van der Horst

Belgian ASAF Karting Series: Trophée des Ardennes: Voorbeschouwing van de organisatoren

Het is op de geherasfalteerde piste van de karting van Francorchamps dat de Belgian ASAF Karting Series nu zondag hun tweede afspraak houden, ter gelegenheid van de Trophée des Ardennes. Niet minder dan zestien races staan er vanaf 11u30 op het programma.
  • LTF
Sedert de eerste afspraak van de Belgian ASAF Karting Series, midden maart tijdens de Trophée du Printemps in Mariembourg, vloeide er al heel wat water naar de zee. Voor bepaalde rijders werd de periode tussen de twee evenementen gevuld door het Belgische Kampioenschap, en vervolgens met de X30 Challenge Europa. Anderen echter, bleven uitrusten en kunnen nu amper wachten op het moment dat het kampioenschap zal hernemen. Een kraaknieuw asfalt, dat werd gelegd op de kartingpiste van Francorchamps, geeft deze Trophée des Ardennes een vleugje van ontdekking.

X30 Senior: allen tegen De Leval

Onhoudbaar op Mariembourg, tijdens de eerste afspraak, komt Romain De Leval stevig aan de leiding van de categorie X30 Senior naar Francorchamps. De rijder uit Aarlen zal echter de kampioen van 2013, de Fransman François Bécamel, in het oog moeten houden maar ook zijn landgenoot Victor Compère. Na de eerste moeilijke meeting, zijn er nog vele anderen die zich graag zouden herpakken om hun kampioenschap nieuw leven in te blazen. Zoals Olivier Palmaers en Thibaut Haublin, die we gewoonlijk wel op de voorste posten terugvinden, of nog een Maxime Potty, de regerende kampioen X30 Junior. Opletten ook voor Samuel Lay of Corentin Collignon, twee rijders die in de voorlopige top 10 staan en die zeker hun positie zullen willen verbeteren!

X30 Master: delicate situatie voor De Bolle

Julien De Bolle werd slachtoffer van een verkeersongeval nog niet zo lang geleden en hij hoopt natuurlijk dat hij voldoende zal hersteld zijn om zijn leiderspositie in het kampioenschap X30 Master (ouder dan 25 jaar of zwaarder dan 80 kg) te verdedigen. De inwoner van Namen, winnaar van de twee manches tijdens de Trophée du Printemps, weet dat hij de handen vol zal hebben in deze klasse die steeds meer competitief wordt. Luc Lefevre ligt in hinderlaag, net als Gilles Smits en Pierre-Yves Corthals, de ex-WTCC rijder, die opnieuw aanknoopte met de overwinning in de karting op dit zelfde circuit verleden jaar. De revelatie van de eerste meeting was Adrien Devert, die nu op de 5de plaats staat in het kampioenschap maar die al het goeds dat we van hem zagen in Mariembourg wil bevestigen. En ook de heersende kampioen Guy Collignon, slechts 7de in het klassement achter Enzo Gigante, wil graag weerwraak nemen. Dat belooft!

X30 Shifter: gaat Bonduel door?

Voor zijn eerste wedstrijd in een kart met versnellingsbak, verraste Amaury Bonduel iedereen door tweemaal te winnen in de X30 Shifter tijdens Trophée du Printemps. Hij bevestigde enkele weken later door deze categorie ook te winnen tijdens de X30 Challenge Europa. Kan de jongeman uit Baisy-Thy dit exploot nogmaals herhalen in Francorchamps? Als het aan Benoit Pécasse zou liggen uiteraard niet! De man uit Cul-des-Sart besliste om voor het plezier terug in de competitie te stappen maar we verliezen uiteraard niet uit het oog dat hij Belgisch en Frans kampioen was een tiental jaar geleden! Twee andere rijders kunnen zich nog in de strijd om de overwinning komen mengen: Thomas Cypers en Romain Paul. De voormalige kampioenen in deze categorie kenden weinig meeval in Mariembourg… maar dat zal hun motivatie alleen maar aangescherpt hebben. Rémi Theunissen, Maxime Tombeur, Geoffroy Danloy en Giovanni Scamardi worden als outsiders beschouwd en willen graag hun vooruitgang bewijzen en zich nog dichter bij de besten begeven.

X30 Junior: Thriskos wil bevestigen

Op Mariembourg behaalde Dimitri Thriskos zijn eerste overwinning van zijn jonge carrière in de X30 Junior (13-16 jaar). Een dubbele overwinning nog wel want de jonge Luikenaar realiseerde een foutloos parcours! Hij komt dus als leider van het kampioenschap naar de Trophée des Ardennes. Maar Tristan Földesi en Ulysse De Pauw zitten in zijn kielzog en zijn vastbesloten om hem de leiding af te snoepen. Buiten Ugo de Wilde en Kenny Roosens, eveneens in de top 5 van het voorlopige klassement, moeten we nog rekening houden met Anthony Lambert, die zowel het Belgische kampioenschap als de X30 Challenge Europa op zijn naam schreef. Maxime Drion kende een moeilijk seizoensbegin voordat hij zich Europees in de kijker reed met een tweede plaats. Bij de outsiders horen de teamgenoten Gilles Magnus en Michelangelo Amendola, die beiden een podiumplaats ambiëren.

X30 Cadet: Iapaolo aan de leiding, maar mogelijkheden liggen nog open

Antonio Iapaolo komt naar Francorchamps als leider van de nieuwe categorie X30 Cadet (11-13 jaar), maar het zal een harde strijd worden in de Ardennen. Buiten Antonio, de laureaat van de eerste ronde is er Elie Goldstein die ook een race won in Mariembourg tijdens een zeer open wedstrijd. Nog even meegeven dat Léo Bernard voor de verrassing zorgde door de pole te halen en dat O’Neill Muth in deze categorie Belgisch Kampioen werd. Deze laatste toonde dat hij zeker de benodigde snelheid! Maar de podiumkandidaten zijn talrijk met ook Martin Hébette, Tom Poty, Antoine Potty, Keziah Manguette, Maxime Lefevre en zelfs Louis Cipriani.

Mini: de strijd gaat door

Nadat ze tijdens de Trophée du Printemps onder elkaar de overwinningen hadden verdeeld bij de Mini (8-11 jaar), staan de beide teamgenoten weer Arthur Ronvaux en Valon Janssen opnieuw tegenover elkaar in Francorchamps. Sasha Knaepen zou wel eens de scheidsrechter kunnen worden in hun duel, of, misschien nog waarschijnlijker, Johan Sinty, de nieuwe Belgische kampioen van de categorie. Ook andere jonge rijders zullen willen uitblinken in deze setting rond het mooiste circuit ter wereld. We denken daarbij aan Kylian Rausens, Loris Randazzo, Alessandro Tudisca, Evan Becerra, Eliot De Buscher, Darek Egyed of Noah Maton, een boel rijders die nog een mooie marge aan vooruitgang voor zich hebben liggen!

KZ ASAF en EERP 250: Claes en Bouvier favoriet

Sam Claes was al eens kampioen in 2012 en ging opnieuw schitterend van start in de categorie KZ ASAF (karts met versnellingen). Hij zal opnieuw tegenover Bernard Braboretz, Olivier Plas en Jean-Philippe Leroux komen te staan. Opvallend ook, de terugkeer van Patrick Bongartz.
De deelnemers aan de categorie EERP 250 (rotatiemotoren) delen de piste met de klasse KZ ASAF. Zij gaan allen in de achtervolging op Michaël Bouvier, zeer indrukwekkend tijdens zijn terugkeer in de competitie op Mariembourg en zonder twijfel dé te kloppen man! Tegenover de rijder uit Falisolle staan Michel Hallot, Steve Clément, zijn vader Jean-Pierre, en Jean-François Méan.

Promokart: interesse wordt bevestigd

Sedert de seizoen aanvang groeide de interesse in de categorie Promokart. Een vijftiental kandidaten engageerden zich al in het kader van deze formule “arrive-and-drive”, die het toelaat om officiële competitie te rijden aan sterk verminderde tarieven. Frédéric Preux zal trachten zijn dubbele overwinning te bevestigen in de klasse onder de 70 kg. Zijn tegenstanders worden Gauthier Derenne en Christophe Thomas. Eveneens dubbel winnaar in de Trophée du Printemps, is Kevin Compère op eigen terrein de favoriet in de klasse +70 kg. Maar Julien Essers en Julien Duriau onder andere, zullen hem maar al te graag roet in het eten willen gooien!

Twee wedstrijden per categorie

Voor elk van de negen categorieën, staan er twee wedstrijden op het programma, op zondag vanaf 11u30. De rijders van de KZ ASAF en EERP 250 zullen samen op de piste gaan. Niet minder dan 16 wedstrijden zullen er van start gaan!

Belgian ASAF Karting Series press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op donderdag 15 mei 2014.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons