrijden voor de Formule E in Portland verreden worden en Mitch Evans zal er vanaf de pole starten. De Jaguar-piloot was de hele dag sterk en reed zelfs de snelste tijd van de dag in de halve finale. Norman Nato (Andretti) eindigde als tweede, maar zal straks pas als twaalfde starten vanwege een penalty. Daardoor mag Robin Frijns (Envision) als tweede starten, terwijl de tweede startrij bezet wordt door Jake Hughes (McLaren) en António Félix da Costa (Porsche). Stoffel Vandoorne (DS Penske) daarentegen zal vanaf de achterste gelederen moeten starten.
  • De Swert Opticiens
De eerste groepskwalificatie bracht een grote verrassing mee: kampioenschapsleider Nick Cassidy (Jaguar) kwam een tiende tekort om door te stoten naar de duels en zal vanaf de zesde startrij starten. Wie wel de duels haalden waren Jake Hughes, Mitch Evans, Sérgio Sette Câmara (ERT) en een verrassende Lucas Di Grassi (ABT Cupra). De vreugde was echter van korte duur voor Sette Câmara, want zijn tijd werd wegens twee verschillende incidenten onderzocht: het gebruik van teveel kracht en het hinderen van Jean-Éric Vergne (DS Penske). Edoardo Mortara mocht daardoor ook naar de duels en Sette Câmara kreeg een penalty erboven op van drie gridplaatsen.

Met de uitschakeling van Cassidy lag de weg open voor Pascal Wehrlein (Porsche) om eventueel drie punten dichter bij de Kiwi te komen. Alleen eindigde de Duitser net naast de duels. Dan Ticktum (ERT) - voor het eerst dit seizoen -, António Félix da Costa (Porsche), Robin Frijns - wat eveneens verrassend was - en Norman Nato konden wel doorstoten. Stoffel Vandoorne kende net als zijn teamgenoot Vergne een slechte kwalificatieronde en zal straks vanaf de negende rij starten.

Di Grassi en Evans moesten als eersten opdraven en het was de Jaguar-piloot die zonder problemen kon doorstoten. In de tweede kwartfinale lag Mortara op kop ten nadele van Hughes, maar de Zwitser maakte een kapitale fout, waarvoor de Brit bedankte en een ticket voor de volgende ronde pakte. De derde kwartfinale eindigde ook verrassend. Da Costa lag comfortabel op kop tegenover Frijns, totdat ook hij een fout maakte en nipt werd uitgeschakeld. Tot slot was Nato diegene die goed lag om door te stoten. Even kreeg hij het heet toen Ticktum zeer dicht naderde, maar het was niet genoeg om de Fransman te verslaan.

Tijdens de halve finale tussen Evans en Hughes stond er geen maat op de Kiwi die een zeer sterke ronde reed, terwijl het voor Frijns al direct over was bij de eerste bocht en zo Nato ook naar de finale mocht. Tot slot in de finale begon Nato zeer sterk, maar eens Evans op dreef kwam, was er geen houden aan. De Kiwi pakte zo drie belangrijke punten voor het kampioenschap, waardoor hij nu weer wat dichter bij Cassidy en Wehrlein komt. Vanavond om 23 uur kan hij mogelijk nog meer punten scoren, maar dat zal niet eenvoudig zijn.

Foto: Formula E
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 29 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Portland 1.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons