van der Horst

Rally Polen: Opgave Tänak in de openingsproef

Ott Tanak - Hyundai i20 N
Ott Tanak - Hyundai i20 N
Opschudding in de openingsproef van de WRC Rally van Polen. Proloogwinnaar Ott Tänak knalde na 18.3km keihard op een strobaal: over & out voor vandaag. Wellicht zal de Est morgen opnieuw in actie komen via Super Rally.
Ook onze landgenoot Thierry Neuville was “not amused” na de 29.4km lange openingsproef van Stanczyki. Als openingswagen mocht de Hyundai-rijder stof & stenen vegen wat zich resulteerde in een 8ste chrono op maar liefst 21.2 sec van de KP-winnaar zijn ploegmaat Andreas Mikkelsen.

Thierry Neuville
Thierry Neuville
“Het is gewoon verschrikkelijk veel kuisen, aldus Thierry, vergeleken met de verkenningen is dit een totaal andere proef. Het parcours ligt er veel droger bij. Tijdens de verkenningen was het redelijk nat, maar nu ligt er zo’n 5cm los zand en steentjes. Kansloos om het tempo te volgen”

Snelste starter was dus Andreas Mikkelsen die pas als 8ste auto op pad ging op een dus relatief “opgekuist” parcours. De Hyundai-rijder zette de Toyota’s van Rovanperä en Evans meteen op 7.6 en 8.5 sec.

De grootste verrassing kwam echter van de Litouwer Martins Sesks die z’n Ford Puma naar een tweede tijd stuurde op amper 0.3 sec van de kp-winnaar. De WRC1-debutant was hiermee maar liefst 11.6 sec sneller dan Grégoire Munster.
Bij de WRC2-jongens verloor Oliver Solberg meteen een dikke 20 seconden met een haperende motor. Snelste WRC2 was de GR Yaris van Sami Pajari.

De WRC Rally van Polen gaat vanochtend verder met twee proeven van respectievelijk 12.9 en 13.2 km alvorens de piloten de regroup en bandenzone in Olecka bereiken. In de namiddag worden de drie proeven een tweede keer afgelegd.
 
Tekst: Stephan Lesuisse - Foto's: Davy Degryse



Dit artikel werd gepubliceerd door Stephan Lesuisse in FIA World Rally Championship op vrijdag 28 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Polen.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons