van der Horst

Clean car, van & truck of the year 2014 bekend

Groepsfoto winnaars 2014
Groepsfoto winnaars 2014
Na een spannende verkiezingsdag op en rond Circuit Zolder maakten Vicepresident en Vlaams minister Ingrid Lieten en Limburgs Gouverneur Reynders de Clean Car(s), Clean Van en Clean Truck of the Year 2014 bekend. Bij de auto’s vielen BMW, Lexus en Tesla in de prijzen, bij de Vans en de Trucks waren dat Renault en Scania.
BMW i3 - Clean City Car of the Year 2014
BMW i3 - Clean City Car of the Year 2014
Zoals de traditie het wil, krijgen de ‘schoonste’ auto’s op de Belgische markt tijdens de Clean Week op Circuit Zolder een groen schouderklopje onder de vorm van een felbegeerde titel. De 18 kandidaten die dit jaar meedongen, werden onderverdeeld in drie categorieën: Clean City Car (maximum 4,5 meter lang en 100 g CO2 per km), Clean Road Car (minstens vier zitplaatsen, maximaal 130 g CO2 per km) en Clean Performance Car (minstens 150 kW/ 204 pk, maximaal 130 g CO2 per km).

In de eerste categorie wist de elektrische BMW i3 de jury te overtuigen door zijn algemene concept, zijn verrassende rijdynamiek en zijn innoverende design. PR-manager van BMW Christophe Weerts: “We hebben met de i3 niet zomaar een doordachte elektrische auto ontwikkeld, maar ook een rasechte BMW. Dat weerspiegelt zich op alle vlakken - en wordt vandaag bekroond met een mooie titel.”     

Lexus IS 300h - Clean Road Car of het Year 2014
Lexus IS 300h - Clean Road Car of het Year 2014
Bij de groene kilometervreters ging de hybride Lexus IS 300h nipt met de overwinning aan de haal. De Belgische invoerder was daarom niet minder opgetogen: “Deze titel is de gedroomde bekroning voor onze jarenlange inspanningen op het vlak van hybride aandrijving en de bevestiging dat we met de IS 300h de juiste weg zijn ingeslagen”, aldus PR-manager Koen Dekoning.

Tesla Model S - Clean Performance Car of the Year 2014
Tesla Model S - Clean Performance Car of the Year 2014
De derde categorie was nieuw voor 2014 en werd in het leven geroepen om te onderstrepen dat ecologie niet haaks hoeft te staan op rijplezier en prestaties. De auto die op dat vlak de beste balans kan voorleggen volgens de jury, is de Tesla Model S. “We krijgen met Tesla steeds meer voet aan wal in België”, verklaarde marketingverantwoordelijke van Tesla Motors Benelux Mandy van Dasler. “De titel ‘Clean Performance Car’ zal daar ongetwijfeld nog toe bijdragen. Maar de beste manier om klanten te overtuigen, is ze zelf met onze Model S laten rijden.”

Het nieuwe quoteringssysteem kende voor het eerst evenveel punten toe aan het ‘Car’-aspect als aan het “Clean’-aspect. Zo kwam het dat Audi met de A3 g-tron en de A6 2.0 TDI Ultra tot twee maal toe de ‘Car’-favoriet was bij de autojournalisten, maar uiteindelijk naast de prijzen greep doordat de i3 en de IS 300h meer ‘Clean’-punten kregen toebedeeld door het jurycomité. Anderzijds behaalde de Mitsubishi Outlander PHEV de hoogste ‘Clean’-score, maar werd hij op het ‘Car’-gedeelte ingehaald door de Lexus IS 300 h en de Mercedes E200 NGD.  
Innoverende bestel- en vrachtwagens
Sinds vorig jaar worden tijdens de Clean Week ook de Clean Van en Clean Truck of the Year verkozen. Daarbij ligt de klemtoon vooral op het vernieuwende aspect van de kandidaten. De bestelwagen die volgens de vakjury nog het hardst aan de ecologische kar trekt, is de Renault Kangoo Z.E. Juryvoorzitter Jan Voet: “De elektrische Kangoo heeft ons overtuigd omdat hij als concept helemaal op punt staat. Maar het heeft erom gespannen. De Fiat Doblo Cargo CNG en de Punch Powertrain Transit Connect EV volgden op de voet”.

De Scania R410 Streamline Euro6 mag zich een jaar lang Clean Truck of the Year noemen. Hij haalde het van zijn rivalen door zijn uitgesproken gestroomlijnde cabine, die een brandstofvoordeel van 8 procent oplevert. De prijs voor de elektrische truck ging naar E-TRUCKS EUROPE, dat met zijn E-Truck de weg vrijmaakt voor een emissievrije distributie in de stad.

Laureaten Clean Car verkiezingen

Clean City Car
  1. BMW i3          161,90 punten
  2. Nissan Leaf         156,70 punten
  3. Renault ZOE       154,20 punten
Clean Road Car
  1. Lexus IS 300h                       150,20 punten
  2. Mercedes E200 NGD            149,30 punten
  3. Mitsubishi Outlander PHEV   148,60 punten
Clean Performance Car
  1. Tesla Model S                                       162,95 punten
  2. Mercedes S300 BlueTEC HYBRID       146,95 punten
  3. Volvo V60 Plug-in Hybrid                      144,60 punten

Circuit Zolder press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op woensdag 30 april 2014.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons