van der Horst

Rally van Portugal: Noor Ostberg eerste leider na de eerste lus

Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Winnaar van de qualifying stage, de Spanjaard Dani Sordo verkoos om te vertrekken vanuit 13de positie of de verst mogelijke startplaats van de opener die uiteraard dienst doet als stofzuiger en veegborstel. Deze ondankbare eer was weggelegd voor de Nederlander Nederlander Dennis Kuipers in zijn Ford Focus WRC die het minst snel onderweg was tijdens de qualifying.
De rest van de toppers volgden het voorbeeld van Sordi en kozen ervoor om niet vooraan te moeten starten. Hoe meer wagens het wegdek schoon vegen, des te sneller wordt de ondergrond. Maar Portugal staat ook gekend als enorm stofferig. En als het stof blijft hangen kunnen de achterop komende wagens daar uiteraard ook last van ondervinden.

Op KP 1 over 20,32 km was de Franse WK leider Sébastien Ogier in zijn VW Polo R WRC  opnieuw de snelste en klokte 4 sec. sneller in dan de Noorse Fordrijder Ostberg en pakte 8,4 sec. op de Citroën van de Fin Hirvonen. De tweede Polo van de Fin Latvala moest reeds een dikke 10 seconden inleveren op zijn kopman terwijl de derde Polo van Volkswagen Motorsport met de Noor Mikkelsen reeds meer dan een halve minuut moest toegeven.
Een vijfde chrono was er voor de Spanjaard Sordo (Citroën DS3 WRC) voor de Fords Fiësta van Neuville en Novikov.

Op de 2de KP van dag 1 en de laatste van de eerste lus was Ostberg op de 18,32 lange proef de snelste en pakte de leiding over van de Fransman die nu volgt op 3,9 seconden van de Noor die goed in vorm blijkt. Sordo wipte over Hirvonen en Latvala naar de derde plaats. Neuville lukte een mooie vierde chrono en staat voorlopig 6de als tweede Fordrijder op 27 seconden van merkgenoot Ostberg.
 
De maidentrip in het WK verloopt voor ex F1 rijder Kubica vrij vlot. De Pool staat op een voorlopige 17de plaats algemeen en vierde in WRC2 na Lappi, Wiegand en Evans.
 
Straks moeten de rijders nog een tweede identieke lus afwerken en eindigen dag 1 in Lissabon met een show kp over 3,27 km.



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 12 april 2013.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons