van der Horst

Portugal: Ogier pakt de leiding na chaotische ochtend

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier staat zaterdagmiddag aan de leiding in de Rally van Portugal, de vijfde manche van het WRC. Ogier profiteerde van de opgave van Kalle Rovanperä en een lekke band voor Ott Tänak.
  • St. Paul
Kalle Rovanperä (Toyota) begon furieus aan de dag met een geweldige tijd op de openingsproef, maar op de volgende proef dook de Fin te snel een rechtste bocht in. Hij raakte iets aan de buitenkant en landde op zijn zijde tegen een boom. Nog meer problemen bij Toyota want Takamoto Katsuta (Toyota) reed de ophanging stuk op een berm. Toyota verloor zo twee van de drie speerpunten in ongeveer een uurtje tijd.

Tot overmaat van ramp kwam Ott Tänak (Hyundai) helemaal onder stoom en nam met nog één proef de leiding over van Sébastien Ogier (Toyota) die de kop in handen kreeg na de opgave van Rovanperä. Maar de Est reed op de slotproef lek en verloor een handvol seconden, waardoor de Fransman opnieuw een kleine bonus heeft. Tänak kijkt aan tegen een achterstand van 13.6 seconden.

Door de opgaves is Thierry Neuville (Hyundai) opgeschoven naar de derde stek, weliswaar op bijna een minuut van Ogier. De Belg zit ook in een strijd verwikkeld met Dani Sordo (Hyundai) al zal het team in deze situatie wellicht het voordeel altijd geven aan Neuville.

De Hyundai's moeten wel alert blijven want Adrien Fourmaux (Ford) blijft druk zetten op vijfkwartminuut. Elfyn Evans (Toyota) rijdt in het ijle, op een zesde plaats. De Welshman verliest dus virtueel een pak terrein in de strijd om de titel en moet hopen dat er morgen enkele herstarters zijn om een betere startpositie te hebben.

In WRC2 leidt Gus Greensmith. Hij profiteerde van een stevige koprol van Oliver Solberg, amper 100 meter verder dan Rovanperä, en een lekke band bij leider Yohan Rossel. Greensmith heeft nu een stevige bonus van 45 seconden op Nikolay Gryazin.

Deze middag wordt de lus nog eens afgewerkt, aangevuld met een showproef in Lousada.

Foto: Toyota Gazoo Racing

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 11 mei 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons