van der Horst

Spanje: Arvid Lindblad wint hoofdrace in Barcelona, Boya zegeviert in de sprint

FIA Formule 3 - Barcelona
FIA Formule 3 - Barcelona
Arvid Linblad heeft een mooie zege aan zijn palmares toegevoegd. De Prema piloot verschalkte vanochtend Christian Mansell en schreef daarmee de honderste FIA Formule 3 wedstrijd op zijn naam. Gisteren was de zege voor Mari Boya, nadat de nummers één en twee met elkaar in contact kwamen.
In 2019 werden de verschillende Formule 3 kampioenschappen, zoals de Formule 3 Euroseries, omgevormd naar een FIA kampioenschap. Daarmee kwam ook het toenmalige GP3 kampioenschap te vervallen. De eerste wedstrijd van het nieuwe FIA Formule 3 kampioenschap vond vijf jaar geleden plaats, Robert Schwartzman werd later dat jaar kampioen.

Vandaag zijn we exact 100 wedstrijden verder en opnieuw op Barcelona vond de vijfde afspraak van het seizoen plaats. Het begin van een triple header trouwens met drie wedstrijden na elkaar. 

Mari Boya
Mari Boya
De eerste wedstrijd vond gisteren al plaats. Thuisrijder Mari Boya trok daarin aan het langste eind. Hij profiteerde optimaal van een crash tussen de leider Sergio Ramos en Sami Meguetounif. De Fransman probeerde zijn teammaat uit te remmen maar schatte de situatie volledig fout in. Meguetounif moest door het gras en tikte Ramos aan. Mari Boya was de lachende derde en nam de leiding over. De zege kwam niet meer in gevaar, mede door een crash tussen Gabriele Mini en Sebastian Montoya. De Italiaan bewoog naar rechts tijdens het aanremmen en kwam in contact met Montoya. Beiden werden ze tot de opgave gedwongen en dat is vooral voor Mini, die in strijd is om de titel, duur puntenverlies. Achter Boya pakte Alex Dunne de tweede plaats, de eerste Ier die daar in slaagt overigens. Oliver Goethe werd derde. 

Arvid Lindblad
Arvid Lindblad
De hoofdrace van vanochtend begon met Christian Mansell op pole. De Austrailiër ging vrijdag in de kwalificaties miniem sneller dan Arvid Lindblad, die als tweede aansloot op de eerste startrij. Mansell behield de leiding maar Lindblad voerde de druk al snel op en kwam in de vijfde ronde langs Mansell in bocht één. Lindblad rondde zijn inhaalpoging succesvol af, buitenom aan Mansell. Voor Lindblad werd het al bij al een eenvoudige zege want de Brit reed al snel een mooie voorsprong van ruim drie seconden bij elkaar. Mansell kon Browning afschudden voor plaats twee terwijl die laatste in gevecht was met Leonardo Fornaroli voor het laatste podiumplaatsje. De Italiaan wist in de tweede bocht buitenom Browning te gaan en pakte zo de laatste podiumplaats voor Goethe en Browning, die uiteindelijk vijfde werd. 

De zege voor Arvid Lindblad smaakt extra zoet. Hij is de eerste dubbele winnaar van het seizoen na ook de seizoensopener in Bahrein gewonnen te hebben en is met zijn zestien lentes jong de jongste hoofdrace winnaar in de F3. 

Leonardi Fornaroli is mede dankzij zijn derde plaats alleen leider. Browning volgt op 5 punten als tweede, Mini is nu derde. Dankzij zijn zege sluit Lindlad aan als vierde in de tussenstand. Volgend weekend gaat het kampioenschap verder, met het wedstrijdweekend op de RedBull Ring. 

Foto's: Georges Decoster



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Formule 3 op zondag 23 juni 2024.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons